Paljon melua tyhjästä

Tämä on taas sarjassamme “sekavia ajatuksia huonosti nukutun yön jäljiltä”. Pahoittelen etukäteen tekstin mahdollista epäkoherenssia, ja vetoan siihen että esikoistyttöni on yhä alle kuukauden ikäinen.

Olen tässä jonkin aikaa luullut, että suomalainen animeharrastajayhteisö (skene, fandom, mikälie) on jonkinmoisessa kriisissä. Animeunionin kaltaiset yli viisi vuotta sitten luodut yhteisöä yhdistämään tarkoitetut instanssit ovat kääntyneet itseään vastaan ja kukaan ei enää halua leikkiä muiden kanssa; vanhojen partojen ja nuoremman aktiiviväen välille on muodostunut jonkinmoinen sukupolvien välinen kuilu joka estää yhteistyön; ja nykyconitkin ovat jääneet jotenkin junnaamaan paikalleen eivätkä enään kiinnosta nuorempaa väkeä. Näin tiivistäen: imminent death of fandom predicted. Take cover.

Nyt olen pari päivää asiaa makustellut ja oikeasti miettinyt ja tullut lopulta siihen lopputulokseen että tässä ei ole kysymyksessä edes härkäseksi luultu kärpänen, vaan paljon melua tyhjästä. Jos jokin kriisi on olemassa, se kriisi on joillain vasemman ja oikean tärykalvon välissä ja yrittää sieltä kovasti levitä maailmalle. Harrastajayhteisö sen sijaan voi hyvin ja paksusti. Sanoisin jopa että tällä hetkellä tässä maassa on käynnissä varsinaiset kissanpäivät niin faniaktiviteettien kuin teollisuudenkin puolella. Isompia ja pienempiä harrastajatapahtumia on enemmän kuin kukaan(?) jaksaa vuodessa kiertää ja jokaisen ärkkärin hyllyt notkuvat mangaa. Harrastajalla on mistä valita. Eikä fandomin sisälläkään oikeasti mitään kriisiä ole käynnissä. Kriisihän tarkoittaisi sitä, että on jokin vakava, akuutti ongelma joka uhkaisi harrastajayhteisön toimintaa.

Sen myönnän, että animeunioni ei tänä päivänä ole sitä, miksi se aikoinaan visioitiin. Syykin on lopulta mielestäni selvä: kun AU luotiin kukaan ei ottanut virallisesti vastuuta siitä, joten alkuinnostuksen jälkeen juttu jäi lapsipuolen asemaan. Saattaapi olla, että koko hommassa lähdettiin osittain liikkeelle turhan kiireellä ja yritettiin oikein yrittämällä tehdä jotain suurta ja mahtavaa ennen kuin moiseen oli rahkeita. Unionista huolimatta tai kenties jopa osittain sen takia on tässä maassa kuitenkin harrastajayhteisöjä kuin sieniä sateella. Lisäksi ainakin mitä sivusta olen yhdistysten, yhteisöjen, verkkosivustojen ja muiden meinkinkiä seurannut näyttää kovasti siltä, että toimintaa riittää (Paitsi tietenkin Helsingin vanhassa dinosauruksessa, joka on yhä vuosia jatkuneessa koomassaan. MAY tuli liian aikaisin, näemmä). Ja, vaikka mitään virallista tai edes epävirallista yhteistoimintakanavaa ei olekaan, olen varma että harrastajayhteisö on sen verran verkottunut että tarvittaessa pystytään yhä rakentamaan yhteistyötä yli (yhdistys)rajojen.

Paikallisen – tai virtuaalisen – yhdistystoiminnan lisäksi erilaisista animetapahtumista on nykyään melkeinpä ylitarjontaa. Vanhat tapahtumat porskuttavat, aikaisemmin yksittäisiksi tahi telakalle jääneet jutut ovat heränneet henkiin ja ilmoitettiinpa äsken Uudesta Ja Aivan Varmasti Täysin Erilaisesta Tapahtumasta. Kaiken kukkuraksi ainakin tähän asti on jokaiseen tapahtumaan riittänyt kävijöitä. Toisiin toki enemmän ja toisiin vähemmän, mutta ainakin itselleni on jäänyt sellainen kuva, että jokainen tapahtuma on ollut onnistunut. Tietenkään kaikki jutut eivät kaikkia voi kiinnostaa, mutta moista koko maailmankaikkeutta syleilevää hippikeräytymää ei unien ja haavekuvien ulkopuolella voi ollakaan.

Sitten on vielä tämä kohuttu sukupolvien välinen kuilu, jonka ilmentymäksi Desuconiakin mainostetaan.

Paskapuhetta koko juttu, sanon minä.

