Tee coni ja nuku

Tarvitaan tilaa, rahaa, conitealaisia, vänkäreitä, ohjelmantekijöitä, kahvia, pöytiä, tuoleja, metrin pituisia käyräkyniä, lappuja, julisteita, petroolia, narikkalappuja, pöytäliinoja ja erinäisiä muita asioita tekemään coni. Yllättävän moni asia järjestyy, kun sitä on tekemässä ihmiset joilla on innostusta asiaan ja myös riittävästi aikaa. Kuten työmarkkinakonsultit muistavat sanoa, tehokas työntekijä on parempi kun kolme huonovointista. Sisäinen konsulttini vaatii kissan nostamista pöydälle conitealaisessa kontekstissakin. Sanoma on kaksipiippuinen. Ensinnäkin, conitealainen – pidä itsestäsi huolta. Toisekseen – nuku yösi kunnolla.

Joskus vuonna galtsu ja kivi kirjoittelin omia elämäntapavinkkejä, joilla itse koin pärjääväni paremmin coniviikonloput. Seassa oli paljon subjektiivista settiä, kuten ruokailuvalintoja, jotka mielestäni sopivat conin kontekstiin muita paremmin. Se, millä itse selvisin yhden Animeconin ei välttämättä juurikaan palkitse jotakuta muuta. Huhut pitävät, että ainakin yksi moniconitealainen on täysin käyttökelvoton ilman pekonia siinä missä itse jätän moiset herkut post-coniittiselle historianjaksolle. Paljon siis on asioita, jotka voi tehdä esimerkiksi monella eri tapaa ja kaikista näistä päätyä terveenä paitsi coniin, myös sen ylitse.

Vaan se yksi kohta jossa rupean yleistämään on se nukkuminen. Sen verran koettuja omia ja muiden conikertomuksia on takana, että uskallan väittää unista huolehtimisen yleiseksi vinkiksi. Tämä on kenties ihmisten aliarviointia ja sen tason itsestäänselvyys ettei tulisi mieleen. Kenties siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi, aihe on sittenkin ohimenevän ajattelun arvoinen.

Olen havainnut omien ja haastattelemieni uhrien kertomusten perusteella, että yöunet vaikuttavat konkreettisesti conien edistymiseen seuraavin tavoin.

  • Kasvava halu tehdä jotain erikoista, jotain vähän paremmin.
  • Inspiraatio etsiä joustavampia työtapoja kasvaa, kun kokonaiskuva hahmottuu paremmin.
  • Uusia ideoita tipahtelee – saattaa tulla mieleen uusi potentiaalinen sponsori, ohjelmanumero, markkinointi-idea tai vaikkapa sieniin ja/tai kettuihin liittyvä kuva mainosjulisteeseen.
  • Asiat tulee tehdyksi, eikä jätetyksi huomiselle. Se puolestaan vähentää stressiä.
  • Kokonaiskuvan hahmottaminen helpottaa myös töiden jaottelua, täten vähenee panikointi. Samassa ajassa saa aikaiseksi enemmän.
  • Riski kollegalle murahtamiseen laskee. Puraista voi toki edelleen.
  • Työn tekemisestä nauttii enemmän.
  • Työtä tehdessä laulaminen ei aiheuta säveltäjän pyörimistä haudassaan.
  • Ruokahalu on parempi ja sen vaikutuksista voisikin tehdä oman tekstinsä.
  • Joku muu, mikä.

Se, miten ne hyvät unet löytyvät on aivan oma asiansa. Jotkut nukkuvat “kun väsyttää”, jotkut kellon mukaan, jotkut tarvitsevat herätyskelloa ja toiset eivät, jotkut ostavat vokaalin. Yhteistä on kuitenkin se, että nukkuu hyvin. Ja sitä myöten osallistuu loistavan conin tekemiseen. Vaikka ylläoleva onkin pitkälti conitealaisen näkökulmasta tehty, se tepsii testatusti myös conivieraalle conikokemuksen parantajana ja ohjelmantekijän elämääkin se helpottaa.

Lainaten aikamme suuria ajattelijoita “all in all, it’s just a good idea”.

Explore posts in the same categories: Conit, Ohjeet ja neuvot

Comments are closed.