Varmista että järjestäjäsi eivät ole tavallisia ihmisiä

Desuconin blogissa oli mielenkiintoinen ja asiapitoinen kirjoitus Tsubasalta. Tämän kanssa vain pitää nimenomaan olla varovainen, sillä kuten blogauksen ensimmäinen kappale avaa: suurimmat ongelmat koituvat kommunikaatio-ongelmista.

Kirjoituksessa puhutaan monissa coneissa mukana olevista henkilöistä – jollaiseksi itsenikin tunnistan – ja pohdiskellaan onko tällaisista henkilöistä coneille enemmän riskejä kuin hyötyä. Aihe on vaikea ja täytyy heti kättelyssä ymmärtää mitä Tsubasa tarkalleen hakee takaa. Se ei nähdäkseni tässä ole se, että henkilö X:n hankkimat kokemukset muista tapahtumista olisivat Desuconille vahingollisia. Täytyy myös muistaa, että Tsubasan analyysi perustuu empiiriseltä puolelta käytännössä pelkästään Desuconista kerättyyn kokemuksiin, josta voi sitten kukin itse miettiä istuuko hänen analyysinsä aivan jokaiseen coniin, kuten Desuconiin eittämättä näin tekee.

Näen että hänen kirjoituksessaan kerrotaan nimenomaan tämä: jos henkilö järjestää useampaa tapahtumaa on hänellä ns. monta rautaa tulessa. Conien tekeminen on kuitenkin ainakin viimeksi asian tarkastettuani vieläkin harrastustoimintaa. Jos meillä on henkilö, jolla on päivätöidensä tai opintojensa, mukaanlukien normaalit kodinaskareet, päälle päivässä noin 4 tuntia aikaa harrastuksilleen ja jos otetaan huomioon että ihminen harvoin harrastaa pelkkää tapahtumien järjestämistä, niin henkilön vähät resurssit alkavat herkästi ns. olla kortilla.

Kun sitten tällainen usean conin puuhasetä tai -täti, alkaa kesän – ja sitä kautta myös conien – lähestyessä saada useammasta tapahtumasta yhteydenottoja ja nakkeja määrissä, käy helposti niin että kyseinen henkilö joutuu priorisoimaan tekemisiään. Tässä ovat ne Tsubasan rummuttamat “lojaalisuusongelmat”, kun henkilö ei muiden tapahtumiensa vuoksi ehdikään hoitamaan tietyn tapahtuman tehtäviään, jonka vuoksi tapahtuma olennaisesti kärsii.

Yleensä näihin aikataulujen ja henkilökohtaisten resurssien riittämättömyyteen liittyvät ongelmat aiheuttavat henkilössä itsessään voimakkaitakin kieltoreaktioita mallia: “Kyllä minä sen ehdin tehdä, odottakaa nyt vain!” Tällainen henkilöresurssien loppuminen on nähdäkseni jokaisen conin arkipäivää, eikä vaadi edes useampaa tapahtumaa, vaan ihan vain ylinakittamalla itsensä yhdenkin conin kanssa saa kuvaamiani efektejä aikaiseksi. Tällaisten kohdalla vastuu pelin poikkiviheltämisestä kuuluu tapahtumaorganisaation pääjärjestäjälle, sillä usein kellään muulla ei ole tarpeeksi auktoriteettia kertoa itsensä ylibookanneelle, että hommat olisi syytä delegoida muualle.

Tsubasan kirjoituksesta saa sellaisen kuvan että conin järjestäjien keskuudessa pyörisi henkilöitä joita kiinnostaa tapahtumien järjestäminen enemmän kuin varsinaiset aihealueet joidenka ympärille itse kutakin tapahtumaa järjestetään. Näkisin että asiasta ei varsinaista näyttöä ole, vaan kyse on ehkä pikemminkin “musta-tuntuu” eli mutu-tiedosta. Myönnettäköön, että tapahtumien järjestäminen on harrastustoimintana ihan kivaa puuhaa, mutta voin omasta puolestani todeta, että itse olen järjestänyt vain tapahtumia, joiden aihealueisiin olen itse omilta mieltämyksiltäni ja ideologioiltani sitoutunut. En ole liioin noiden tapahtumien (Finncon, Animecon, Tracon) kohdalla huomannut että järjestäjien joukossa olisi joku jota ei tapahtuman jokin aihealue kiinnostaisi. Olen paljon valmiimpi siis uskomaan, että ihmisten “lojaallisuuden” puute lähtee pikemminkin henkilökohtaisten resurssien puutteesta kuin mielenkiinnon puuttesta omaa harrastustaan kohtaan.

