Avauspuhe: Housuissanne on Animeunioni

Sarjakuvapäivät Kemissa herran vuonna 2008 – allekirjoittaneella on viimeinkin hetki aikaa saada tämä Mangotarhan avauskirjoitus sellaiseen kuosiin että sen kehtaa julkaista. Blogeja on maailma väärällään mutta tuntuu siltä ettei suomalaista animeharrastusta vielä käsitellä tarpeeksi, vaikkakin tätä aihepiiriä niissä on jo nähty.

Mistä sitten on kyse? Joukko suomalaisen ”animeskenen” taustavaikuttajia tuli siihen tulokseen että näiden ”wanhojen kähmyjen” ei pidä enää pyrkiä eri seurojen johtoelimiin pätemään, vaan tilaa olisi annettava nuoremmille. Kuitenkin ajatusten ja kokemusten jakaminen on useiden viimeaikaisten esille nousseiden kohujen vuoksi edelleen tärkeää. Tämän blogin tarkoitus on näin muodoin toimia näiden ”wanhojen kähmyjen” eräänlaisena kontribuutiona suomalaiselle animeharrastukselle. Sen pitempään jaarittelematta: Lets cut this shit and go to the next battle!

Suomalaisen animeharrastuksen piirissä nousee ajoittain esiin menneisyyden mörköjä, joista yksi ponnistaa otsikoihin kerta toisensa jälkeen: Animeunioni (AU). Toisia blogeja ja keskustelupalstoja lukiessa tulee itselleni välttämättömästi mieleen ettei ihmisille oikein ole selvää mistä tuossa Animeunionissa on kyse. Toisaalta on esitetty että AU on työnsä tehnyt eikä moiselle enää ole tarvetta, toiset puhuvat sen tekohengittämisestä ja joillain on kuvitelma suuresta paikoilleen pysähtyneestä katto-organisaatiosta.

Jokaisessa väitteessä on ripaus totuutta mutta ainutkaan niistä ei oikein osu nappiin. Animeunioni nimittäin syntyi suomalaisten animeseurojen yhteisestä tahdosta tehdä kansallista yhteistyötä paikkakuntarajojen ylitse. Yleisin harhaluulo on että kyseessä olisi erillinen kattojärjestö mutta todellisuudessa nimeä Animeunioni käytettiin kun eri yhdistykset halusivat puhua yhteisellä äänellä jonkin harrastuksessa tapahtuvan asian puolesta – tai sellaista vastaan. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta yhteislausumasta oli vuosina 2003 ja 2004 tapahtunut Dragonball–lapsipornokohu.

Kyseessä ei siis ole koskaan ollut kattojärjestö vaan yhteinen lippu, jonka käyttö on aina vaatinut kaikkien osallisten yhteistä suostumusta ja ennen kaikkea tahtoa. Animeunionin aloittaessa vuonna 2002 oli Suomessa tiedossa noin kuusi harrastusseuraa. Yhtenä tavoitteena AU:lla olikin tarjota tietotaitoa sekä resursseja uusille seuroille, jotta järjestäytynyttä harrastustoimintaa saataisiin Suomeen lisää.

Toinen varsinainen tavoite oli kerätä eri seurat yhteiseksi äänitorveksi lobbaamaan Suomeen animea televisioon ja mangaa kirjahyllyihin, mikä tietysti juonsi juurensa jokaisella seuralla jo näiden omista säännöistä. Kolmantena unionin tavoitteena oli kehittää seurojen välistä yhteydenpitoa ja tarjota sosiaalisia kontakteja eri paikkakuntien jäsenten kesken.

Nyt kun ymmärretään ettei Animeunionin ollut koskaan tarkoitus olla muuta kuin nimi kansalliselle yhteistyölle ja otetaan huomioon tuon yhteistyön tavoitteet niin huomataan että tulokset ovat olleet hyviä. Meillä on mangaa lehtikioskeissa, animea telkkarissa ja eri tapahtumissa tuhansia cosplay-harrastajia. Lisäksi Suomessa on tätä nykyä kymmenittäin sekä virtuaali- että paikkakuntakohtaisia seuroja ja juuri Suomen ympärikiertäneenä itselleni on monesta kaupungista löytynyt hyviä Animeunionitoiminnassa kohtaamiani ystäviä.

Näihin pohjautuen väittäisin että tämän vuosikymmenen ensimmäisellä puoliskolla Animeuioni saavutti sen mitä se tavoitteli. Poiskuolemasta puhuminen on nähdäkseni silti ennen aikaista. Moni yhdistys käy läpi nyt murrosvaihetta jossa on jouduttu ottamaan vastaan haaste seuraavan sukupolven tulosta ja tässä yhteistyö ei varmasti olisi pahitteeksi.