Harrastajayhteisö ei ole mikään suku, joten ei siinä edes sukupolvista kannata puhua. Harrastajayhteisö on ihmisten välinen verkosto, joka noudattaa aika hyvin – anteeksi akateeminen sivujuonne – pienen maailman verkon mallia. Eli harrastajat muodostavat ryhmiä, joissa kaikki tuntevat toisensa, ja näiden ryhmien välillä on sen verran kanssakäymistä, että suunnilleen kaikki ovat ainakin toistensa kaverin kaverin kavereita. Samassa klikissä olevat tuppaavat ajattelemaan samalla tavoin, joten heillä on hauskaa yhdessä. Toisen klikin porukka saattaakin sitten tykätä ihan muista jutuista, jolloin kanssakäyminen heidän kanssaan ei välttämättä ole yhtä helppoa. Jos erottavaa tekijää pitäisi etsiä niin se ei suinkaan ole ikä, vaan piirit joissa liikkuu.

Harrastajien joukkoon myös mahtuu joka sortin kaduntallaajaa, joten on täysin luonnollista ettei kaikkia kiinnosta samat asiat tai samanlaiset conit. Jos yksi kuuntelee mielellään akateemista yaoin dekonstruktiota ja toinen haluaa sisäpiirin sosiaalipornoa 4chanista ei ole ihme jos intressit eivät kohtaa tai neuvottelut luista. Ja, vaikka jotkut tuntuvat kovasti puhuvan vanhojen conien tylsyydestä, oli ainakin vielä viime vuonna Animeconissa ja talvella Traconissa hemmetin iso kasa nuorta porukkaa. Eli jos Kalle Kakskymppinen ei ole kiinnostunut Keijo Kolmekymppisen järkkäämästä Jokuconista, se ei todellakaan tarkoita että kaikki Kallen ikäiset tai häntä nuoremmat dissaisivat vanhojen partojen paskaconia. Se tarkoittaa vain sitä, että ihmiset ovat erilaisia. Ja kyllä sitä erilaisuudellekin löytyy tilaa, kunhan vaan osataan tilaa antaa ja tarvittaessa ottaa riittävästi etäisyyttä. Eli jos kaikki eivät samalle hiekkalaatikolle mahdukaan niin kyllä ainakin samaan leikkipuistoon.

Internetdraamaa tietenkin löytyy roppakaupalla, varsinkin jos sitä haluaa etsiä tai sitä aktiivisesti ylläpidetään. Anime- ja mangaharrastus on kuitenkin houkutellut kohtuullisen määrän omalaatuisia tapauksia joten lienee ihan luonnollista etteivät kaikki mahdu leikkimään samoja leikkejä. Ja, jos paikalle sattuu useampi dominoiva persoona, saadaan viisivuotiaiden hiekkalaatikollakin aikaan iso tappelu. Ei siis ole mikään ihme, että moinen onnistuu myös internetin ihmemaassa aikuisten kesken. Moinen suukopu myös helposti kärjistää tunteita ja saa aikaan mielikuvan siitä, että kysymyksessä olisi muutakin kuin myrsky vesilasissa (jota yritetään epätoivoisesti pitää yllä siihen puhaltamalla).

Ja varmasti tapahtumista, niiden järjestämisestä ja muusta löytää kaiken maailman ihmeellisyyksiä, ongelmia ja ties mitä kun vaan haluaa etsiä. Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista, joten moinen on ihan luonnollista. Eikä todellakaan merkki mistään ihmeen kriisistä.

Summa summarum: Kriisi on peruttu. Ostakaa lisää purukumia ja menkää kotiinne.

– nixu

Explore posts in the same categories: Animeunioni, Conit, Saarnat

25 Comments on “Paljon melua tyhjästä”

 1. Antti Alhonen Says:

  Viime postauksesi poikkesikin linjasta ja siinä oli yllättäviä, oivaltavia havaintoja – onneksi ollaan taas tutulla ja turvallisella nollahöpinälinjalla =).

  Desuconista tulikin sinulle oivallinen väline! Ensin käännät sen ovelasti todisteeksi että “no niin siinäs näette, ei tässä mitään hätää ollutkaan”, ja kohta päästäänkin kritisoimaan tätä “Khi-i-hi-hi Aivan Varmasti Täysin Erilaista Tapahtumaa”- eli jatkamaan sitä myrskyä vesilasissa, jota mukamas on lopettamassa.

  Mielenkiintoiseksi homma vain menee kritisoidessasi epäsovun “ylläpitämistä” ja vesilasiin puhaltamista – vaikka itse olet juuri se, joka sitä paraikaa tekee. Toden totta olen kanssasi samaa mieltä siitä, että etsimällä on mahdollista etsiä kaiken maailman ihmeellisyyksiä ja ongelmia. Hyvä esimerkki tällaisesta etsimisestä on jollain saakelin hämärällä logiikalla saada Desuconin blogikirjoituksen loppukevennys sukupolvien välisestä kuilusta väännettyä conin _ilmentymäksi_, ja vieläpä väittää että näin mainostettaisiin virallisesti.

