After-con 08, eli tapahtuman jälkeisiä tunnelmia

Finncon/Animecon 08 on sitten takanapäin. 08 coni oli ainakin omalta osaltani pääosin onnistunut kokemus. Olin etukäteen vähän huolissani, lähinnä sen takia että Satu jäi 7 viikkoisen vauvan kanssa kotiin. Tampereelta olisi ollut hiukan vaikea lähteä apuun hätätilanteessa. Kaikki onneksi meni kotona ihan hyvin.

Conissa sattui ja tapahtui taas kaikenlaista. Päälimmäisenä minulle jäi mieleen oma julkinen irtisanoutumiseni animefandomista sekä lukuisat kerrankin rakentavat keskustelut animefandomin tulevaisuudesta sekä Finnconin ja Animeconin yhteiselon jatkosta.

Animefandomista scififandomiin

Animefandom katsoo peiliin -paneelissa sanoin julkisesti etten enään koe kuuluvani animfandomin piiriin. Tämä johtopäätös on kypsynyt mielessäni viimeisen kenties noin vuoden aikana. En ole vuosikausiin osallistunut yhdenkään animeyhdistyksen toimintaan tai mihinkään animetapahtumaan Animeconia ja Traconia lukuunottamatta.

En myöskään koe, että olisin osallistunut minkään animefanien virtuaaliyhteisön, keskustelupalstan, irkkikanavan tai kaveriporukan toimintaan millään merkittävällä tavalla. Toki vielä jonkin verran vaikutan joillain foorumeilla, kuten aniki.fi:ssä, mutta sekin on hyvin vähäistä. Harvemmin koen osallistuvani keskusteluun; yleensä jos jotain kirjoitan on kyseessä jokin huomaamani uutinen tai sivukommentti muiden keskusteluun. En koe moista minään fandomtoimintana.

Olen myös sitä mieltä, että minulla on yhä vähemmän ja vähemmän yhteistä fandomin toimintaan osallistuvien animefanien kanssa. Minulla ei ole oikeastaan enään hajuakaan siitä, mitä eri yhdistyksissä ja yhteisöissä tapahtuu. En myöskään koe, että minulla olisi mitään yhteistä animeyhdistysten aktiivien kanssa, saatika sitten Tampere-talon ulkopuolella pyörineiden tuhansien cosplayereiden kanssa. Ainoa yhteyteni fandomin toimintaan tuntuu olevan ne kaverini, jotka yhä jaksavat animefandomin eteen asioita tehdä.

En myöskään koe mitään tarvetta yrittää aktiivisesti luoda uusia kontakteja animefaneihin tai pyrkiä toimimaan animefandomin hyväksi. Lähinnä koen olevani yhä enemmän ulkopuolinen, joka jaksaa kommentoida lähinnä siksi, että yhä pitää fanitoiminnasta yleisesti.

On totta, että olen mukana tekemässä ensi vuoden Finncon/Animeconia. On myös totta, että coniteassa minua pidetään lähinnä animepuolen ihmisenä, ja yritän välillä myös sellaisena esiintyä. Totuus kuitenkin on, että minua kiinnostaa animepuolen tekeminen itse yhä vähemmän ja vähemmän. Ideoita jaksan yhä keksiä ja yrittää ylipuhua muita niitä toteuttamaan, vaihtelevalla menestyksellä. Lisäksi conin tekeminen kokonaisuutena jaksaa yhä kiinnostaa, mutta silloin en rupea erottelemaan onko kysymyksessä anime- vai scifipuolen työ. Jokin infopiste tai tilankäyttö on suunniteltava riippumatta aiheesta.

En myöskään pidä Japan pop-lehteen kirjoittamista fanitoimintana, koska siitä minulle maksetaan.

Sen sijaan koen koko ajan enemmän yhteenkuuluvuuden tunnetta scififanien, ja varsinkin Helsingin scifimafian kanssa. Siellä on minun kaltaisiani ihmisiä. Oluesta pitäviä hulluja, jotka haluavat parantaa maailmaa tuopin ääressä, ja joilla on jälkikasvua. Heidän seurassaan koen viihtyväni. Kaipa olen palannut juurilleni, koska Manga ja anime yhdistyksen toiminta oli silloin aikoinaan kun animefandomiin tutustuin juuri samankaltaista. Silloin ei tosin kenelläkään vielä tainnut olla jälkikasvua.

Nykyään, jos minun pitäisi itseäni kuvailla, olisin kai lähinnä animea katsova fani, joka pyörii enemmänkin scifipiireissä.

Animecon, Finncon ja niiden yhteistyö

Aina joskus, varsinkin conien yhteydessä, nousee erinäisissä keskusteluissa esille se, onko Finnconia ja Animeconia enään tarvetta/halua/järkeä/tms. järjestää yhdessä. Tänä vuonna kuitenkin kävin mielestäni ensimmäistä kertaa järkeviä ja rakentavia keskusteluja aiheesta. Siellä esitettiin muitankin kuin mielipidesyitä tapahtumien erottamiseen tai yhdessä pitämiseen.

Erillisiksi!

