Tukijoukkojen toimintaa

Viikko takaperin päätin toteuttaa “vain” pari vuotta ajatuksena olleen Säätöyhteisö B2 ry:n webin uusinnan. Kymmenvuotisjuhlan iskiessä päälle tekosyyt loppuivat ja päätin tehdä jotain. Ennen kaikkea halu oli pistää webbitekniikaksi taustalle jotain muuta kun itse tekemääni, kun en ole järin loistava PHP-koodaaja. Siviksen koodi pelasti, mutta ruokahalu kasvoi syödessä. Pian tuli mieleeni miten monin tavoin on toiminta muuttunut tänä vuonna, kehittyen uusiin suuntiin. Sitten sitä tuli mieleen, olisiko kenties vanha PR-tyyli kaivannut hieman uusintaa. B2 on halunnut olla tukijoukoissa pitkän aikaa, mutta tuon tuosta on aina päädytty myös tuottamaan tukemisen sijaan.

Animeharrastuksen kanssa toimiminen ei sinänsä ole ongelma, sillä tekemistä on ollut niin monelle kun haluaa tehdä. Vaan kun kohteeksi alkaa tulemaan yhä monipuolisempia yhdistyksiä myös aivan muualta kun animeaiheista, alkavat pikkuasiat olemaan tärkeitä. Loppujen lopuksi B2 haluaa antaa äänen mahdollisimman monelle ja tätä piti selkeämmin korostaa. Myönnän sen suoraan – kysymys on imagotasoinen eikä muuta toiminnan laatua. Pitkälti kyse on siitä, että kirjoitimme tekstin kuvaamaan sitä, mitä olemme viimeisen vuoden aikana tehneet.

Samaa ajatusmaailmaa ollaan nyt viemässä yhä vahvemmin myös Cosplay Finland Touriin – tämän osalta (irc-) kokouksessa ei ollut erimielisyyksiä. Kuluneen vuoden aikana Kikucon oli esimerkki tapahtumasta, jossa CFT harjoitti vain tukitoimintaa. Lainasimme ilmojärjestelmää ja käytimme kameroita, mutta suunnitteluun emme osallistuneet. Kikucon oli kenties pieni, mutta siitä jäi hyvä maku osallistujille ja yleisölle. Kaiken kaikkiaan tapahtumasta jäi hyvä mieli, vaikka niidel puhuikin hurjia ja pelottavia tarinoita Turun Animeseurasta – ja vielä aikuisten kuullen! Tämä oli sangen huolestuttavaa, mutta isänmaan puolesta kestämme mitä vaan. Komitea epäilemättä tutkii asiaa vielä joskus.

Seuraavassa Traconissa on uusi cosplay-vastaava ja vastaavaa järjestellään myös tulevaan Animeconiin. Luulenpa, että hyvässä lykyssä vuodesta 2009 tulee varsin värikäs tapahtumavuosi jälleen kerran. Toivon myös, että tukijoukkotoiminta pääsee toimimaan yhä useammassa tapahtumassa. Minä uskon, että CFT:llä kuten B2:llakin on monenlaisia resursseja, joista voi olla tapahtumille hyötyä. Kun katson ensi vuoden jo sovittuja lainauksia, näyttää siltä että voimme todellakin olla avuksi. Omalta osaltani tapahtumassa vieraileminen osallistumatta suuriin järjestelyihin tuntuu myös positiiviselta vaihtelulta. Täyteen passiivisuuteen tuskin pystyn, kun suvussa on tekemättömyyden vastainen geeni. Tekemistä voi kuitenkin harjoittaa monilla tavoin. Olisikin mukavaa joskus koittaa olla vaikkapa backstage-apurina, ohjaajana tai vaikkapa vänkärinä. Voipi olla, että eräs hippilaitos myös laittaa kantamaan korsia kekoon luennoinnin, paneloinnin tai pöydän takana istumisen muodossa. Coneja voi auttaa monin tavoin, eikä niihin kaikkiin tarvita ensimmäisen asteen ylikypsää eeppisyyttä.

On totta, että olen pitänyt montaa rautaa tulessa vuosien varrella. En ole valmis syyttämään itseäni siitä, että olen saanut aikaan asioita. Pidän kuitenkin minun ja Sandin lähes puoli vuosikymmentä sitten käyttöön ottamaa filosofiaa vaihtuvuudesta loistavana. Päätimme, että monitoimisina alan säätäjinä emme jäisi maatumaan asemiimme, vaan antaisimme tilaa uusille tekijöille, tarjoten kuitenkin mahdollisuuden tukeen heidän niin halutessa. Hidoissa tämä on toiminut loistavasti eivätkä puhevälit hallitukseen ole katkenneet missään välissä. Toiveeni on, että vastaava onnistuisi jatkossakin. Jos ja kun kuitenkin ensi vuonna päädyn yhtä ja toista joissain coneissa säätämään, en siitäkään aio syyttää itseäni. Ja jos ja kun päädyn laulamaan lavalla, siitäkin syyttämisen jätän Mannerheimin Lastensuojeluliiton huoleksi. Ette tiedäkään, taikka halua tietää, montako 1950-luvulla suosituksi tullutta laulua minulla on vielä esittämättä.

Väitän, että CFT:n ilmojärjestelmä nykymuodossaan on aika monipuolinen ja hyödyllinen. Väitän myös, että B2:lle hankkimamme kuvausvälineet niin video- kuin still-kuvaukseen ovat varsin käyttökelpoisia. Webbipuolella sen sijaan pelkän sivutilan tarve ei ole yhtä suurta, sillä animeyhdistyksillä on entistä helpommat mahdollisuudet hankkia eri paikoista tarvitsemansa palvelut. Toisaalta taas laajemmat nettipalvelut, kuten virtuaalipalvelimet ovat yhä tarpeellisempia ja näitä onkin toteutettu viime vuosina yhä useampia. Toiminnan kehittyminen vastaamaan uusia tarpeita on luonnollista ja toivon, että keräämistämme resursseista olisi edelleen hyötyä. Minulle ja Sivikselle, jotka lähinnä B2:ta pyöritämme, se on tapa purkaa säätämisen paineita ja tehdä työn lomassa jotain kivaa ja hyödyllistä. Tätä haluamme jatkaa. Ehkäpä vihdoin sain asian ilmaistua sen kaipaamalla tavalla.

-Kyuu

Explore posts in the same categories: Cosplay, Historia, Järjestäminen

2 Comments on “Tukijoukkojen toimintaa”

  1. Sändström Says:

    Koodailkaas tietovelhot tuota leiskaa sen verran vielä että kirjoittajan nimi näkyy muutenkin kuin pääsivun aukomalla. Suoraan linkattuna jää vähän arvailujen varaan kuka on äänessä.

  2. kyuu Says:

    Näin pitäisi koodata. Taitaapi kuitenkin odottaa siihen, kun uusitaan hieman tuota käyttöjärjestelmää wordpress-säätöalustan takana.