Väärinymmärryksiä?

Todellakin, Tamperelainen conitempaus tuli ja meni. Fiilis on varsin hyvä, ehkäpä ennen kaikkea siksi että animehäröilyn saaminen Tampere-Taloon oli monen Hidoin perustajan unelma jo lähemmäs vuosikymmenen ajan. Omalta osaltani conissa mukavaa oli backstage – cosplay-kisaajille oli tilaa, valoa, ilmaa ja vettä sekä vielä mahdollisuus katsella lavaohjelmaa ruudulta menemättä katsomoon. Lisäksi nautin ihmisten kiduttamisesta laulamalla (kiitos tulostiedoista Niidelille ja Gortefille), Mochanin myyntipöydästä ja Elinan sukupuolen kyseenalaistamisesta. Tukevimmin minulle jäi kuitenkin käteen vihje, jonka olemme kaikki kuulleet mutta johon emme aina usko – nettihuhu ei ole aina koko totuus.

Tilannehan siis oli se, että olin sekä paneelissa että miitissä eeppisen veriviholliseni Tsubasan kanssa. Verinen viha ilmeni mm. siten että keskustelimme aiheista, kuuntelimme toistemme kommentteja ja olimme vieläpä samaa mieltä muutamista aiheista. Henkilö, joka nettifaktojen(tm) mukaan tekee sivutyökseen voodoo-nukkeja minusta sekä tähtäilee mannertenvälisiä ohjuksia Multisiltaan, oli onnistunut cosplayaamaan hyvin tehokkaasti aivan tavallista aktiivista harrastajaa. Mitä ihmettä?

En aio väittää, etteikö oltaisi eri mieltä tai etteikö fandomissa olisi paljonkin eriäviä mielipiteitä. En myöskään sitä, ettemmekö varmaan molemmat olisi sanoneet jotain jälkikäteen katsottuna äärimmäisen tyhmää. Väitän kuitenkin omaan näkökulmaani perustuen, että meillä on molemmilla halua tehdä juttuja suomalaiselle animefandomille, tyylin ollessa luonnollisesti vapaa. Näkökulma voi olla yksipuolinen, mutta minä en ainakaan suostu nimeämään viholliseksi henkilöä, joka puhaltaa samaan hiileen. Joku muu on tuota termiä lanseerannut minua kovemmin, kanavilla joissa en itse ole ollut läsnä.

Minä en aio ottaa kunniaa enkä vastuuta kaikesta mitä maamme fandomissa on tapahtunut tähän asti. Se, että joku on eri mieltä tehdyistä asioista ei tarkoita ettäkö syyttävä tai kiittävä sormi osuisi aina samaan paikkaan. Viimeisen kymmenen vuotta asioita on tehty yhdessä ja olenkin paljon mielummin kollektiivisen fandom-konseptin kannattaja. On kuitenkin pari asiaa, jossa olen ehkäpä normaalia tehokkaammin saanut kantapäähäni tungettua terävän vihjeen. Animeconin 2007 yhteydessä kykyni lähdekritiikkiin jäi väärien housujen taskuun, kun liian monesta suunnasta tuli liian paljon väärää tietoa conin järjestelyistä. Loppujen lopuksi haitta oli pieni ja myöhemmin korjattu osaltani, mutta ketuttaa se silti.

Kategoriassa Animeunioni kritisoin ehkä eniten itseäni siitä, että uskoin aivan liian sokeasti Tekijänoikeuden Tiedotus- ja valvontakeskukseen. Moni sääntö tai toimintatapojen ehdotus tulivat suoraan heiltä ja nyt viksumpana tajuan, että heillä on hyvin vähän tekemistä reaalimaailman kanssa. Maalaisjärjen tekemät rajat tekijänoikeusjutuissa ovat paljon selkeämpiä ja inhimillisempiä. Eipä tunnu oikeuden omistajillakaan olevan mitään sitä vastaan. Helpotusta synteihin olen koittanut hakea järkkäämällä tilat erään hippiliikkeen perustuskokoukselle ja tukemalla heidän pöytävuokraa äskeisessä conissa.

