Apatiaa?

Sitä ehti jo toivoa, että suomalaisen contoiminnan aiheeton haukkuminen olisi jo loppunut ja kukin olisi löytänyt tahollaan jotain järkevämpääkin tekemistä. Sitten tulee vastaan jotain tällaista. Erityisesti silmään pisti seuraava tekstinpätkä:


"shedding some light on the apathy that apparently dominates the Finnish convention organizing"
(korostus minun)

Kyllä, niin Tooru Furuyan kuin Koichi Iwabuchinkin saaminen suomeen on erinomaisen hienoa ja monipuolistaa paikallista tapahtumakirjoa aika lailla. Mutta että suomalaisten tapahtumien järjestämistä hallitsisi muuten jokin apatia? Ei.

Katsotaanpa nyt ensin vaikka mitä tässä on viime aikoina tapahtunut. Syksyllä pamahti aikamoinen pommi, kun Suomen edustaja valittiin World Cosplay Summitiin. Moisen junailu ei ollut varmastikaan mitenkään erityisen nopeaa, helppoa, tai sitä olisi voinut tehdä mitenkään erityisen välinpitämättömästi. Sitten OMAKEn animeseminaari palasi vuoden tauon jälkeen, Tsukicon käsitteli sekin japanilaista pop-kulttuuria, ja sitten olikin jo Joulu. Tänä vuonna on jo ollut Tracon, jonne tuli naurettavat 3500+ maksanutta katsojaa paikalle. Melkein heti perään oli savonlinnassa Shirocon, joka ilmeisestikin oli pienemmän poppoon tapahtuma.

Ensi kuussa on sitten Tampere Kuplii, huhtikuussa Bakacon, toukokuussa Kitacon, kesäkuussa Desucon, heinäkuussa Animecon, ja senkin jälkeen tapahtumia lienee tulossa. Ainakin Helsingin Kirjamessut, ja ideoita on muistakin jutuista täällä Helsingin seudulla. Muusta maasta en tiedä.

Tulevista tapahtumista puolet järjestetään ensimmäistä kertaa. Tämän maan apaattiset, uudet conintekijät tekevät apaattisina useamman upouuden (apaattisen) tapahtuman, siis. Kauheaa välinpitämättömyyttä suomalaisia animetapahtumia kohtaan, moinen.

Toisaalta, olihan tuolla mielipide jostain vähän konkreettisemmastakin, eli conit tiivistetään cosplaykisoiksi ja Naruto-otsanauhoiksi. On totta, että cosplayta on paljon. Mutta ei cosplay ole merkki mistään välinpitämättömyydestä, vaikka moinen ohjelma ei henkilökohtaisesti kiinnostaisikaan. Cosplayohjelmaa on paljon koska sille löytyy paljon tekijöitä, ja se näkyy conin julkisuuskuvassa, koska se on värikästä ja suosittua.

Ja, kun katselee noiden menneiden conien ohjelmakarttoja, sieltä löytyy vaikka mitä muutakin työpajoista tapaamisiin ja puheohjelmaan. Voin myös omasta kokemuksesta sanoa, että conien kulissien takana tehdään helvetisti hommaa, hajoillaan niin maan älyttömästi ja ennen kaikkea pidetään mielettömästi hauskaa. Nyt sitten useampikin uusi taho on ruvennut järjestämään moista rulianssia.

Sekö on sitten välinpitämättömyyttä?

– Nixu

Explore posts in the same categories: Conit, Cosplay, Järjestäminen, Saarnat

4 Comments on “Apatiaa?”

 1. Tsubasa Says:

  Lienet nyt perinpohjaisesti osoittanut NovaJinxin tulkinnan asioista vääräksi, koska Desuconin pintautumisen jälkeen on toden totta julkistettu tuleva coni jos toinenkin!

  Coneja ja conintapaisia riittää siis enemmän kuin koskaan ennen. Ja määrähän se on tärkeintä, jos tapahtumien apatian haluaa osoittaa olevan tiessään.

 2. Jussi Nikander Says:

  Eikös järjestettävien, varsinkin uusien, tapahtumien lukumäärä ole sitten hyvä mittari yleiselle innostukselle tapahtumien järjestämiseen? Ja innostunut ilmapiirihän on apaattisen vastakohta, vai kuinka?

 3. Topi Toosi Says:

  Tapahtumien määrä on kohtuullisen objektiivinen mittari aktiivisuudelle tai apatialle.

  Ohjelmien laatu, monimuotoisuus ja esimerkiksi cosplayn määrä joihin kritiikin kohteena olevassa artikkelissa myös viitattiin ovat sitten asioita joista eri henkilöillä näyttäisi olevan eriäviä mielipiteitä. Itse en esimerkiksi juuri coneissa cossaa tai seuraa cosplay-ohjelmanumeroita, mutta silti on tähän mennessä riittänyt kiinnostavaa tekemistä.

  Toki tähän saattaa myös vaikuttaa osaltaan se että itselläni on kavereita joiden seurassa conia viettää ja että varsinkin viime vuosina olen viettänyt enemmän aikaa järjestelijöiden puolella, missä kokemukseni mukaan on aina paras Con.

  Toinen seikka johon huomioni kiinnittyy on että tuossa alkuperäisessä artikkelissa puhutaan nimenomaan animeconeista – tapahtumat joissa itse Suomessa käyn ovat järjestään coneja joissa on muutakin ohjelmaa animen lisäksi: scifiä, roolipelejä, sarjakuvaa yleisemmin – tämä huomattavasti lisää ohjelmiston kiinnostavuutta (ainakin itselleni) vaikka riittävän hyvää animeohjelmaa ei riittäisi joka kohtaan. Tässä mielessä voi ollakin että Desucon, jos se siis keskittyy pelkästään animekulttuuriin (en tiedä, en ole juuri lukenut heidän nettiään), tuleekin tarpeeseen.

  Ja loppuun huomautus etten koskaan ole käynyt esim. Kikuconissa taikka Nekoconissa – aikataulut eivät ole sopineen – joten heidän ohjelmatarjonnastaan en sano tässä mitään.

 4. kyuu Says:

  Jo parin vuoden ajan on voitu, suhteutettuna edelliseen vuoteen, todeta uusia alan tapahtumia olevan taas enemmän.

  Saatan olla väärässä, mutta mielestäni tänä vuonna on myös radikaalisti kasvanut määrä uusien ihmisten tekemiä uusia tapahtumia. Lisäksi, taas kerran oman pikaisen arvioni perusteella, on huomattava määrä uusia ihmisiä vastaamassa asioista ns. wanhoissa tapahtumissa. Uusi ihminen on toki suhteellinen termi – eivät he animen harrastamiseen ole tupsahtaneet taivaasta, mutta conien osalta he ovat tehtävissä ensi kertaa.

  Henkilönäkökulmasta apatiantappotalkoot ovat ainakin kivassa vauhdissa. Vaikuttaa hyvältä.