Tähtivaeltajan päätoimittaja Toni Jerrman nosti esiin sen erittäin hyvän pointin. Jos con jatkaa nykyistä laajenemistaan ei yhteistapahtumaa voida nykymuodossaan enään kauaa järjestää. Tästä maasta ei enään löydy riittävän suurta tilaa, joka olisi conin budjetin tai vapaaehtoistoiminnalla pyöritetyn tapahtuman toteutuskyvyn rajoissa. Ja pääsymaksuhan ei ole vaihtoehto niin kauan kuin tapahtumat ovat yhdessä, koska Finncon on ilmainen. Piste. Tampere-talo on hemmetin iso paikka. Silti, vaikka ulkona oli erittäin hyvä sää, talo saatiin ahdettua niin täyteen, että toisen kerroksen käytävällä ei yksinkertaisesti pystynyt liikkumaan kuin puhtaalla änkeämisellä ja röyhkeydellä. Jos kesken kaiken olisi alkanut satamaan, olisi käsissä ollut puhdas katastrofi, kun puistossa viikonlopun viettänyt cosplay-meri olisi pyrkinyt sisätiloihin.

Animecon on myös palvellut alkuperäisen tehtävänsä. Animefandomissa on väkeä, jotka osaavat järjestää coneja, ja tämä tieto selvästikin siirtyy kokeneemmilta faneilta kokemattomammille. Esimerkiksi Nekocon todistaa sen, että animeväki osaa aivan hyvin tehdä suuren yleisötapahtuman. Tilanne ei todellakaan ollut tämä vuonna 2003, kun Animecon järjestettiin toista kertaa, puhumattakaan ensimmäisestä conista silloin 9 vuotta sitten. Toiseksi, anime ja manga on tullut tässä maassa varsinkin nuorison keskuudessa erittäin tunnetuksi. Animeconia ei siis tarvitse enään pitää Finnconin yhteydessä, jotta conien järjestämisestä enemmän tietävät scififanit voisivat siirtää hiljaista tietoa animeväelle, eikä Animecon ole enään “sellainen kiva pieni oheisjuttu”, jonka voi helposti järjestää Finnconin yhteydessä.

Animeconin koko alkaa nykyään olla Finnconille rasite tietyssä mielessä. Tapahtuma tarvitsee paljon suuremmat tilat sen takia, ja animeväen näkyvyyden ja heidän aiheuttamansa tungoksen takia monet scififanit tuntevat itsensä ulkopuolisiksi omassa tapahtumassaan. Vastaavaa “animekakarat pois”-puhetta on toki kuulunut aikaisemminkin, mutta nyt koen että puhujilla alkaa olla muitakin perusteluita kuin “koska mä en niitä tänne halua”. On inhoittavaa tuntea itsensä ulkopuoliseksi tapahtumassa, joka ennen oli se tärkein oman väen juttu. Nyt, kun Finncon on täynnä animeväkeä, joiden värikkäiden pukujen merkityksestä ei scifisteillä ole hajuakaan, heille tulee helposti eksynyt olo.

Yhteen!

Animefanien ja scifistien välinen ristiriita ei kuitenkaan ole mikään ennenkuulumaton tai ainutkertainen asia. Scififandom on kokenut vastaavaa jo kauan sitten esimerkiksi Star Trekin yhteydessä. Trekkereillä oli se niiden oma juttu, ne pukeutuivat hassusti ja niitä tuntui yht’äkkiä ilmestyvän ovista ja ikkunoista. Samoin roolipeliskenessä koettiin samanlainen ilmiö, kun larppaajateinejä alkoi ilmestyä kuin sieniä sateella. Erityisesti tämä jälkimmäinen esimerkki muistuttaa nykytilannetta, koska silloinkin eri ryhmien välillä oli kohtuullisen suuri ikäero.

Ropeconin larppaajateini”ongelma” ratkesi itsessään ajan kuluessa. Ihmiset nimittäin tuppaavat kasvamaan, joten 16-vuotias ärsyttävä teinilarppaaja tai cosplayhilluja on parissa conissa kasvanut 18-vuotiaaksi innokkaaksi conintekijäksi (tai vaihtanut harrastusta, tai ainakin rauhoittunut vähän). Kohtuu nopeasti siis tästä ärsyttävien kakaroiden laumasta kasvavat ne tulevaisuuden conien tekijät, jotka jatkavat tämän päivän conitealaisten työtä.

Lisäksi fandomin piirissä on suuri määrä ihmisiä, joita kiinnostaa sekä scifi että anime. Monet heistä tällä hetkellä tekevät coneja. Jos tapahtumat erotettaisiin, heiltä tuskin riittäisi energiaa molempien tapahtumien tekemiseen, jolloin kumpikin tapahtuma kärsisi kun tekijöitä olisi vähemmän. Tämä on varsinkin ongelma järjestyksenvalvojapuolella, koska tässä maassa ei tietääkseni ole vielä ollut ainuttakaan fandomtapahtumaa, jossa olisi ollut riittävästi kortillisia järjestyksenvalvojia. Lisäksi tapahtumalla, jolla on kaksi nimeä ja useampi virallinen järjestävä taho on helpompi hakea rahaa joiltain tahoilta. Se vaikuttaa suuremmalta ja tärkeämmältä.

