Conitekniikan mietintöjä

Viimeisten muutamien vuosien aikana olen järjestellyt yrityspuolen kautta muutamille coneille lainaan tietotekniikkaa, lähinnä kannettavia koneita. Viime kevään ja kesän Baka-, Desu- ja Traconien jälkeen mietiskelin asioita uusiksi vuodenvaihteen aikoina ja nyt keräsin hieman mietteitä operaation kehittämiselle. Ei olisi lainkaan huono juttu, jos ajatuksista kerääntyisi kommentteja ja kommenteista uusia kehitysideoita.

Ohjeistus

Yksi erittäin hyödylliseksi havaittu oppi on laittaa kriittiset tiedot monessa muodossa. Pelkää sähköposti tekniikkavastaavalle ei aina riitä, vaan koneiden mukaan on syytä printata sama sähköposti matkaan. Tapahtumasta riippuen tiedot voi tuuppia myös tapahtuman wikiin. Kehitysideana kelpo on kuitenkin tehdä myös koneen peruskäytön opas. Yllättävän monesti tekniikan pettäminen johtuu niinkin yksinkertaisesta asiasta, ettei kukaan paikalla oleva osaa kääntää koneen kuvaa tykille Fn+F7 näppäinyhdistelmällä. Myös koneiden salasana ei välttämättä ole juuri silloin toimivan salivänkärin tiedossa, tai on päässyt unohtumaan.

Ajatukseni olisi tehdä joko muovitaskustettu tai vaikka laminoitu ohjelappu jokaisen koneen kylkeen. Se seuraisi konetta saliin tai mihin se sitten sijoitetaankaan ja vastaa kiperimpiin kysymyksiin heti paikan päällä. Olkoon sitten jokaisen conin oma asia laittaa tämä sivuun, jos salasanaa ei saa paljastaa kaikille ihmisille – vai pitäisikö salasanakohta kenties jättää tyhjäksi, kirjoittaa kynällä jos tarvii?

Ohjeen sisältöön kuuluu nähdäkseni simppelit perusasiat:
– Mitä ohjelmia koneelta löytyy.
– Käyttätunnus ja mahdollisesti salasana.
– Miten kuvan saa näkymään tykille ja tykiltä pois.
– Miten wlan kytketään päälle ja pois.

Varustelu

Conkoneissa on perinteisesti seurannut mukana vain virtalähde ja erillinen kantokassi jokaiselle. Isompien erien mukana on tavattu toimittaa varavirtalähdettä. Turvavaijereita on toimitettu sen verran mitä on ollut tarjolla, valitettavasti vähemmän kun koneita.

Kuinka tarpeellinen turvavaijeri on? Pitäisikö niitä hankkia koneita vastaava määrä? Olisiko joku muu asia, mitä koneiden mukaan pitäisi pakata?

Ohjelmistot

Piraattina ja avointen lähdekoodien ystävänä annan mieluusti peukkuja tapahtumille, jotka pyrkivät käyttämään mahdollisimman paljon Linuxia tai muita avoimia järjestelmiä conitekniikassa. Coniläppäreiden oleellisin käyttäjä on kuitenkin taho, jota kiinnostaa ideologia huomattavasti toimivuutta vähemmän. Tämä mielestäni puoltaa Windows 7:n pitämistä koneiden käyttöjärjestelmänä, etenkin kun siihen on ihan aidot lisenssit tarjolla. Ohjelmistoina on ollut kyljessä VLC, F-Securen 9-sarjan virustorjunta, Irfanview, Mozilla Firefox ja Office 2010. Ohjelmavalinnat on tehty sopivalla toimivuuden ja käytön helppouden kompromissilla etenkin selaimen ja mediasoittimen osalta.

Viime vuonna käytetystä OpenOfficesta, tai nykyisemmin LibreOfficesta vaihto kaupalliseen Officeen on perusteltua syystä jonka nimi on Powerpoint. Esitykset kun tuppaavat kärsimään tässä konversiossa. Pikkuidea on myös tuupata mukaan joku pieni testi-videotiedosto, jolla voi varmistaa kuvan ja äänen toimivuuden perillä helposti. Toisin sanoen, partynight.mpg omien tiedostojen alle.

Pitäisikö jotain muuta ohjelmistoa pakata mukaan, tai mahdollisesti vaihtaa jokin nykyinen ohjelmisto toiseen?

