Coniläppärit 2013

On taas aika tullut päivittää tuoreita kuulumisia coniläppärien, eli tapahtumille maksutta lainettavien kannettavien tietokoneiden osalta. Linkattakoon heti alkuun ensimmäinen blogi sekä viime vuoden päivitys.

Sovellukset

Normaalit päivitykset ovat taas tulleet mukaan halki ohjelmistokartan, eikä niissä ole pääosin kummempaa. Mainittakoon kuitenkin pari kohtaa erikseen.

MS Officessa vähitellen pompitaan versioon 2013 (nyt 2010). Tärkein perustelu tähän on Powerpointin uusittu presenter view, joka toimii nyt ilman mitään Windowsin näyttöasetuksia. Esityksen pitäjä voi lukea omat muistiinpanonsa ja käyttää monia työkaluja, samalla kun tykille näkyy vain senhetkinen ruutu.

Libreofficen päivitysten myötä Java (JRE) alkaa olemaan turha ohjelmisto joten se ammutaan coniläppäreistä pois. Kuten kaikki IT-alan uutisia lukevat tietävät, Java on myös mm. itse saatana eikä sen poisto pahenna yhtään mieltä.

Ounastelen, että joku kaunis päivä toinen jatkuvasti päivitystä vonkaava turhake nimeltä Adobe Flash saadaan myös pois. Toistaiseksi tämä on kuitenkin vain mietintö, eikä se tapahdu tämän vuoden aikana.

Rauta

Koneet uusiutuvat hiljalleen mutta varmasti. Thinkpadeja on koko sarja edelleen. Jo alkuvuodesta tuli pakettiin mukaan yksi X200s-malli ja näyttää siltä että X200-, T400- ja T500-sarjat tulevat mukaan tämän vuoden kuluessa. Vanhoissa ei kuitenkaan ole mitään vikoja joten lopputulos on että kokonaismäärä kasvaa tänä vuonna. Tätä kirjoittaessa valmiita koneita on 13 kappaletta ja mahdollisuus 2-4 uuteen kevään aikana on olemassa.

Kun coni lainaa koneita vähemmän kuin koko määrän, valitsen mukaan otettavat koneet aina uusimmasta päästä.

X200-mallien myötä yksi miinuspuoli on, että X-sarjan telakoita ei enää tahdo löytyä. Toisaalta, aiemmin mukana ollut telakka ei ole ollut käytössä juuri koskaan. Telakkaa ei muuten tarvitse, paitsi tarjoamaan optisen aseman, mutta eivätpä nuo enää kovin suuressa muodissa ole. Jos joku coni uskoo sellaista tarvitsevansa, mainitkoon siitä etukäteen niin lainaan toimistoltamme USB-liitännäisen DVD-aseman mukaan.

Rautaan liittyy vielä pienoinen murheenkryyni, nimittäin turvavaijerit. Niitä hajoaa muutama vuodessa joten niitä on taas hankittava lisää. Tämän myötä on sangen mahdollista, että esitämme avustuspyyntöjä tapahtumaorganisaatioille saadaksemme varustetason muutoinkin paremmin ajan tasalle. Pääosa koneiden tarvikkeista ja lisävarusteista saadaan maksutta, mutta osa on ostettava. Heittoarviona näyttäisi siltä, että coniläppäritoiminta syö tänä vuonna noin 500 euroa. Korostan vielä, että mitään hätää toiminnan jatkuvuudelle ei ole, eikä rahantarve ole välitön.

Muuta

Uusin hieman sisäistä dokumentaatiota, jonka johdosta conit saavat hieman eri näköisen inventointilistan käteensä. Koitan myös tehdä coniläppärien päivitysohjeita, jotta voisin delegoida ylläpitotyöstä osan kevään työharjoittelijallemme. Tajusin meinaan, että tämä on mainio itsenäinen projekti jollaisia harjoittelijat tarvitsevat.

Ja KYLLÄ, myhähdin itsekin Frostbiten jälkeen liikkuneelle ruutukaappaukselle, joka sai velhomme konelainaharrastukset näyttämään himpsun verran kyseenalaisilta toimilta. Lisää tällaista!

Lisäys: Käyttöjärjestelmä

Unohdinpa tehokkaasti tämän kohdan joten lisätään. 2013-malleista alkaen käyttöjärjestelmä on nyt 64-bittinen Windows 7, aiemmin käytetyn 32-bittisen sijaan. Taustasyynä on koneiden lisääntyvä muistimäärä.

Explore posts in the same categories: Conit, Tekniikka

One Comment on “Coniläppärit 2013”

  1. Kyuu Eturautti Says:

    Lisätty viimeinen kappale käyttöjärjestelmän bittisyydestä kun pääsi unohtumaan.