Tulevaisuus näyttää, miten asiat kehittyvät. Ensi vuonna tapahtumat ovat yhdessä, ja toivottavasti Kaapelitehtaan suuri merikaapelihalli riittää paikalle saapuvalle väenpaljoudelle. 2010 Finncon on ehkä Jyväskylässä, eikä kukaan taida tietää onko siinä yhteydessä Animeconia vai ei. 2011 conit ovat näillä näkymin yhdessä Turussa. Kuitenkin, jos joku taho haluaa järjestää Animeconin erillään Finnconista, voi moinen hyvinkin olla mahdollista. Ensimmäisenä kannattanee ottaa yhteyttä Jyväskylään ja kysyä mikä on paikallisten scifi- ja animeseurojen väen tilanne. Tai, jos asiaa haluaa tehdä pidemmällä aikavälillä, voi ruveta miettimään miten con järjestettäisiin vuonna 2012.

On tietenkin myös mahdollista, että Animecon jätetään jossain vaiheessa telakalle joko kokonaan tai joksikin ajaksi. Animetapahtumia alkaa tässä maassa nykyään olla joka paikassa, joten tuskin animeconin katoaminen kauheasti tuntuisi missään. Enintään muiden tapahtumien yleisömäärät kasvaisivat. Eikä anime varmaan koskaan Finnconista kokonaan katoa, vaikka tapahtumat erotettaisiinkin. Animessa ja mangassa kun kuitenkin on suuret määrät scifiä ja fantasiaa.

Oli miten oli, tällä hetkellä olo on sellainen, etten vuoden 2009 jälkeen aio conien suunnitteluun ja etukäteisjärjestelyihin enää osallistua. Ohjelmaa varmaan yhä väännän. Mutta katsotaan uudestaan sitten reilun vuoden kuluttua.

– Nixu

muokkaus: Jyväskylän rautarouva ipan antamien tietojen mukaan sekä Finncon että Animecon ovat vuonna 2010 Jyväskylässä. Eli jos haluaa tehdä sen oman Animeconin täysin erillään scifihäröilystä, kannattaa alkaa varaamaan vuotta 2012 NYT. Sitä ennen se ei näillä näkymin ole mahdollista.

Explore posts in the same categories: Animecon, Conit, Järjestäminen

22 Comments on “After-con 08, eli tapahtuman jälkeisiä tunnelmia”

 1. Tsubasa Says:

  Yhdessäpitämisen ensimmäinen perustelu hieman ontuu… On vaikeaa kuvitella, että animenuorista kasvaisi Finnconin tekijöitä. Animeconin tekijöitä tietysti, mutta en näe miten tämä liittyy mitenkään conien yhdessä pitämiseen.

 2. niidel Says:

  Jepjep, tässä postauksessa on paljon Totuuden Sanoja.

  Olen tehnyt aiheesta laajaa tutkimusta sekä Mutu- että Harrison-Stetson -metodeilla, ja vähän tuntuu siltä, että scififantasia-väki tällä hetkellä korostaa anime- ja scififantasia-fandomin yhteyttä, mutta katsoo animefandomia silti alaspäin (Mikä ei tietenkään ole yllätys, kun katsoo harrastajien keski-ikää ja elämäntilannetta, jne).

  Tätä “me ollaan kaikki nörttejä yhdessä!”-asennetta kuitenkin tuodaan ilmi, koska scififantasia-fanit ovat huolissaan fandominsa nurkan takana väijyvästä kuolemasta, kun uusia faneja ei tule mukaan skeneen, kun kaikki nördet virtaavat animepuolelle. Joten sitten tahdotaan pitää coneja yhdessä ja niin päin pois, toivoen, että joku animufani harhautuisi Voiman parrakkaalle puolelle.

 3. kyuu Says:

  Väitän porukoissa olevan pieniä eroja. Väitän myös, että Tampereen coniteassa ei ollut conin suunnittelun aikana minkäänlaista ylös- tai alaspäin katsomista ainakaan conitean kokouksissa. Ja näitä on aiemmin ollut kyllä, joten tämä oli uutta. Täten esitän hypoteesin, että ongelma ei ole nk. globaali megatrendi. Se on olemassa, mutta se ei ole itsestäänselvyys.

  Paljon huumoria toki viljeltiin näiden porukoiden välillä ja teimme kotitarpeiksi pilaa toisistamme ja etenkin itsestämme. Enkä tokikaan voi tietää mitä kokousten ulkopuolella oltiin mieltä.

  Sitten vielä pikatäydennys, kun loppui aika paneelista conissa. Aiheena siis 08 Animeconin conitearekry. Finnconin coniteaan rekryttiin väkeä yhteisellä rekrykokouksella, jossa haettiin sekä Traconin, Kupliin että Finn-Animeconin conitealaisia sekä vänkäreitä. Kutsu on tässä – http://forums.aniki.fi/viewtopic.php?f=18&t=6271 ja sitä jaeltiin saamani tiedon mukaan myös erinäisillä scifi/fantasia/ropekanavilla ja -foorumeilla. Paikalle tuli parikymmentä ihmistä joista osa päätyi erikokoisiin hommiin coneissa. Myös coniteaan siis. Luonnollisestikin pääosa päätyi vänkäri/ohjelmahommiin, mutta niitä tarvitaankin enemmän ja kynnys on matalampi.

