Coneja kesät talvet

Tuli tässä mieleeni, lähinnä Desuconin kohtuullisen onnistuneen oloisen mainoskampanjan innoittamana. Tapahtuipa kerran vuonna 2006 Helsingissä: con-rakennuksen ovet suljetaan ja lisää väkeä ei pääse sisään, koska Paasitornin paloturvallisuusraja tuli vastaan. Sisään haluavat muodostavat pitkän jonon rakennuksen vieressä, ja uutta väkeä päästetään sisään rakennukseen sitä mukaan kun sieltä poistuu ihmisiä. Kenelläkään ei ole kivaa, paitsi ehkä puistossa istuskelevilla, joita ei juuri nyt jaksa kiinnostaa conirakennukseen siirtyminen.

Tuo on muistaakseni ainoa kerta koskaan kun conrakennus on tullut niin täyteen, että lisää väkeä ei ole uskallettu sinne päästää. Vastaava skenaario kuitenkin on periaatteessa mahdollinen tapahtumassa kuin tapahtumassa, varsinkin jos tilat ovat pienet verrattuna oletettuun kävijämäärään, tai suosio on odotettua suurempi. Kesällä moinen ei yleensä ole kauhea ongelma. Vaikka ulkona olisikin vähän koleampi sää, kesällä yleensä pärjää ulkotiloissakin vaikka olisi navan paljastava cosplayasu päällä. Talvella taasen ongelmat ovat vähän erilaisia.

Ongelman juurenahan on se, että julkisiin rakennuksiin saa päästää sisään vain tietyn määrän väkeä. Paloturvallisuusraja riippuu rakennuksen ulko-ovien kapasiteetista, koska ne yleensä määräävät sen kuinka nopeasti rakennus voidaan tulipalon sattuessa tyhjentää. Tiloihin ei saisi päästää sisään enemmän väkeä kuin mikä on tilan paloturvallisuusraja. Esimerkiksi vuoden 2006 conin raja oli (muistaakseni) 3000 henkeä. Tampere-talon aulatilojen vetävyys samaa luokkaa (suurilla saleilla oli ymmärtääkseni vielä omat vetoisuudet). Ensi vuonna con on Kaapelitehtaalla, jonka suurin tila, Merikaapelihalli, vetää jo yksistään melkein 3000 henkeä.

Kesän tapahtumat, talven tapahtumat

Nykyään animetapahtumia on ympäri vuoden. Ensi talvenakin on lokakuussa Oulun animeseminaari, marraskuun puolessa välissä Desucon, helmikuussa Tracon ja huhtikuun lopussa Bakacon. Kaikissa voi yllättää aika kylmä sää, mutta Desuconissa se on todennäköistä ja Traconissa lähes varmaa.

Lisäksi Tracon on lisännyt suosiotaan jokaisena vuonna, ja Desucon ainakin vaikuttaa herättäneen lukuisten kiinnostuksen. Ajatus tilojen täyttymisestä ei siis kummankaan tapahtuman kohdalla ole välttämättä ihan täysin tuulesta temmattu.

Kylmä sää, ainakin omien Tracon-kokemusten perusteella, muuttaa tapahtuman luonnetta jonkin verran. Lähinnä se aiheuttaa sen, että ihmiset pyrkivät pysymään sisällä, missä on lämpimää, ellei sitten ole asiaa esimerkiksi kauppaan tai ravintolaan. Sama ilmiö toki toistuu myös kesätapahtumissa jos sää on kolea tai sataa, mutta vähemmässä määrin. Ulkona kyllä pärjää hetken paljastavassakin cosplayasussa jos on +15 ja sataa, mutta jos on -10 ja tuulee ei navan paljastavissa nahkavetimissä kauaa pihalla heiluta. Niin itsestäänselvältä kuin se kuulostaakin, talveen pitää varautua. Oli sitten conin kävijä tai tekijä.

Conissa talvella

Se yksi kerta kun olen tähän mennessä conia varten pukeutunut hassusti tapahtui viime talvena Traconissa. Olin tuolloin olympialainen keeper Tribe 8 roolipelistä. Asuun kuului paksu puuvillahuivi, hattu, haalarit, pitkä puuvillatakki, maiharit ja hanskat lisätilpehöörien lisäksi. Melkein kaikki eri valtioiden armeijoiden ylijäämää, mikä sopi keeperille kuin nenä päähän. Kaikki kuvat asusta ovat tietenkin Jossain(tm) mistä en niitä löydä. Kuitenkin moisissa pukeissa saattoi olla jonkin aikaa ulkona jäätymättä, varsinkin jos alle oli pannut vähän lämmintä vaatetta. Sisällä puku oli kohtuu kuuma, muttei tukahduttavan kuuma. Varsinkaan silloin kun otti takin alta paidan pois.