Itse itseäni esimerkkinä käyttäen: kuluvana vuonna olen toiminut Tracon V:n pääjärjestäjä, Finnconin 2. turvallisuusvastaavana sekä Conconin yhtenä järjestäjänä. Näistä ehdottomasti eniten aikaani on vienyt Tracon, jonka tiesin jo ennalta ja sen vuoksi Finnconin järjestäjien kanssa minulle järjestettiin asiat siten että muutamaa JV-liivi- ja radiopuhelinlainausnakkia lukuunottamatta itse turvallisuusvastaavalle kuuluvan lupabyrokratian ja JV-rekryn hoiti 1. turvallisuusvastaava Karo Leikomaa. Näin Finncon ei ollut ratkaisevan riippuvainen minun henkilökohtaisista resursseistani ja hommat saatiin hoidettua ilman draamaa. Vastaavasti Concon oli sen verran etäällä (4 kk) Traconista että pystyin siihen liittyvät nakit hoitamaan ilman että Tracon tai Finncon olisivat joutuneet siitä kärsimään.

Näiden lisäksi olen tänä kesänä ollut järjestyksenvalvojatehtävissä töissä Desuconissa ja ensi viikonloppuna taas Ropeconissa. Näissä hommissa ei ennen conia ole vastuutehtäviä, riittää kun ilmestyy JV-kortin kera paikalle ajoissa – en näin ollen juuri näe näitä “lojaalisuusongelmia” tälläkään puolella.

Hyvää keskusteluahan tämä on kaikenkaikkiaan, sillä itsekunkin pitäisi miettiä mitä asioita ehtii ja mitä ei ehdi tekemään. Yhden henkilön ylikuormittaminen on varma tapa saada coniin kuin coniin aikaan ikimuistoinen multifail – puhumattakaan siitä seuraavan Internet-draaman määrästä. 🙂

Explore posts in the same categories: Conit, Järjestäminen

6 Comments on “Varmista että järjestäjäsi eivät ole tavallisia ihmisiä”

 1. Tsubasa Says:

  Ihailtavaa analyysia, mutta valitettavasti en kyllä tarkoittanut lojaaliusongelmien ilmenevän niinkään resurssipulana vaan enemmänkin sisäisinä konflikteina.

  Näkisin homman nimittäin menevän niin, että mikäli conin X järjestäjät pohdiskelevat porukalla sitä miten hoitaisivat conissaan jonkin asian, ja keskustelussa esille nousee varoittavia (ja miksei toki esimerkillisiäkin) tapausesimerkkejä coneista Z ja Y, niin joku järjestäjistä saattaa hyvinkin ottaa tästä kritiikistä nokkiinsa mikäli on ollut coneissa Z tai Y järjestäjänä. Riski että tällainen henkilö on paikalla kasvaa luonnollisesti sen myötä mitä useammissa coneissa mukana olevia henkilöitä on paikalla. Ääritapauksessa tällainen henkilö saattaa olla jopa olla ollut vastaamassa toisessa conissa nimenomaan siitä asiasta, jota kritisoidaan.

  Tietysti tämä riski on olemassa vain silloin, jos conin menettelytapoihin ylipäätään kuuluu toisten conien virheistä oppiminen niiden huonoja ja hyviä puolia yhteisesti puimalla. Eli käsittääkseni käytännössä vain Desuconissa.

  Mitä taas tulee siihen että käsitys tapahtumanjärjestämisen harrastajista olisi pelkkää mutua… yllättävän monelta yksilöltä olen joko suorassa keskustelussa tai ohimennen saanut kuulla, että tämä “on nyt vaan järjestämässä conia, vaikkei animea oikeastaan katsokaan / roolipelejä pelaakaan.” Poikkeuksetta nämä ovat olleet sellaisia ihmisiä, joiden nimet ovat koreilleet jo useamman eri aihepiirin tapahtuman järjestäjälistassa, ja koreilevat varmasti vastaisuudessakin.

  Nimi jääköön Googlelta piiloon tällä kertaa, mutta mainittakoon että yksi näistä tapauksista valittiin juuri Traconin pääjärjestäjäksi.