  Niidel osui myös naulan kantaan. Nuorten fanien tuleminen mukaan nähdään monen silmissä tarpeellisena.

 4. Ykä Varis Says:

  Mangotarha jatkaa tutulla linjalla, joka ei tosin tule suurena yllätyksenä. Ehkä olen kuitenkin hieman harmissani, että Finncon/Animecon-muistelo kääntyi julkiseksi päiväkirjamerkinnäksi alaviitteellä “Kuinka määrittelen itseni tänään”.

  Henkeä ja terveyttä uhkaavassa hätätilanteessa muistakaa numero 112, tosin kyllä sieltä monet kysyvät säätietoja ja ensi lauantain lottonumeroita. No, toivottavasti kaikki meni kotona sitten kuitenkin hyvin, eikä vain “ihan hyvin”.

  Miksi kenenkään tarvitsee julkisesti sanoa, että ei koe kuuluvansa animefandomin piiriin? Kenelle tästä tiedostoa on iloa/hyötyä ja miksi? Varsinkin, kun juttua lukemalla käy hyvin selväksi, että väite ei edes pidä paikkaansa.

  Ei tavallinen japanilaisen populaarikulttuurin kuluttaja järjestä coneja, kirjoita alan lehtiin tai toimi konsulttina, kun japanilaista populaarikulttuuria käsitellään muualla mediassa. Eikä lehtiin kirjoittelusta makseta niin paljoa, että sitä viitsisi tehdä ellei asia oikeasti kiinnostaisi. Joten raha ei kelpaa perusteluksi.

  Se jäi myös epäselväksi, että miksi jutun kirjoittaja haluaa julkisesti kieltää vahvan “suhteensa” animeen ja kotimaiseen animeyhteisöön. Scifihörhöjen keski-ikä on varmasti korkeampi, kuin animehörhöillä. Mutta se pitää nähdä mahdollisuutena, ei syynä piiloutua julkisen kiellon taakse. Lapsi ei myöskään ole syy paniikkiin, päinvastoin. Lisäksi lapsen syntymän jälkeen viikonloppuinen oluen litkiminen jää väkisinkin vähemmälle, toivottavasti. Joten myös kontaktit scifihörhöjen suuntaan vähenevät, tilalle tulee jotain ihan muuta. Enkä ainakaan minä ole koskaan kokenut sitä huonona asiana, mutta me olemme kaikki erilaisia.

  Oli miten oli, niin jään odottelemaan milloin suomalaiset japanilaista populaarikulttuuria käsittelevät blogit pääsevät asiaan. Toistaiseksi ne ovat keskittyneet lähes yksin kotimaisen otakuyhteisön sisäisiin riitoihin, jotka kiinnostavat vain riidan eri osapuolia. Missä viipyvät kirjoitukset otsikolla “Animecon 08 – sisältä ja ulkoa” vai jäämmekö jälleen lehtien raporttien varaan, jotka on kirjoittanut teinityttö Raumalta.

 5. Jussi Nikander Says:

  Niin yllättävältä kuin moinen saattaa minun suustakin kuulostaakin, on Niidelillä kommentissaan monia pointteja.

  Tunnen useita scififaneja, jotka haluaisivat koko animehomman conista huitsin hiiteen. Paras korrelaatio kyseisen tuntemuksen kanssa lienee fanin ikä. Mitä vanhempi partasuu, sitä todennäköisemmin häneltä voinee moista kuulla. Paitsi silloin, jos sattuu olemaan sopivan ikäistä jälkikasvua, jolloin anime yllättäen koetaankin ihan positiivisena asiana. 🙂

  Tiedän myös useita scififaneja, jotka pitämällä conit yhdessä haluaisivat saada animenuoret kiinnostumaan myös scifistä.

  He eivät kuitenkaan ole koko totuus. Tunnen nimittäin myös paljon scififaneja, jotka yllätyksekseni ilmoittavat olevansa myös animefaneja. Heitä tuntuu välillä putkahtavan hyvinkin hämmentävistä paikoista. Ja heitä tuntuu myös olevan paljon enemmän kuin olisin osannut kuvitellakaan.

  Lisäksi puheet scififandomin harmaantumisesta ja näivettymisestä ovat mielestäni höpönlöpöä. Uskoin kyllä niihin itsekin tuossa muutama vuosi sitten kun en vielä itse ollut kauheasti scifihörhöjen kanssa aikaa viettänyt. Nyt kun olen viettänyt aikaa Urkissa tuopin ääressä, olen kovasti sitä mieltä että moinen puhe on täysin aiheettomien pirujen maalailua seinille. Sen verran paljon nuorta väkeä on mafiaan vuosien saatossa eksynyt.

  Tosin scififandomin ollessa kyseessä termi “nuori” tarkoittanee hiukan eri asiaa kuin animefandomissa. Reippaasti alle kolmekymppisiä on kuitenkin toiminnassa mukana aika lailla.

 6. Sandi Says:

  Haluaisin huomauttaa, että Tampere-Talossa hätänumeroon ei ole suotavaa soittaa kenenkään muun kuin Tampere-Talon henkilökunnan, jotta hälytysajoneuvot ja niiden väki saadaan ohjattua oikeaan varmasti paikkaan.