Se että Animeunioni voisi taas toimia ja kukoistaa tarkoittaa että ihmisten pitää ymmärtää mitä Animeunioni on ollut ja mitä se ei ole ollut. Sen jälkeen tarvitaan aktiivisuutta uudelta harrastajapolvelta ottaa seurojen hallinta ja toiminta haltuunsa ja halua jatkaa yhteistyön tekemistä muiden kanssa. Ja lopuksi yhteistyö tarvitsee itselleen uudet tavoitteet, jotta harrustus voisi kansallisella tasolla jälleen siirtyä eteenpäin.

Kansallisella yhteistyöllä on saatu muokattua Turun Animeseuran aloittama Animecon-tapahtuma suomalaisen harrastuksen päätapahtumaksi sellaisessa mittakaavassa, joka ei olisi ollut mahdollista ilman sitä yhteistyön tuomaa panosta, jonka unioni sille antoi. Näin ollen ihan näiden tapahtumien jatkuvuudenkin turvaamiseksi arvon maamme animeseurat: Tehkää sitä yhteistyötä! Toistaiseksi vielä ”sedät jaksaa heilua” mutta jossain kohtaa siirtyvät eri tapahtumien järjestämisvastuukin taas seuraaville harrastajasukupolville.

– Sandi

Explore posts in the same categories: Animeunioni, Esittelyt ja julkistukset, Historia, Saarnat

9 Comments on “Avauspuhe: Housuissanne on Animeunioni”

 1. niidel Says:

  Tähän täytyy kyllä vastata linkillä.

  http://objection.mrdictionary.net/go.php?n=2621502

  Mutta tervetuloa Suomen animublogosfääriin. Mitä pienet edellä, sitä isot perässä jne 😉

 2. Sandi Says:

  OVERRULED! Tähän minun täytyy todeta että Animeunioni ei oikeushenkilönä ottanut ksokaan kantaan mutta unionin tuoman yhteystyöelimen kanssa laadittiin julkilausuma, jonka jokainen juridinen jäsenyhdistys allekirjoitti ja julkaisi. Kyse ei ollut siitä ettäkö Animeunioni olisi ottanut Animeunionin nimellä kantaa, vaan siitä että AU:n kautta tälläinen julkilausuma koordinoitiin.

 3. Tsubasa Says:

  Niin, ja siitä animen saamisesta televisioonkin voidaan olla montaa mieltä… Mutta tämä asiahan lienee tunnetusti “nyt SEN verran vanhentunut että eiköhän se siitä”, eikös?

  Mutta lienemme yhtä mieltä siitä, että perseelleen on menty, eikös? Koska vaikka Animeunioni ei koskaan mikään harmaiden setien kabinettineuvosto olisikaan ollut se selvästikin näyttää sellaiselta, koska ihmisillä on tällaisia harhakäsityksiä – ja sehän on ongelma sinänsä. Mitä asialle voisi tehdä?

 4. Sandi Says:

  itse en ota kantaa siihen kenelle kuuluu kunnia Digimonin, Pokemonin, Dragon Ball Z:tan, Muumien, Neon Genesis Evangelionin yms. lobbaamisesta suomalaiseen televisioon, tai siitä kenelle kunnia kuuluu dubbaamattoman materiaalin esittämisestä. Olisin kaikista taipuvaisin uskomaan kuitenkin että tämä on todennäköisesti monen tekijän peli. Tiedän että yleisön tahto saada dubbaamatonta materiaalia televisioon on tuotu esiin tv-kanavien ohjelmapäällikölle Animeunionin välityksellä paitsi Animeconissa käydyssä keskustelussa niin myös etenkin muutaman talon sisällä olleen kätyrin kautta.

  Kirjoituksessani kuitenkin totean että unionin *tavoite* oli saada dubbaamatonta animea Suomen televisioon JA että näin oli käynyt. Siihen en ota kantaa kenen ansiota se oli, enkä tule ottamaan jatkossakaan koska nähdäkseni asialla ei ole mitään merkitystä – ainakaan itselleni.

  Jos tarkoitat “perseelleen menolla” sitä että asioista ei enää puhuta ja mitään ei tunnu yhteistoiminnan saralla tapahtuvan niin olemme kyllä tästä aiheesta täysin samaa mieltä. Asialle voi tehdä sen mitä itse tässä yritän: Kerron mitä unioni on ollut ja mitä se ei ole ollut JA kerron, potkin sekä patistan nykyisiä hallituksia ottamaan ohjat käsiinsä.