Asiahan ei kuulu minulle tippaakaan jos henkilöt haluavat olla irkissä, foorumeilla tai multsun pubissa eri mieltä asioista. Esitän kuitenkin toiveen, että tapelkaa minusta vain jos asia liittyy jotenkin minuun. Tai sitten olen ymmärtänyt asian aivan väärin ja konseptiin liittyy salarakkaita, mustasukkaisuutta sekä muita Olavi Virran esityksiä. Jos kuitenkin aiheena ovat männä vuosien mysteerit, ehdotan liikkumista eteenpäin. En oikein jaksa uskoa, että tässä harrastuksessa on ketään aktiivisesti puuhannutta joka ei katuisi yhtä jos toistakin menneisyydessä tekemäänsä tai sanomaansa. Hampaankoloni on jo melkoisen tyhjä, sillä filosofiaani kuuluu tekemisen arvostaminen ja siihen kuuluvien inhimillisten virheiden ymmärtäminen.

Terkkuja Tampereelta. Meillä oli tuossa äsken coni. Terkkuja muualle Suomeen, tehkääpä tekin coni. Ai kas, olette jo tekemässä. Kuten tuon tuosta aiemminkin, olen edelleenkin kykenevä käymään paikalla vieraana tai ohjelmantekijänä jos terveys antaa myöden. Luennointi, panelointi ja tekniikkasäätö ovat suosikkilistallani paljon monitoimisäätäjän hommia korkeammalla. Siksi ehkä pidänkin maamme sarjisfestareista niin paljon.

PS. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että Tsubasa on kuitenkin ennen kaikkea minulle yksi suosikkimangoistani ja vasta toissijaisesti monitoimisäätäjän nimi.

Explore posts in the same categories: Animeunioni, Conit, Saarnat

6 Comments on “Väärinymmärryksiä?”

 1. Tsubasa Says:

  No niin, kiitos. Siinäpä kesti.

  Nettihuhut ovat jänniä, vaikka samantapaisia juttuja kuulee toki säännöllisesti myös ihan IRL-kanavia pitkin… tässäkin päässä, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa ärsyyntymisen määrään ja edelleen kritiikin kohteliaisuusasteeseen. Mutta todelliset ongelmathan tosiaan syntyvät siitä, kun kaiken maailman Rautamansikit pääsevät ulos poképalloistaan ja saavat spastisia ärhentelykohtauksia.

  Se tosin kannattaa hyväksyä, että kädetyksestä – etenkin säännöllisestä ja pitkään jatkuvasta sellaisesta – tulee aina saamaan negatiivista palautetta. Ja sitä pitäisi osata myös ottaa vastaan, muutenkin kuin vain teoriassa.

 2. kyuu Says:

  Totta turiset. Eiköhän tästä eteenpäin päästä ja uskoisin itsekin olevani IRC-kykyisempi kun vaihdoin ergonomiavälineistöä kotipäässä. Jos tulee jotain vastaan, niistä voinee puhua suoraan.

 3. Sandi Says:

  Lavu ando piisu! \/,,

 4. niidel Says:

  Mitä helvettiä, rauha tuli jo nyt eikä tarvittu edes Martti Ahtisaarta :/

  No onneksi Georgiassa on menossa kunnon sota kun intterneteissä ei ole :/

 5. kyuu Says:

  Mara-cosplay voisi kyllä sinänsä olla hieno tapa tuoda maailmanpolitiikkaa coneihin. Tai kenties yaoi-presidentit -tanssi. Tai kenties ei.

 6. Jussi Nikander Says:

  Pah!

  Kyllä kekkonen aina yhden naurettavan peruskoulunopettajan voittaa! Fagerholmkin melkein vaikkei koskaan pressaksi asti päässytkään.

  Niin, ja Koivisto kanssa. Se sentään soti Lauri Törnin kaa. Jos Törni ja Koivisto olis vielä nuoruuden voimissaan ne vois saman tien voittaa koko Georgian sodan Suomelle, sanon mä!