Päätin pitää pukua nimenomaan Traconissa, koska Tracon oli keskellä talvea. Vermeitä testatessa oli nimittäin tullut selväksi, että kesäkuumalla ei moisessa asussa ollut mitenkään mahdollista olla. Tummanvihreä takki kun imi itseensä auringonvaloa kuin sieni, ja hiki virtasi vuolaina jokina kymmenen minuuttia puvun päälle vetämisestä.

Eli jos pukeutuu talviconiin, kannattaa ottaa sää huomioon. Ganguro-minihame tai Final Fantasyn sankarittaren asu saattaa olla hitusen viileä contilan ulkopuolella. Ja, jos käy niin onnettomasti, että conin ovet joudutaan sulkemaan juuri nenän edessä, voi moinen käydä terveydelle haitalliseksi. Vilustuakseen ei välttämättä tarvitse kauaa ulkona täristä, huonolla tuurilla myös vakavammat vaivat iskevät. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että sairaalassa on ikävä maata 39,8 asteen kuumeessa.

Eli talviconiin mennessä kannattaa vähän miettiä mitä panee päälleen. Ja kyllä, sitä voi pukeutua paljastavastikin, kunhan vaan hyväksyy sen, että ulkotiloissa ei cosplayasua voi esitellä. Eli jos cosplayasu paljastaa navan, niin se kannattaa pukea päälle vasta sisällä, tai sitten asun päälle kannattaa pukea paksut housut, villapaita ja talvitakki. Ja ulkona käyttää talvikenkiä puoli jalkaa paljastavien pikkareiden sijasta.

Muutenkin, terveen järjen käyttö on kannattavaa suomen talvessa, vaikka ilmastonmuutos ja kasvihuone-ilkiö jylläävätkin.

Conia talvella

Itse en ole koskaan talviconia järjestänyt, joten varmaankin tästä jää monta ongelmaa käsittelemättä. Ensimmäinen ajatukseni on, että talviconia varten kannattaa kävijöille järjestää pukuhuonetilaa, jossa vaihtaa villapaidoista cosplay-asuihin. Tiloista kannattaa tehdä mahdollisimman suuret ja niiden olemassaoloa kannattaa mainostaa näkyvästi. En tiedä muista, mutta itse en ainakaan talviconia tehdessäni haluaisi olla osasyyllisenä kävijöiden vilustumisiin. Ja pukuhuoneiden olemassaolo toivottavasti rohkaisisi niitä kaikista omistautuneimpiakin cosplayfaneja vetämään minihameet ja bikinitopit päälle vasta sisälle päästyään.

Paloturvallisuus onkin sitten paljon, paljon kinkkisempi juttu. Kun paloturvallisuusraja tulee vastaan, eivät järjestäjät ymmärtääkseni voi muuta kuin panna ovet kiinni. Enempää väkeä ei vaan saa päästää sisään. Ja, koska talvitapahtumassa pysytään enemmän sisällä, ei tuon jälkeen ole ulos jääneillä pahemmin coniin asiaa. Trafiikki ulos ymmärtääkseni aika paljon hitaampaa kuin kesällä, joten ulkona voi joutua värjöttelemään tunnin jos toisenkin jos sisään mielii. Mikä kieltämättä voi niinsanotusti ottaa päähän, jos on tullut Ivalosta asti etelä-Suomeen conia varten.

Moista ongelmaa ei onneksi ole koskaan tullut vielä suomalaisessa talviconissa vastaan. Toivottavasti moista ei koskaan myöskään tapahdu, koska silloin jää moni conkävijä hemmetin happamaksi, järjestäjille tulee paskaa niskaan oikein urakalla, ja pahimmassa tapauksessa joku vähän ajattelemattomampi coninkävijä voi kylmettyä pahemman kerran. Näin kärjistäen, painajaisskenaario on iltalehden lööppi “13-vuotias paleltui kuoliaaksi jonottaessaan japanilaisia piirrettyjä”.

Nyt, talviconien järjestäjät. Onko kenelläkään A) tarkempaa tietoa siitä kuinka tyhmiä piruja juuri maalasin seinälle, ja B) mitään ratkaisua mietittynä jos ovet oikeasti pitää iskeä kiinni?

– nixu

Explore posts in the same categories: Conit, Cosplay, Järjestäminen, Ohjeet ja neuvot

One Comment on “Coneja kesät talvet”

  1. Tsubasa Says:

    Telttoja ja lämmittimiä. Vuokra tuskin olisi hirvittävä.

    Mutta tehokkain tapa on tietysti hommata niin suuret tilat, että paloturvallisuusraja ei tule vastaan. ;> Desuconissa tätä ongelmaa on lähestytty yhtä aikaa kahdelta kantilta, joten voisin uskaltaa luvata että ongelmia ei tule olemaan. Lisätietoja loppuviikosta…