  Lisäksi esitän näkemyksen että tämän blogin kirjoittajat kirjoittavat blogiaan omalla tyylillään siten kuin lystäävät.

  Mikäli suhtautumisenne itsemme määrittelyyn on nihkeä, neuvon Teitä, arvon George Crow, mitä kohteliaimmin pitämään tunkkinne.

 7. Futoi yatsu Says:

  Olen sekä scifi- että mangafani (en niinkään anime – suhtaudun animeen lähinnä rusinat pullasta -periaatteella), enkä koe siinä mitään ongelmaa. En ole koskaan osallistunut kummankaan fandomin toimintaan, enkä koe siinäkään mitään ongelmaa. (No, kerran 80-luvulla kävin science fiction -seuran kokouksessa, jossa oli lähinnä tylsää.)
  Olen siis pelkkä rivilukija, enkä millään tavoin pätevä ottamaan kantaa conien pitämiseen yhdessä tai erikseen. Paitsi ihan käytännölliseltä kannalta: jos porukkaa on liian paljon yhteen paikkaan, eikö kannattaisi eriyttää?
  Se saattaisi myös palvella etenkin molempien harrastajia, jotka eivät kuitenkaan voi olla yhtä aikaa kahdessa salissa…

 8. Ykä Varis Says:

  Nyt on aivan pakko ottaa hieman takaisin, kiitos Sandille.

  Tietenkin Mangotarha jatkaa samalla linjalla ja tekee samalla sen minkä lupaa. Blogi ei käsittele animea tai mangaa, vaan anime- ja mangaharrastusta. Pahoitteluni, en osannut tätä aikaisemmin ottaa kirjaimellisesti.

 9. Sandi Says:

  Ykä: Löysit asian ytimen. Todellakin tämän blogin pääajatus on nimenomaan käsitellä fandomia itseään, ei suoraan fandomin kohdetta, vaikka eiköhän siihenkin vielä luisuta ennemmin tai myöhemmin.

  Futol yatsu: Yksi ongelma siinä eriyttämisessä on ainakin itseni puolelta se, että järjestän mielelläni sekä Finnconia että Animeconia, mutta rehellisyyden nimissä täytyy myöntää että järjestäjänä toimimisesta saa kohtuullisen ranteet auki repivän stressin. Jos tapahtuman eriytetään niin en ole lainkaan varma riittävätkö henkiset voimavarat ja oma aika elämässä molempien conien kanssa kötöstelyyn.

  Asian tekee itselleni vaikeaksi se, että Nixun tavoin katson olevani lähtökohtaisesti ajatusmaailmaltani scifisti, joten Finnconin järjestelyistä pois tippuminen olisi ikävää. Toisaalta jos Animecon pitää järjestää omana tapahtumanaan on selvää, että se tarvii jokaisen sellaisen kynnelle kykenevän avun, joka on ennen ollut tapahtumaa tekemässä.

 10. ipa Says:

  Vielä korostan: Finncon ja Animecpon tehdään jyväskylässä
  kahdessa eri paikassa: yliopiston päärakennuksessa on scifiä ja keskustan toisella puolella, Lutakossa mangan ja animen isot ohjelmat

  JOS:
  a) Jyväskylän Kesä vahvistaa vielä sen, että olemme osa festivaalia (asian pitäisi kyllä olla selvä)
  b) saamme nuorisotoimen ja messuorganisaation mukaan ihan uudella tavalla – tampereen tapaan.
  c) Jos sekä scifi-fandom että animefandom niin haluavat

  ips

 11. kro Says:

  Tämän vuoden Finncon-Animecon conijärjestäjän näkökulmasta on pakko sanoa, että en toivo conien eroavan toisistaan, mutta mielestäni pieni päivitys conijärjestämiseen on paikallaan. Scifistinä olen vasta tämän conin myötä alkanut lukea japanilaiseen populaarikulttuuriin liittyviä kotimaisia foorumeja (so aniki, joka taitaakin olla about ainoa). Animesta ja mangasta olen ollut kiinnostunut jo useita vuosia, vaikken faniksi itseäni kutsuisikaan. Ennen tämän vuoden conia en olisi voinut kuvitellakaan pitäväni mitään esitystä tai paneelia anime-aiheesta, nyt kiinnostaisi ihan hirveästi tehdä tutkimus aiheesta ekoscifi animessa.

  Olisi hirmu hyvä, jos Animeconin tarjontaa voitaisiin oikeasti laajentaa sinne “vakavampaankin” suuntaan. Suurin massa silti tuntuu haluavan FFfighteja ja Cosplayta, mutta mikä estää palvelemasta myös pienempää massaa? No se, ettei ole väkeä tekemään mitään tuon ohjelman eteen. Tämä ei ole uusi ongelma, mutta hirveän valitettava. Tuntuu, että Animeconissa (niinkuin vähän Finnconissakin) on muutamia henkilöitä, jotka ovat halukkaita vakavaa ohjelmaa tekemään eikä uutta väkeä saada mukaan sitten niin millään. Valitettavasti minäkään en tiedä oikotietä onneen, mutta asiasta keskustelu varmasti auttaisi asiaa. Enkä nyt tarkoita tällä, että “tehkää ite parempi coni” koska a) mielestäni meidän coni ei ollut missään nimessä huono, vaikka ekaa kertaa noin isoa conia tehtiinkin ja b) coninjärjestäminen on oikeastaan tosi hauskaa! Olisi vain kiva saada uuttakin väkeä tekemään nimenomaan noita vakavahenkisiä ohjelmia.

