Cosplay-kehitysideoita

Koska erään oudon pukuhippitapahtuman johdosta iso osa aktiiveista viettää aikaansa Otakuniemen synkkyydessä, CFT:n seuraava kokous on lykätty hieman eteenpäin. Väliin jäävää aikaa voi hyötykäyttää esimerkiksi heittämällä ilmalle viimeaikaisia cosplayn kehitysideoita, jotta niitä ehditään sulatella ennen kokousteluja. Nämä ovat aivan puhtaasti omia ajatusten juoksuja, joihin on tullut ideaa joko conikävijöiltä, sponsoreilta, tekijöiltä tai tyrnimehusta. Idea ei ole koittaa ideoida tässä kaikesta kaikkea, ainoastaan heittää pari ideaa ilmoille.

Show vs kisa

Nuoret kävijät ja etenkin heidän vanhemmat ovat voimakkaimmin kiitelleet Cosplay Finland Tourin pehmeää linjaa. Voittajien valinta on jätetty tuomareille vapaaehtoiseksi, lavakammoa on koitettu pehmentää erilaisin opastuksin sekä kertauksin ja muitakin pieniä kevennyksiä on otettu käyttöön. Tällaisen nk. show-henkisyyden etuja on nautittu eri tapahtumissa ja kenties se on osaltaan auttanut yhä nuorenevia cosplay-pukuilijoita tulemaan mukaan myös lavalle.

Toisaalta, moni cosplayn pitkäaikainen harrastaja on valitellut, suoraan erästä lainaten, verenhimoisen voitontaistelun puutetta. Voittaja pitäisi löytää, kynnystä pitäisi olla ja muutenkin haastetta pitäisi saada lisää lavalle. Tämäkin näkökanta on ymmärrettävää. Vaikka kisassa alkaakin olemaan ensikertalaisia yli puolet jo säännöllisesti, ei veteraanikaartin asemaakaan voi unohtaa.

Yksi simppeli ratkaisu on jakaa kisaohjelma kahtia. Ensin on show-kategoria, jossa kynnys on matala, kenties voi tulla kaverin kanssa lavalle, ei ehkäpä vaadita lähdekuvaa, ei etsitä voittajaa ja niin edelleen. Pieniä kunniamainintoja voi jakaa hienoista saavutuksista, mutta tarkoitus ei ole voittaa. Show-puolelle voisi kenties myös ilmoittautua vielä tapahtumapäivänäkin paikan päällä. Vastaavasti kisakategoriassa kysellään huomattavasti enemmän, etsitään voittajia, kenties otetaan yleisöäänestystäkin yleisemmin mukaan ja palkinnoissakin voisi olla vaikkapa jonkin arvoisia lahjakortteja. On myös esitetty, että kisakategoriassa voisi olla pieni osallistumismaksu. Tämäkin on mahdollista, joskin sillä ei juurikaan kuluja katettaisi, mutta tarkoitus ilmeisesti olisikin vain nostaa kynnystä hieman.

CFT:n rooli

On tullut yhä selvemmäksi, että eri paikoissa, eri henkilöt haluavat tehdä erinäköisiä coneja. Tämä on lähtökohtana mitä mainioin ja kenties CFT:n olisi mahdollista tukea sitä hieman samoin kun Animeunionin tekniikka tuki yhdistyksiä aikanaan. Sen sijaan että koitettaisiin esimerkiksi 100% vuosiäänestystä (joka viime vuoden osalta on yhä aktiivihenkilön pahan sairastumisen vuoksi ongelmissa), keskityttäisiin tarjoamaan työkaluja käyttöön. Toisessa Kikuconissa näin jo tehtiinkin – CFT ei puuttunut kisajärjestelyihin, ainoastaan lainasi ilmojärjestelmää. Vastaavaa voisi viedä pidemmälle. Tämä edellyttäisi hieman käyttöoikeusjärjestelmään päivitystä ja hieman sanamuotojen sörkintää (kilpailu->tapahtuma tjsp), mutta muilta osin malli pitkälti toimii. Automaattiset numerolaput ja kunniakirjat voi tehdä omille sivupohjilleen, lähdekuva-slidet saa nykyään napin painalluksella, muita raportteja on jo reilusti eri tyyppejä vastaamaan isoon osaan tarpeista ja eri raportteja voi myös kustomoida CSV-tulosteen pohjalta. Tämän myötä con voisi valita oman tyylinsä aika lailla täydellisesti, niin sääntöjen, kysyttävien kysymysten kuin graafisen ulkoasun osaltakin. Tekniikkavastaavaa tarvittaisiin vain oikeuksien säätämiseen jonka jälkeen säädöt olisivat conin oman cosplay-vastaavan käsissä.