  Mainostetaanko Desuconia nuoren polven coniksi, jonne vanhoilla parroilla ei ole asiaa? Onko se kahtiajakava tapahtuma? Tällaisen tulkinnan tekeminen yhden blogikirjoituken loppukevennyksen perusteella on aika – rohkeaa. Joskin se ajaa tarkoitusta, epäsovun herättämistä, hyvin.

  Paljon ei tarvita pointin ymmärtämiseksi: jos huumorin ymmärtäminen ei onnistu, jätä blogikirjoituksen viimeinen kappale lukematta ja lue koko muu teksti. Eikö selväksi tule, että Desuconin pointti on se, että sen järjestäjät ovat *innostuneita* ja *kiinnostuneita* järjestämään tapahtumaa – ei siis lainkaan sukupolvi- vaan kiinnostuskysymys. Ja näin ollaankin juuri asian ytimessä: henkilöiden ja ryhmien erilaisuudessa, ei niinkään missään hämärässä sukupolvijutussa.

  Jos esimerkiksi Animeconeja on kritisoitu siitä, että niissä on mahdoton liikkua, niissä ei järjestetä animeaiheista ohjelmaa jne., tällaisia ongelmia ei varmastikaan ole tarvinnut _etsimällä etsiä_. Desuconista ei tietenkään vielä mitään kritisoitavaa voikaan löytää kovin helposti, tapahtumaa kun ei ole vielä järjestetty ja sivuillakaan ei ole vielä kaikkea tietoa. Kysymys herääkin: jos mitään kritisoitavaa ei löydä, tarvitseeko sitä etsimällä etsiä? Tietenkin tarvitsee, jos kokee olevansa toisella puolella ja kokee että on oma lehmä ojassa.

  Kypsyyttä ja epäkypsyyttä ei suinkaan erota se, että kypsät eivät tappelisi ja epäkypsät tappelisivat. Sen sijaan oikeaa kypsyyttä on pysyä tiukassa, kiinnostavassa asiassa ja epäkypsyyttä tehdä vastakkainasettelua huvikseen. Esim. Tsubasan blogia, josta nämäkin jutut ovat selvästi kummunneet, pidetään vastakkainasettelevana, mutta se ei suinkaan ole _huvikseen_ vastakkainasetteleva vaan päin vastoin pysyy tiukasti asiassa; toisin kuin esim. tämä kirjoituksesi, joka on vain höpöhöpöä viimeisen sanan saamiseksi – tai vastakkainasettelua vastakkainasettelun vuoksi.

  Btw, “hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!” on kyllä yksi surkeimmista tavoista yrittää vaientaa keskustelua, etenkin silloin, jos itse ottaa osaa tappeluun ja omatahtoisesti julistautuu sen toiseksi osapuoleksi.

 2. Jussi Nikander Says:

  Näin jälkikäteen ajatellen kommenttini Desuconin erilaisuudesta
  oli turha ja provokatiivinen. Pyydänkin sitä anteeksi conin
  järjestelijöiltä. Tarkoitukseni ei suinkaan ollut vähätellä,
  kritisoida tai muuten mollata Desuconia. Olen vain huvittunut
  siitä miten erilaisuus on Desuconin julkisuuskuvassa noussut
  conin ehdottomasti tärkeimmäksi määrääväksi tekijäksi.

  Muuten pyrin tietoisesti välttämään sormen osoittamista
  keneenkään yksittäiseen henkilöön tai mihinkään tapahtumaan,
  lukuunottamatta Niidelin heittoa kermapersesukupolven
  noususta. Se oli sen verran tuore, että mielestäni sopi
  esimerkistä. Ainakaan minun tietääkseni kenelläkään yksittäisellä
  harrastajalla ei vielä ole yksinoikeutta draaman ylläpitoon –
  emmekä me tänne mitään Niilo Paasivirtoja
  tarvitsekaan :-). Tarkoitukseni oli osoittaa, että kun
  harrastajakuntaa ja yhteisöä katsoo laajemmin ovat nämä kriisin
  merkeiksi mainostetut ongelmat ja kärhämät
  pikkujuttuja. Kokonaisuutena harrastus voi hyvin ja paksusti,
  ainakin omasta näkökulmastani.