  Allekirjoitan myös Sandin mielipiteen siitä, että conistressi on kohtuullisen suurta ja kahta isoa conia en vuodessa itsekään jaksaisi. Jos pitäisi valita, todennäköisesti jättäisin Animeconin sikseen ja olisin mukana Finnconissa, mutta kokisin menettäväni ison osan mielenkiinnonkohteistani. Onneksi Tampereella on Tampere Kuplii sekä Tracon, mutta Finncon-Animeconin järjestäminen on jotenkin tosi huikea kokemus ja ehkä myös siksi en haluaisi niitä erotettavan. Sen sijaan Jyväskylän malli ei välttämättä ole millään tavalla huono ja se voitaisiin periaatteessa toteuttaa Tampereellakin. Varsinkin suurimmat ohjelmat olisi helpointa laittaa johonkin muualle (Pakkahuone olisi hyvä vaihtoehto) ja muuttaa *gasp* maksullisiksi. Myyntipöytien toivoisin olevan siellä maksuttomalla puolella, tämä scifisti esim. osti meidän conista kaksi conipaitaa (olivat niin päheitä) ja yhden mangan mutten mitään scifististä…

  Enkä epäile ollenkaan etteivätkö animistit osaisi järjestää isoa conia myös (vaikka tämä taisikin olla suurin coni tähän asti ja tässäkin mielestäni oli myös scifisteistä apua, varsinkin siinä ettei asioita tarvinnut tehdä kuin kerran kahden kerran sijaan ja myös kontaktien suhteen, joista hyötyi myös Finncon), olen kuitenkin siinä käsityksessä, että nimenomaan Animeconia järjestämään on hirveän vähän halukkaita. Toisaalta, conin voi katsoa olevan onnistunut, mikäli kävijöille tulee se käsitys, ettei conijärjestämisessä ole mitään hommaa, kunhan tulee paikalle 🙂

  Nyt alan olla kirjoitellut tästä aiheesta jo liian moneen paikkaan, joten parempi jättää sikseen. Kiitos kaikille ja kumarrus, itse olen sitä mieltä, että 08 coni oli onnistunut ja kivaa oli! 🙂

 12. Tsubasa Says:

  Kro; itsekin olen sitä mieltä että coninjärjestäminen on hauskaa, ja olen yrittänyt myös antaa siitä sellaisen kuvan, jotta ihmisiä kenties jopa kiinnostaisi tulla mukaan. Muissa animetapahtumissa tämä puoli on hoidettu ehkä hieman… toisella tavalla.

  Animeharrastajienkin joukossa on tosiaan monia erilaisia ryhmiä, ja siinä missä nuoremmat massat ovat tyytyväisiä pelkkiin letkajenkkoihin ja puistohengaamisiin on hieman vanhempaa osaa nuorisosta jo pitkään kyrsinyt se, ettei coneissa juuri muuta ohjelmaa ole. Asiassa on vain se vika, että järjestäjät huhuavat nuorison olevan niin kermaperseistä, että uusia ihmisiä ei kannata edes yrittää houkutella mukaan. Ja kun asia otetaan puheeksi ilmoitetaan, että porukkaa saadaan muutenkin ihan tarpeeksi. Minusta tässä on ehkä pientä ristiriitaa…

  Eräitä on kyrsinyt, että FFFightien ja cosplaykisojen lisäksi animetapahtumien ohjelma koostuu nykyään lähinnä pelkästä jrockista ja katumuodista, mutta loppujen lopuksi tämä on vain seurausta siitä että näistä asioista tietävät ovat ainoita jotka viitsivät / uskaltavat tarjoutua järjestämään puheohjelmaa – heitäkään on harvemmin kysytty, joten ilman heitä coneissa ei varmaan olisi enää juuri ohjelmaa lainkaan. Animeaiheisen puheohjelman puolella taas ongelma tuntuu olevan enemmänkin se, että kuvitellaan ettei ohjelmaa pääse järjestämään noin vain – ja mitenpä kukaan paremmin tietäisikään, kun asiasta ei ole liiemmin tiedotettu? (Siis aktiivisesti, ei vain siten että ilmoitetaan “kokous siellä ja siellä silloin ja silloin, kiinnostuneet mukaan.”)

  Osasyynä voi tietysti olla myös se, että jotkut saattavat (erilaisista syistä) pitää Animeconia jo menetettynä tapauksena – jopa siihen pisteeseen asti, että tuntuu olevan helpompaa järjestää omia tapahtumia kuin osallistua Animeconin tason parantamiseen.

 13. kyuu Says:

  Noissa mun galtsujutuissa oli pointtina vähän kertoa että miten on tehty, paristakin syystä.

  – kertoa mitä kaikkia asioita pitää tehdä, että niihin osaa varautua
  – kertoa miten asioita on tehty, jotta joku voi tehdä ne toisin

  Jos näistä teksteistä oli jäänyt jotenkin väärä tai sisäpiiriin suuntautunut kuva, pahoittelen. Tavoite oli vain antaa esimerkkejä.