  Lisäksi mitä minä voin tehdä on seuraavaa: Arvoisat Suomen animeharrastusyhdistysten hallitukset HUOMIO! Ottakaa yhteyttä toisiinne ja järjestäkää tapaaminen. Keskustelkaa asioista yhdessä. Toimikaa.

 5. Kateen Says:

  Nnoh, onneksi animeseuroilla on halutessaan loistava tilaisuus järjestää vuotuinen AU-konferenssi esimerkiksi aina FCAC:n yhteydessä…

  Kat

 6. Kaj Sotala Says:

  Eikös AU:n kanta Dragon Ball-kohuun ollut lähinnä kuoliaaksi vaikeneminen?

 7. Sandi Says:

  Toki. Kupoli on myös maailman puolueettomuuden puolustaja ja luotettavimman tiedon tietotoimisto. Objektiivisuus on kerrassaan pilvissä. Lähdekritiikki on heikoille. Itsekritiikki heikommille. Kyllä tämä kannattaa nyt ottaa henkilökohtaisesti ja kertoa kaikille kuinka paha maailma on. Kenties tämänkin takana on Suuri Eteerinen Salaliitto, jota johtaa Pahuuden Kyuuakuma tulisilla sarvilla ja hapon kyllästämillä ilkeyden käsillään. Halunaan tuhota kaikki… Lääkkeet!

  Harmi etten enää löydä esim. Hidoin sivuilta sitä lehdistötiedotetta, joka tuosta Dragon Ball -kohusta männä vuosina julkaisiin, koska ko. sivut ovat näemmä käyneet remontissa joskus vuoden 2006 aikana.

  Itselläni on kirkas muistikuva siitä kuinka yhdistyksien aktiivit olivat tapauksesta tiiviihkössä yhteistyössä ja saatiin kirjoitettua julkilausuma joita puljut julkaisivat omissa nimissään. AU ei ottanut kantaa koska, kuten olen jo tässä todennut, se ei ollut organisaatio jolla olisi selvä nimetty johto saati minkään valtakunnan oikeushenkilö. Se on näemmä paha upota joidenkin takaraivoihin että kun on kyse yhteistyöelimestä eikä organisaatiosta niin on paha ottaa kantaa kun moista ei oikein voi tehdä toisten nimissäkään. Sen sijaan yhdessä julkilausuman kirjoittaminen ja sen joukko julkaisu kyllä onnistuu. Ja näin käsittääkseni myös tapahtui.

  Mutta tämä on juuri niin tätä. Valitetaan vuosia sitten tapahtuneista asiosita ja kohdistetaan ongelmat muutamaan nimettyyn henkilöön vaikka varsinaiset päätökset on tehty ihan yhteisvoimin jonkinlaisessa demokratiassa.

 8. Kaj Sotala Says:

  Kupoli on myös maailman puolueettomuuden puolustaja ja luotettavimman tiedon tietotoimisto…

  No, ei tuo kommentti pohjautunut pelkästään Kupolin artikkeliin, vaan myös omiin muistikuviini asiasta, mitä keskustelua tulin siihen aikaan seuranneeksi – vaikka AU ei elimenä kantaa olisikaan voinut ottaa, niin kyllä yleinen mielipide tuntui hiljaisuutta suosivan. Linkin heitin vain tuohon että olisi ollut edes joku lähde. Saatan toki muistaa väärinkin, sen verran monta vuotta siitä on aikaa.

  Mutta tämä on juuri niin tätä. Valitetaan vuosia sitten tapahtuneista asiosita ja kohdistetaan ongelmat muutamaan nimettyyn henkilöön vaikka varsinaiset päätökset on tehty ihan yhteisvoimin jonkinlaisessa demokratiassa.

  Minä en kyllä mielestäni tehnyt mitään näistä asioista kommentissani. Huomautin vain siitä, ettei muistini (ja yksi lähteeni) ihan tuntunut täsmäävän postauksen sisällön kanssa, en sen kummempaa. (Huomaa myös etten millään tapaa ottanut kantaa siihen, oliko harrastettu politiikka – mitä se sitten ikinä oikeasti olikaan – asian hoitamista hyvin vai huonosti, pelkästään siihen mitä tehtiin.)

 9. Sandi Says:

  Täytyy sanoa, että syyllistyin itse siihen etten käsitellyt nimenomaisesti vain tuota kommenttiasi vaan yleensäkin asiasta esitettyjä näkemyksiä. Tuo viimeinen kappaleeni etenkin on yleistä jupinaa aiheesta.