 2. WuMing Says:

  Tsubasan kommenttiin liittyen:

  Kun vaan kerkiäis katsoon animee, niin sitäkin olis kyl jo useampi kiinnostava sarja odottelemas. Aattelin kyllä aktivoitua paikallisten seurojen iltamien kanssa myös, etenkin jos ko. sarjat sinne tulee.

  Aika sama juttu ropejen kans, ei oo kerennyt ja en oo löytänyt hyvää paikallista peliä / peliporukkaa.

  Sillon joskus kun oli aikaa ihan mihin vaan niin kylhän sitä on paljonkin tullut kaikkia noita harrastettua. Kuten taistelulajejakin, videopelejä, tanssia, jne. Kun on vaan niin paljon kaikkea mielenkiintoista niin ei voi olla se fanaattisin harrastaja vain yhdessä asiassa. 🙂

 3. niidel Says:

  Mielenkiintoista tekstiä, hyvä hyvä!

  Lojaaliusongelmat ovat etupäässä ongelmia, joiden suuruus – ja todennäköisyys – kasvaa, mitä ylempänä con-organisaatiossa henkilö on ja mitä enemmän conin järjestämiseen vaikuttavia päätöksiä tämä joutuu tekemään. Ne ovat siis varsin harvoin ongelmia, jotka koskettavat yksittäistä vänkäriä tai JV:tä.

  Oletkin aivan oikeassa siinä, että vaikka henkilö olisi vänkärinä/JV:nä useammassa tapahtumassa, tämä tuskin aiheuttaa minkäänlaisia lojaaliusongelmia, kunhan vaan tapahtumat eivät ole päällekkäin (tosin sitten, jos ne olisivat päällekkäin, henkilö valitsisi sen, mitä kohtaan hän on lojaalein).

  Mutta kuten Tsubasa sanoi, kyse ei ole ensisijaisesti resurssiongelmasta (vaikka “monta rautaa tulessa” -ongelma on toki olemassa) vaan sisäisistä konflikteista. Tsubasa tarkoitti nyt mitä ilmeisimmin järjestäjäporukan sisäisiä konflikteja, mutta konflikti voi ilmetä myös henkilön sisäisesti ristiriitaisina intresseinä.

  Ajatellaanpa vaikka tapahtumaa järjestävää yhdistystä (esim. Desuconia järjestävä KcS ry ja Tracon ry): näillä ei perinteisesti nähdä olevan minkäänlaisia ristiriitaisia intressejä alueellisten animeyhdistysten kanssa. Vaikka Desuconin ja Traconin voidaan nähdä tietyssä tilanteessa kilpailevan toistensa kanssa, niillä ei ole _mitään_ kilpailtavaa ainakaan alueellisten järjestöjen kanssa. Niiden intressit kun ovat täysin erilaiset.

  Mutta ylläripylläri! Istuessani Turun Animeseuran hallituksessa hallituksen päätettäväksi tuli asia, josta huomasin, ettei harkintani voi olla täysin vapaata, koska ko. päätös liittyi erään toisen conin järjestämiseen. Tapauksessa olisin ollut kielteisestä päätöksestä samaa mieltä muutenkin (vaikken olisikaan ollut Desucon-jutuissa mukana), mutta koin tilanteen silti varsin epämiellyttäväksi ilmiselvän eturistiriidan vuoksi.

  Toinen esimerkki: suunnittelimme ennen viime Desuconia myyvämme Desucon-kalentereita. Markkinointivastaavamme oli kuitenkin tätä ennen hengannut erään alueellisen animeyhdistyksen porukoiden kanssa ja suunnitellut näiden kanssa kalenterimyyntiä, jonka olisi pitänyt ajoittua ajallisesti samaan aikaan Desuconin myynnin kanssa. Markkinointivastaava oli sitä mieltä, että ko. alueellisen animeyhdistyksen kalenterimyynti olisi voinut laskea, jos animeharrastajille olisi ollut myynnissä myös Desucon-kalentereita. Noh, kuten ehkä huomasit, Desucon ei myynyt kalentereita, eli siinä tilanteessa lojaalius alueellista animeyhdistystä kohtaan ylitti lojaaliuden Desuconia kohtaan.

