Coniläppärit: uusi luokitus

Havaitsin tässä päivänä muutamana, että coniläppäreitä ei oikeastaan juuri ole luokiteltu. Vuosikoodi kertoi tietyn verran, mutta se oli lopulta ristiriitainen, sillä samat mallit hajaantuvat eri vuosille ja väliin tulee myös toisia malleja. Havahduin myös pikkuisiin laitevikoihin, jotka eivät estä käyttöä mutta on hyvä huomioida. Päädyin seuraavanlaiseen malliin – vuosiluvut poistuvat turhana datana ja tilalle tulee koneluokka. Idea on, että uusia koneluokkia “ilmestyy” vuoden-parin välein, tai kun saataville tuleva laitesukupolvi on joko riittävästi uudempi tai tehoiltaan huomattavasti parempi kuin edellinen.

Tyyppi A on pääosin malleja T410s ja X201, eli vanhemman sukupolven Core i5-koneet. Tämän hetken vanhimpana luokkana sallin tässä ryhmässä myös pientä sormien läpi katsomista. Yksi kolmesta USB-portista voi kärsiä huonosta kontaktista (pari yksilöä), webbikamera voi olla rikki (yksi) ja T410s:n hybridinäytönohjaimen ajurihaasteiden kanssakin voi elää. A-tyyppiä suosittelen infopisteisiin ja vastaavaan yleiskäyttöön. Vaikka tuoreinta kärkeä ei tässä olekaan, lähtökohtaisesti puhutaan vakaista, varmoista ja ajanmukaisten SSD-levyjen ansiosta ripeistä koneista.

Tyyppi B on sitten tämän hetken kurantti malli, jossa rima kulkee i7-prosessorin ja kuntotestin täyden läpäisyn kohdalla. Mallisarjoja ovat T420, T510, X220 ja X230, joista X-mallit ovat lisääntyvä luonnonvara tämän vuoden aikana. Näitä suosittelen ohjelmasalikäyttöön, jossa mikään ei saa mennä vikaan.

Tyyppi C ei ole olemassa, mutta jahka mallisarjat taas vaihtuvat, vuoden 2016 puolella veikkaan, lanseerataan sitten uusi tyyppi uusin kriteerein. Idea on siis että kirjaimen sisällä määritelmä ei muutu ajan kanssa, vaan ensimmäisiä kirjaimia tippuu ajan myötä pois ja uusia tulee tilalle. Ensi vuonna saattaa tulla jo ensimmäisiä T440-malleja, joissa sitten vaihtuu laturi.

Tyyppi POS on poikkeus sääntöön, eli tässä ovat ns. lipunmyyntiläppärit. Vanhempia, vakaita, nämäkin aina SSD:llä, mutta rajoitettuun käyttöön suunniteltuna. Softina on vain Chrome ja Putty. Käyttökohteita ovat lipunmyynti ja kirpputori, eli ovat testattuja sovellusten puolesta Kompassin ja Kirpun kanssa, mutta ei tokikaan mikään estä muuta ajamasta. Vaikkakin kaikki näistä ovat Thinkpadeja, jakauma on sekava, edustettuja mallisarjoja ovat ainakin X61s, X200s ja T500.

Pitää vielä joku ns. sateenkaarityyppi kehittää rinnalle, yksittäisiä erikoistapauksia varten. Olen esimerkiksi pistänyt sivuun yhden varsin tuoreen i5-koneen ja varustenut sen 300 gigan SSD:llä. Niin vaaralliselta kuin kuulostaakin, tämä on myös ei-Thinkpad-kone, vaan aikanaan matkaan tullut Dell. Tämä on tarkoitus olla karaokekoneena Ultrastarin pyörittämistä varten – jokainen coni vain pistää omat biisinsä. Mukana tulisi USB DAC.

Jokaiselle tyypille on oma värikoodinsa. Koneiden kansiin laitetaan osoitelapun kokoiset tarrat, joista ilmenee nopeasti värillä ja isoilla kirjaimella mistä tyypistä on kyse. Tällä on tarkoitus nopeuttaa oikean koneen laittamista oikeaan paikkaan. Inventointikoodit jäävät rinnalle yhä ja inventointitarroissa tulee myös olemaan koodi, muotoa ., eli A.08 tai C.02 yms.

Päivän saldo on 11 kpl A-tyyppiä, 5 kpl B-tyyppiä ja pari lisää tulossa. POS-malleja on lisäksi kymmenkunta. Tavoitesaldo on 15 normaalityyppiä, joista puolet B:tä, sekä 10 POS-mallia. Tavoitesaldon ylittyessä aletaan vanhoista hankkiutua eroon. Tätä suurempaa määrää ei kuitenkaan oikeastaan kukaan tarvitse jolloin ylläpitoon on turha käyttää aikaa ja rahaa.

Kertauksena perusasiat koneista loppuun, niin ei tarvitse linkata useaan blogaukseen.

Ohjelmistoina POS-malleja lukuunottamatta on Windows 7, Microsoft Office 2013, tuorein Libreoffice, Adobe Reader, Adobe Flash, Chrome, 7-Zip, Microsoft Essentials, Foobar2000, Irfanview, Paint.NET, Putty, Silverlight, WinSCP, VLC ja CCCP. Windows ja Office ovat kaksikielisiä (suomi ja englanti), englanti oletuksena.

Lainauskäytännöt ovat lyhyesti semmoiset, että laina on maksuton, lainaajan on oltava epäkaupallinen toimija ja lainasta tulisi sopia vähintään 2 kuukautta etukäteen, mieluiten enemmän – mutta toki kiiretapauksiakin varten voi lainaa kysellä. Lainaajalla on oltava vakuutus tai muu vastuujärjestely. Nouto ja palautus Tampereelta, pidemmällä varoajalla myös Hämeenlinnasta tai Vantaalta. Lainaajan on noteerattava omassa tiedotuksessaan parhaaksi katsomalla tavalla saamansa apu ja sen tarjoaja. Koneissa on tämä mielessä myös koneiden lainataustan mainitseva taustakuva jota ei tule vaihtaa. Tätä taustakuvaa saa kuitenkin kustomoida – oleellista on sisällyttää siihen Tietovelhot oy:n logo (pyydä!) ja maininta siitä, että kyseessä on maksutta lainattu laite.

Muita laitteita on myös saatavilla, ks. B2:n sivut.

Yhteydenotot lainoista sähköpostitse yllapito(ät)b2.fi. Muita yhteystietoja voi kaivella B2:n sivuilta.

Explore posts in the same categories: Conit, Tekniikka

Comments are closed.