CosplayGaala – ihan oikeesti erilainen

Jengimme palasi vastikään CosplayGaalasta Helsingistä. Tuttuun tapaamme pidimme cosplay-kuvauspistettä kisaajille ja muille kävijöille. Kokemus oli, teknistä termiä käyttääkseni, vänkä ja ihmisillä oli jopa hymyä jäljellä vielä pitkän päivän jälkeenkin. Tällainen tilanne ajaakin miehen kovin herkästi tutkimusmatkalle lähihistoriaan.

Suuremmassa mittakaavassa kuvauspalvelu on toistaiseksi toteutunut viime vuonna Animeconissa ja Kirjamessuilla sekä kuluvana vuonna Traconissa, Kitaconissa, Desuconissa ja Animeconissa. Tracon oli uuden taustakangasratkaisun koeajotilaisuus, siinä missä Kita- ja Desuconit onnistuivat tuomaan kuvauspalvelun aulatiloihin, paremmin ihmisten ulottuville. Kenties tämän vuoksi juuri nämä kaksi tapahtumaa jäivät mieleen varsin mukavina kuvausprojekteina. Animeconissa oli kiire ja vesivahinko pakotti yllättäviin improvisointeihin sunnuntaina, mutta siitäkin jotenkuten selvittiin. Tampere Kupliissa ja Bakaconissa kuvausoperaation mittakaava oli pienempi.

Kaiken kaikkiaan kuvauspalvelun suosio on kasvanut ja saanut myös terveen määrän jatkokehitysideoita, joista osa on toteutettukin. Desuconista opimme, että rajaustolppien hankinta olisi fiksu idea ja nämä saimme hommattua Animeconia varten. Ulkokuvauspalvelua on tarkoitus soveltaa ensi Tampere Kupliissa. Desuconin cosplay-vastaavalla on myös piristäviä ideoita ulkokuvauksen edistämiselle ja näistä toivottavasti moni ensi kesän con-vieras nauttii. Lisäksi toisenmallinen taustakangas saadaan parin kuukauden päästä Kirjamessuille. Omasta näkökulmastani tärkeä juttu oli keväällä tapahtunut kuva-arkiston ylläpidon delegointi sataprosenttisesti Miika ‘Siikakala’ Ojamolle.

Kuvauspalvelusta on tullut opittua se, että se ei ole ihan halpaa. Rajaustolpat 700 euroa, taustakankaan pesu 110 euroa/kerta, objektiivi 700 euroa, ja tätä rataa. Räikeän korruptoituneen yritysavun myötä olemme kuitenkin saaneet vaihdettua monet ostokset fiksusti hinnoiteltuun vuokraoptioon. Uusia avustushakemuksia koitetaan myös tehdä, mutta eturistiriitojen välttämiseksi pyrin etsimään rahoituslähteitä, jotka eivät normaalisti tue conien järjestelyä. Käytännössä tämä meinaa lähinnä alan ulkopuolisia yrityksiä. Yhteiskäyttö on toki myös kova sana, eli joitain tuotteita voivat arkisin käyttää firmat ja viikonloppuisin samoja tilpehöörejä voi lainata conien tarpeisiin.

Vaan palattakoon nyt juuri menneeseen tapahtumaan, CosplayGaalaan. Se on nimittäin niin, että siitä näkökulmasta kun mitä olen itse nähnyt, jokainen tähän asti tapahtunut animetapahtuma on ollut a)erilainen b)samanlainen äärettömän monesta näkökulmasta. Radikaalien muutosten listasta saisi joka ikiselle tapahtumalle vuodesta 2003 vuoteen 2009 varsin kattavan. Se ei mielestäni ole kuitenkaan tarpeellista. Olen ollut varsin haluton nimeämään mitään mennyttä tapahtumaa radikaalisti erilaiseksi, sillä erilaisuus vain erilaisuuden vuoksi ei mielestäni ole itseisarvo. Traconin maksullisuus vuonna 2005 oli ehkäpä edellinen Iso Juttu minun henkilökohtaisella, todennäköisesti täysin hakoteille menevällä listalla. Nyt kuitenkin on annettava CosplayGaalalle vastaava peukun nosto.

CosplayGaala oli niin monella tapaa erilainen ja piristävä tapahtuma, että se on aiheellista noteerata. Vasta huomatessaan vapaamman aikataulun ja pienemmän väkimäärän vaikutuksen cosplayn säädöissä, voi oppia paljonko niitä on kaivannut. Tämän vuoden Traconissa oli pelkästään kisaajia noin 110 henkilöä ja heidän kuvaamiseen oli aikaa puolitoista tuntia. Gaalassa oli järjestäjien arvion mukaan kisaajat mukaanlukien noin 200 cosplay-pukuista persoonaa ja aikaa olisi käytännössä voinut käyttää koko päivän. Se tarkoitti vähemmän paniikkia, mahdollisuutta taukoihin ja helpotusta tungokseen. Kuvattavien näkökulmasta se tarkoitti monien kuvakulmien käyttöä ja uudenlaista vapautta poseerauksien määrään ja laatuun. Vaikka kävijämäärä vielä hieman kasvaisi, kuten seuraavalle kerralle on järjestäjillä toiveena, olisi vastaava vapaus yhä tarjolla.

En kuitenkaan usko, että Suomen cosplay-harrastus tämän myötä menee täysin ylösalaisin. Gaalankin kisajärjestelyissä oli monen uuden lisäksi paljon tuttua – miksipä mennä korjaamaan toimivia kohtia. Viimeisen kuuden vuoden ajan kisat ovat kehittyneet ja muuttuneet vähä kerrallaan ja joka vuosi uutta ja erikoista on koettu mielestäni sopivassa määrin. Muistan kerran kirjoittaneeni omaksi huvikseni listaa kaikista isommista muutoksista kisajärjestelyihin ja totesin ranskalaisia viivoja kertyneen varsin eeppisen määrän. Uskoakseni kehitys tulee jatkumaan yhä, tarjoten sopivan määrän piristysruiskeita säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin.

Ehkä CosplayGaala ei ole ratkaisu maailman nälänhätään tai poliittiseen epävakauteen. Se on kuitenkin yksi niistä suuremmista piristysruiskeista mitä conit ja cosplay ovat Suomessa koskaan saaneet. Se oli selkeä irtiotto conien listalla. Ennen kaikkea siitä jäi hyvä mieli. Eiköhän se yksistään jo riitä.

Explore posts in the same categories: Conit, Cosplay

Comments are closed.