  Se tosin on todettava, että Traconin tekeminen eroaa aika rajusti muista coneista missä olen läsnä ollut katselemassa. Ehkä se on oikea, ehkä väärä, ehkä vain erilainen tapa. Mielestäni taustojen avartaminen kuitenkin on hyväksi.

  Pitäisi saada noita ohjelmavastaavia kommentoimaan, tiettävästi ovat aika ihmeellisiä kiviä kääntäneet etsiessään ohjelman aiheita ja tekijöitä.

 14. Tsubasa Says:

  Niin no… ongelmaahan ei olisi mikäli nuo kirjoitukset eivät olisi ainoita conin tekemisestä kertovia tekstejä. Mutta kun ne suurinpiirtein ovat.

  Pointtini on, että se ei oikein riitä että päättäjäisissä kerrotaan “conin tekeminen on hauskaa” ja aina silloin tällöin foorumeilla “saa tulla mukaan jos haluaa.” Jos siis halutaan sen legendaarisen kermapersenuorison osallistuvan tapahtumien järjestämiseen muutenkin kuin FFFightien muodossa…

 15. Jussi Nikander Says:

  tsubasa hyvä, minä ja Lammin Mikko emme ole kollektiivitajunta, emmekä edes järjestä samaa conia. Meillä voi aivan hyvin olla eroavat mielipiteet asiasta jos toisestakin.

  Ja totta puhuen, 08:n conitean testamentteja lukiessani rupean tässä minäkin miettimään onkohan toi meidän conitea sittenkään vielä tarpeeksi suuri. No, jos tarvii lisärekryä niin sitten pitää lisärekrytä. Aika näyttää miten käy ja kenelle nakki napsahtaa (nakki napsahtaa).

  edit: Ei meitä kyllä mun mielestä ollut niin montaa silloin viimeeksi…

 16. lmmz Says:

  Tsubasa, minulla nyt ainakin menee vähän ohi että missä kohtaa kirjoitukseni Jinxin blogissa haukkuu nuoriso kermaperiseksi – mielestäni se linjaa yleisellä tasolla vapaaehtoistoiminnan ongelmia, eikä sinällään kommentoi anime(con)sceneä mitenkään.

  En myöskään oikein jaksa ymmärtää, miksi tuota Kyuun blogia toistuvasti kaivetaan esiin jotenkin negatiivisena asiana. Fakta on, että conin järjestämissä on monia tasoja, joista toisissa vastuuta, hikoilua ja pieniä juttuja on enemmän – eikö ole hyvä, että aiemmin coneja tehneet järjestävät kertovat näistä, jotta uudempien ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan tai ainakin osaavat varautua niihin ja keksiä kenties pyörän vähän parempana. Tietysti paikka näille voisi olla jokin selkeämpikin. Tänä vuonna piti olla hieno “making of” -blogi Finncon/Animeconin webissä, mutta lopulta sitä ei ehditty tehdä, koska kaikilla oli kädet täynnä tehdä itse tapahtumaa. Ehkä ensi kerralla sitten paremmin(tm).

 17. Tsubasa Says:

  No, et ehkä suorastaan tuolla, vaikka kirjoituksen henki samanlainen olikin – täällä sitten.

  Ja Kyuun blogia todellakin nostelen säännöllisesti esiin, koska coninjärjestämisen karusta arjesta kertovat making ofit voisi sijoittaa johonkin parempaankin paikkaan kuin sivustolle jota seuraavat päivittäin sadat ja tuhannet potentiaaliset vänkärit ja tulevat coninjärjestäjät… Yhdistettynä siihen että se on käytännössä ainoa asia mitä coninjärjestämisestä kerrotaan julkisuuteen se ei todellakaan ole parasta mahdollista houkutinmateriaalia.

  Mutta jotenkin tuntuu siltä että aina kun tämän näkökannan ottaa esille joku tulee sanomaan “sinustako olisi sitten parempi että ihmisille valehdeltaisiin siitä mitä coninjärjestäminen on?” tai jotain vastaavaa…

 18. Antti 'hrst' Alhonen Says:

  Mulle ei oikein aukea se logiikka että erillisten tapahtumien järjestäminen olisi hirveän stressaavaa verrattuna yhteen, mielestäni asia on kaikella järjellä ajatellen aivan päinvastoin. Syitä tähän eriävään näkemykseen on varmaan kaksi:

  1) Minun käsitykseni “järjestämisestä” on sisältökeskeinen, järjestämisen ensisijainen tarkoitus on luoda sisältöä kuten erilaista ohjelmaa; monien käsitys “järjestämisestä” taas on byrokratiakeskeinen, järjestäminen on siis tehtävä itse järjestämisen vuoksi. “Conitea”-nimitys on tässä mielessä hirveän osuva: mitäpä muuta komiteoissa tehtäisiinkään kuin harrastettaisiin paperisotaa.

  Kun käsitys järjestämisestä keskittyy ennen kaikkea metaan ja byrokratiaan, ilman muuta silloin tapahtumien yhdistämisestä saadaan valtava synergiaetu (lol) vaikka tapahtuma olisi vaikka Anime-Alzheimercon.