Tämä ei toki poissulje mahdollisuutta, että CF/CFT:n aktiivit osallistuvat conissa johonkin cosplay-järjestelyihin. Samoja henkilöitä on nähty useastikin myös CFT:n ulkopuolisissa kisoissa, joten tässä tuskin on mitään ongelmaa. Toisaalta, yllämainitussa Kikuconissa kaikki järjestäjät olivat paikallisia. Kuitenkin lopputuloksen etuna olisi säästetty aika – perustuen aika moneen käsin tehtyyn cosplay-kisaan, tiedon käsittely ja säätely on melko kivuliasta puuhaa. Sen tekee kerran, mutta toisella kertaa toivoisi jo pääsevänsä vähemmällä. Toki, aina on vaihtoehtona kisailu, jossa ei ole minkäänlaista ilmoittautumiskäytäntöä, paikan päällä tai ennakkoon, jolloin tämä on melko tarpeetonta. En kuitenkaan usko täysin ennakkoilmoittautumisten poistumiseen aivan pian.

Ylläolevaan voisi yhdistellä Animecon’08:n Aniki/AU miitingissä ehdotettuun lainatarvikewikiin, jota olen koittanut aloitellakin. Oman kokemukseni mukaan hyödyllisiä lainatarpeita kisoissa ovat kannettavat tietokoneet, A-kyltit, kirjoitusalustat, kynät ja mahdollisesti kuvauskalustoa tai kuvausstudion tarpeita. Ainoa iso puute tarpeistossa on kuvaustausta, jonka vaihtoehtoja pitää tutkiskella budjetin realiteettien lomassa.

Kuvauspalvelusta

Tracon III:n kuvauspalvelu oli melko hiljainen ja kuulemani mukaan Nekocon II:ssakin sen suosio jäi myöskin melko pieneksi. En tiedä, oliko syynä tapahtuman koko/nimi, kuvauspalvelun varustetaso vai ennakkomarkkinointi, mutta Animecon’08:ssa kuvauspalvelussa kävi varsin tiuhaan monen näköisiä kuvattavia. Palvelulle on siis kysyntää ja näkisin että sitä kannattaa jatkaa. Tämä on myös yksi mahdollinen ratkaisu kuvauskaaoksen helpotukseen, etenkin jos vierellä on myös tilaa extempore-kuvaajille. Kuvaajilta saamani briiffin mukaan tähän tarvitaan lähinnä ennakkoon sovittu aikataulu ja tarpeistoa hieman. Alueen ei tarvitse olla iso, mutta sen verran sivuille ja taakse tilaa että studiosalamat saa sijoiteltua fiksusti. Kuvaustausta on hyväksi, mutta ilmankin pärjää jos on tasaisen värinen, mieluusti ei valkoinen seinä. Alue pitäisi saada melko pimeäksi, joka onnistui Tampere-Talossa ruuvaamalla muutama loisteputki läheltä irti. Vänkärin saaminen paikalle kuvaajan avuksi on hyväksi.

-Kyuu

Explore posts in the same categories: Cosplay, Järjestäminen, Tekniikka

One Comment on “Cosplay-kehitysideoita”

  1. kyuu Says:

    Mainittakoon, että CFT kokousti juuri ja Show/Kisajakoa kokeillaan varmaankin Helsingin Kirjamessuilla nyt lokakuussa. Jutellaan asia ensin Finnexpon kanssa ja hyvin pian sen jälkeen tulee tekstiä.