  Kyse ei siis ole siitä, että henkilöllä olisi joku suuri sisäinen agenda ja tämä yrittäisi puukottaa tiettyä conia selkään heti kun mahdollista, vaan siitä, että tietyissä tilanteissa intressit yksinkertaisesti menevät ristiin ja molempia ei voi valita. Mahdollisuus tällaisiin intressiristiriitoihin kasvaa, mitä useammissa organisaatioissa on mukana – ja varsinkin silloin, jos on näiden hallituksessa tai coniteassa tai muussa suunnitteluvastuutehtävässä.

 4. tuomio Says:

  En täysin usko Tsubasan esittämään nokkiinsa ottamiseen lojaaliusongelmien syynä. Conin järjestäminen on huomattavissa määrin yhteispeliä ja sosiaalista toimintaa. Järjestäjien joukkoon hakeutuneista henkilöistä täysin kritiikkiä kestämättömien henkilöiden osuus on todennäköisesti varsin pieni. Hyvässä ilmapiirissä useimmat ihmiset kyllä pystyvät käsittelemään jopa omia epäonnistumisiaan asiallisesti. Toisaalta mikäli conin toimintatapoihin kuuluu järjestäjien keskenäinen syyttely ja vanhojen virheiden kaivelu, nokkiinsa ottamisesta voi toki kehityä ongelma, mutta tällöinkin syyt lojaalisuusongelmaan conia kohtaan löytynevät muualta kuin järjestäjien aktiivisuudesta muissa coneissa.

  Paremminkin järjestäjien omakohtaiset kokemukset virheistä muissa coneissa ovat järjestettävälle conille voimavara. Ongelmat, niiden olosuhteet ja syyt, värittyvät ja vääristyvät sitä nopeammin, mitä pidemmälle tieto niistä leviää varsinaisen järjestäjäpiirin ulkopuolelle. Itse luottaisin huomattavasti enemmän esimerkkiin, joka alkaa “Meillä conissa Y kävi sillai et…” kuin esimerkkiin “Kuulin että conissa X oli…” Järjestäjien omat kokemukset ovat “hiljaista” tietoa, jonka välittyminen toisille järjestäjille on vähemmän dramaattinen tapahtuma, kuin muiden conien aktiivien julkiset verbaaliset lynkkaukset, joten se saattaakin helposti jäädä huomaamatta ulkopuoliselta.

 5. Lmmz Says:

  Tsubasa, jos todella uskot, että mikään muu kuin Desucon ei kävisi vakavissaan läpi toisten tapahtumien hyviä ja huonoja puolia, niin tämä kuuluisa desulojaliteetti pitänee tulkita tynnyrissä elämiseksi. Valitettavasti vain aina ei kaikkea opittua syystä tai toisesta ole saatu käytäntöön asti esimerkiksi tämän vuoden Traconissa, ja siinä onkin yksi merkittävä asia, joka ensi vuonna pyritään korjaamaan.

  Itse olen aiemminkin esittänyt, että conissa on kaksi tasoa: infrataso (tekijät, talous, tilat, tekniikka ym.) ja sitten sisältötaso – conin ohjelma, kunniavieraat ja henki/fiilis. Minusta on täysin perusteltua ja ymmärrettävää että voi olla hankalaa löytää sellaisia ihmisiä, joilta molempien tasojen asiat sujuvat luonnostaan hyvin. Sisältötasoa voivat tuottaa ne innokkaat harrastajat, jotka tekevät conia samankaltaisia kävijöitä varten kuin mitä he itse ovat. Mutta tarvitseeko conin tila-, talous- tai tekniikkavastaavan olla HC-luolanörtti, joka latelee ulkomuistista animesarjojen tai roolipelien nippelitietoja? Ennemminkin tapahtumalle on selvästi eduksi, jos tiettyjä perusasioita tekevät ihmiset, joilla ensinnäkin on siihen kiinnostusta ja osaamista. Tietenkin koska kyse on harrastajatapahtumasta, kaikilla järjestäjillä on myös jonkinlainen kosketus tapahtuman kohteena oleviin asioihin (sitä kauttahan heidät on löydetty tapahtumaan ja sitä haluavat tehdä) – mutta se ei tarkoita, että pitäisi olla entinen anime- tai roolipeliyhteisön aktiivi tai tuottanut aiheesta sivukaupalla syväanalyysia Internettiin tai lehtiin.

 6. Niksu Says:

  Desucon – ikuinen kakkonen.