  Sen sijaan silloin, kun asiaa ajatellaan tapahtuman sisällön näkökulmasta, saavutetaan tapahtumien _erottamisella_ valtava etu: nimittäin se, että molempiin tapahtumiin voi keskittyä RAUHASSA ja hoitaa molemmat järjestelyt paljon vähemmällä stressillä itse tapahtumassa, kun ei tarvitse hoitaa kahta asiaa yhtä aikaa. Mutta tästä päästäänkin toiseen mahdollisuuteen:

  2) Jos asia sittenkin on niin, että kauniista puheista huolimatta kiinnostaa järjestää vain sitä Finnconia (ts. vain scifi kiinnostaa ja anime on sivuseikka), tietenkin SILLOIN tuntuisi raskaalta pitää “ylimääräinen” toinen coni aiheesta joka ei ole niin läheinen.

  Tällöin se kyllä kannattaa jättää väliin ja jättää skene niille joita se kiinnostaa – näin skene tervehtyisi huomattavasti.

 19. Lmmz Says:

  Tapahtuman järjestämisessä on monta eri tasoa. Ohjelman suunnittelu on toki tärkeää, koska se tekee siitä conista sen, mitä se on. Mutta JOTTA sitä ohjelmaa voisi olla, tarvitaan taustalle “byrokratiaa” tilojen ja rahoituksen hankkimiseen, työvoiman organisointiin yms. Ilman näitä taustajuttuja ei olisi koko conia. Niin kauan kun käytössä ei ole äärettömiä resursseja, ei conia voida tehdä täysin ohjelmalähtöisesti, vaan lopputulos on kompromissi, joka sovitetaan niihin raameihin, mitä on saatu hankittua.

  Finnconista erillisten animeconien (pienellä kirjoitettuna) tulevaisuutta ajatellen ehkä osa byrokratiasta helpottuu sillä, että talouspuolta saadaan järkevöitettyä pääsymaksujen ja mainostuksen kohdennusten myötä, mutta kyllä se työ siellä edelleen on olemassa. Optimitilanne toki olisi se, että näitä asioita hoitaisivat ne parhaiten työn/opiskelujen kautta osaavat henkilöt, ja ohjelmansuunnittelijoiden ei tarvitsisi murehtia, että onko tiloja tai rahoitusta tai saadaanko tarpeeksi järjestyksenvalvojia tai mistä tilaan saadaan videotykki. Toistaiseksi kuitenkaan tällaisia ei ole kauheasti ollut, joten hommaa on koitettu usein jakaa useammalle henkilölle, jotta touhu pysyisi jotenkuten harrastuksena eikä työnä.

  Erillisen Animeconin (isolla) järjestäminen voi siinä mielessä olla stressaavampaa kuin Finncon-Animeconin, että tällöin tehtäisiin periaatteessa täysin uutta tapahtumaa (johon liittyy kuitenkin paljon odotuksia), jossa ei olisi tuota perusinfran pyörittelyä tekemässä läheskään niin paljon ihmisiä, joilla on siitä Finnconien myötä kokemusta. Mutta ehkä se pyörä tai joku muu etenemismuoto vähitellen muutaman iteraation jälkeen saadaan keksittyä tälläkin puolella…

 20. Jussi Nikander Says:

  Tähän liittyen, olisi kyllä joskus erittäin mukavaa päästä järjestämään jonkinmoista “avaimet käteen”-conia, jossa voisi keskittyä vain siihen sisältöön. Joku muu hoitaisi talouden ja tilat ja työvoiman ja siivouksen ja opasteet ja infon ja luvat ja kaiken muun coninkävijälle enemmän tai vähemmän huomaamattoman työn jota tapahtumissa piisaa.

  Infrastruktuurin rakentaminen on valitettavan aikaavievää hommaa, joka on kuitenkin hoidettava. Varsinkin, jos tapahtuma vetää tuhansittain ihmisiä, on kunnollisten järjestelyjen tekeminen ensiarvoisen tärkeää. Jos järjestetään kaksi erillistä tapahtumaa on infraan liittyvät hommat tehtävä molempiin tapahtumiin. Se tarkoittaa enemmän työtä, eikä suinkaan vähempää. Ja, jos tekijöistä monet haluaisivat olla tekemässä kumpaakin tapahtumaa, on tämä ongelma. Rahkeet kun eivät riitä ihan kaikkeen.

  Näyttäisi kuitenkin siltä, että vuonna 2010 tapahtumien erillisyys voi sittenkin olla totta. Jyväskylässä järjestetään Finncon, mutta Animeconiin eivät rahkeet riitä. Nyt on siis mahdollisuus tehdä animefandomin oma Animecon ilman scifisetiä (ja -tätejä). Jos vaan tekijöitä löytyy.

 21. Donatello Says:

  Ykä Varis kirjoitti: “Missä viipyvät kirjoitukset otsikolla “Animecon 08 – sisältä ja ulkoa” vai jäämmekö jälleen lehtien raporttien varaan, jotka on kirjoittanut teinityttö Raumalta.”

  Moro Borat! Lisää taas luvassa ensi numerossa, hä hä.

 22. Pixels store Says:

  Sorry, this is spam.

  We respect and love you, but work is work.
  Sorry.

  You can write to us dpublicm@gmail.com and we will remove your address from our database.

  Spam:

  Wallpapers, blog