Standardointi

Työni puolesta olen kova standardoinnin fani. Toisin sanoen, kun jokainen laite on mahdollisimman samanlainen, ei tarvitse opetella monta tapaa tehdä asioita. Koitan tämän edistämiseksi jatkaa muun homman lomassa vanhojen Thinkpadien haalimista. En aio aloittaa tässä mitään merkkisotaa, mutta väitän että nämä koneet keskimäärin kestävät aika hyvin. Vieläkin tärkeämpi peruste on, että minulla on mahdollisuuksia moisten keräilyyn. Etuna on, että samat perusohjeet ja käytännöt käyvät joka koneeseen. Myös virtalähteet ovat tällöin saman mallisia. Lopputulos nyt on joka tapauksessa värikkäämpi, sillä ei yksi taho voi kaikkia koneita conille toimittaa, ei ainakaan isompaan coniin. Oma ennätykseni on vuoden 2010 Traconiin hommatut 12 kpl Thinkpadeja, eikä sekään yksin riittänyt. Tuota ennätystä ei tänä vuonna lähestytä.

Toinen osa normalisointia on se tutumpi puoli – samat ohjelmat, asetukset, tunnukset sun muut joka raudalle. Tätä voi tehdä mukavasti conin koko rautatarjonnalle, vaikka koneita tulee monesta paikkaa.

Kehitysideana on kerätä koneita siis lisää. Asiasta on vastikään tehty puitesopimus joka helpottaa koneiden saantia jatkossa.

Miksi?

Tämä on yksi niitä hommia joita tykkään tehdä coneille. On varsin rentouttavaa näprätä omalla ajallaan rautaa, kun tietää että tällä kertaa ei tarvitse murehtia maailmanlopusta, ziljoonan koneen verkosta, eeppisten ERP-järjestelmien yhteensopivuuksista sun muista. Riittää, että koneet toimivat kuten pitää.

Mahdollisesti tämä on myös hiljainen kannanotto conien monenmoista tarpeellista, mutta usein kovin näkymätöntä taustasäätöä kohtaan. Se on paitsi kovin pakollista, vaan parhaimmillaan myös hauskaa puuhaa.

-Kyuu Eturautti

Explore posts in the same categories: Conit, Tekniikka

7 Comments on “Conitekniikan mietintöjä”

 1. sytem Says:

  Yksi mahdollisesti järkevä softa voisi olla Dropbox, vaikkakin siinä olisi omat ongelmansa monen tapahtuman käytössä olevissa koneissa. Tuota tulee itse käytettyä vajaan kymmenen (yritys)tapahtumia kiertävän läppärin kanssa, saa simppelisti filet joka koneelle ja myös niiltä jollain aikataululla pois.

  Vastaavia on toki muitakin, kaupallisen (vaikkakin ilmaisen) pilven käyttö synkkaukseen ei ole ainoa vaihtoehto.

 2. Siikakala Says:

  sytem, ihan mielenkiinnosta, käytätkö yhtä yhteistä accoa, vai onko joka koneella oma acco ja niillä shared hakemisto?

 3. Kyuu Eturautti Says:

  En ole tosiaan itse Dropboxia käyttänyt mutta sain nyt selvityksen sen toimintaideasta vähän tarkemmin. Vähän tarkennusta tuosta toimintamallista voisi tosiaan kuulla. Mikään ongelma ei toki ole pistää jotain yhteistä (s)ftp tunnusta myöskin koneille ja vaikka WinSCP:tä. Tai sitten se Dropbox tosiaan myös.

  Tai sitten voisi vaan jättää koneelle Dropboxin asennusohjelman valmiiksi.

 4. sytem Says:

  Yksi ja sama tunnus noilla läppäreillä, sitten toinen tunnus jolla on jaettu kansio.

  Simppelisti siis niin että kun jollakin koneella siirrän tiedoston dropbox-kansioon, softa synkkaa sen siitä pilvipalveluun ja kun muut koneet ovat verkon päässä, niille.

  Tonne softalistalle voisi laittaa puttyn

 5. Kyuu Eturautti Says:

  Jees, elikä Putty Tray ja WinSCP lisätty listalle, lisäksi Dropboxin asennusohjelma menee matkaan. Asentelen tässä varmaan viikonloppuna Tampere Kupliin koneet ja katsotaan miltä tuo vaikuttaa.

  Windows ja Office menevät kaksikielisenä (suomi/englanti) ja englanti oletuksena.

 6. tp8 Says:

  Ohjelapuista tuli mieleen, että mieluiten laminoitu lappu, johon kirjoitetaan piirtoheitintussilla salasana. Näin tuon salasanan voi pyyhkiä pois, jos sitä ei haluta paljastaa ja toisaalta sen voi myös vaihtaa tapahtumien välissä uusimatta lappuja.

  Ylempänä tekstissä/kommenteissa ehdotetut ohjelmat/ohjelmistot ovat mielestäni aika riittävät, jokainen tapahtuman tekniikkavastaava voi sitten asentaa puuttuvat omaan coniinsa liittyvät ohjelmat.

 7. Mangotarha » Blog Archive » Coniläppärit 2012 Says:

  […] Mangotarha Otakulaisen puutarhan mangosatoa « Mangotarha home page « Conitekniikan mietintöjä […]