  Kriisistä voitaisiin puhua ehkä sitten jos useampi tapahtuma
  joudutaan perumaan…

  – nixu

 3. Antti 'hrst' Alhonen Says:

  En oikein ymmärrä, mitä erityisen *huvittavaa* siinä on, että Desuconin päämarkkinointia on olla nimenomaan erilainen. Kuten itsekin myönsit viime postauksessasi, animeohjelma lähes puuttuu coneista, ja kylmä tosiasia on, että Animecon on monessa muussakin mielessä ihan perseestä. (Se ei toki muuta sitä, etteivätkö ihmiset silti haluaisi tulla sinne – onhan se Suomen suurin miitti, mikä on ratkaisevaa massoille. Kyllä vieraita aina riittää, kunhan con täyttää tietyt minimiedellytykset: cosplay-kisa. Muu sisältö voi olla vaikka luentoja seinämaalien kuivumisominaisuuksista, ja silti tapahtumassa on 9000 kissankorvaparia.)

  On siis vallan ymmärrettävää, että pointtina on juuri hehkuttaa erilaisuudella – että NYT hoidamme asiat itse niin kuin “me valittajat” haluamme, ettei tarvitse vain valittaa. Eri asia on, tuleeko Desucon onnistumaan tässä ja miten hyvin, mutta yritys jo sinänsä on mielestäni hieno juttu – ei pidä juuttua paikoilleen.

 4. Jussi Nikander Says:

  Huvittavuus tulee kahdesta asiasta. Ensinnäkin Desuconin ilmestyminen juuri nyt on erittäin ironista. Siitä lähtien, kun Finncon/Animecon 09:n pitopaikaksi varmistui Kaapelitehdas, on “tuleepahan ainakin erilainen con” ollut coniteassa usein kuultu lause. Ja sitten tulee con joka ratsastaa erilaisuudellaan.

  Tietenkin FAC09:n erilaisuus on erilaista erilaisuutta kuin mihin Desucon tuntuu pyrkivän. FAC:sta tehdään erilainen koska tilat ovat jotain aivan muuta kuin aikaisemmin, jolloin juttuja on tehtävä täysin uusilla tavoilla. Esimerkiksi Kaapelilla ei ole yhtään paikkaa, jota voisi kunnolla luentosaliksi kutsua. Sen sijaan siellä on muun muassa 100 metriä pitkä ja toistakymmentä metriä korkea teollisuushalli. Desucon vaikuttaa nimenomaan haluavan olla erilainen. Mitä se sitten lopulta käytännössä tulee tarkoittamaankaan.

  Toiseksi joillain conin järjestäjillä tuntuu olevan suorastaan uskomaton tarve alleviivata tuota erilaisuutta. Kun esimerkiksi tuolla Tsubasan blogissa heitetään lauseita tyyliin “yaoi-paneeli, joka tosiaan ei tule olemaan ihan se perinteinen sellainen, uskokaa” tuntuu siltä, että erilaisuus on melkein itsetarkoituksellista. Moinen on omasta mielestäni huvittavaa. Mitä iloa on erilaisuudesta sen itsensä tähden, eikä suinkaan esimerkiksi sen takia että voitaisiin tehdä asiat paremmin kuin ennen.

  Itse muuten uskon, että Desucon tulee olemaan onnistunut, ellei sitten käy jokin coniteasta riippumaton onnettomuus. Conia on tekemässä sen verran innostuneen tuntuinen poppoo, että kyllä siitä varmaan hyvä tulee. Tuli 2004 Animeconistakin, vaikka sitä ruvettiin tekemään hetken mielijohteesta ja täysin pystymetsästä.

 5. Antti Alhonen Says:

  Mutta mikä *ihme* saa sinut luulemaan ja ajattelemaan, että erilaisuutta haluttaisiin vain sen itsensä vuoksi eikä niiden oikeiden asioiden vuoksi? Olisiko tässä nyt jotakin vainoharhaa, tai jopa sitä mainitsemaasi tärykalvojenvälistä kriisiä havaittavissa?

 6. Tsubasa Says:

  No tuota… asioiden ollessa tällä tolalla “erilainen” on kyllä melkeinpä “paremman” synonyymi. Ja kyllä minusta asioiden tekeminen eri tavalla ihan vain kokeilunhalunkin vuoksi on parempi vaihtoehto kuin se, että mitään ei tehdä eri tavalla ennen kuin olosuhteet siihen pakottavat. Koska, Antin kommenttiin liittyen, se keille ei tässä maassa toistaiseksi ole ollut moniin vuosiin coneja ovat lukioikäiset ja sitä vanhemmat manga- ja animeharrastajat – syystä, että tapahtumiin on haluttu (Maunon sanoin) järjestää ohjelmaa sen kävijöiden suurimmalle ikäryhmälle.

  Huvittavintahan tässä on oikeastaan se että siinä missä nuoremmat harrastajat ovat suhtautuneet uutisiin ja mainontaan erilaisesta tapahtumasta lähes käytännössä pelkästään positiivisesti (mistäköhän tämä kielii?) on vanhempien harrastajien asenne ollut lähinnä järjestään skeptinen sitä kohtaan, onko erilaisia tapahtumia ylipäätään mahdollista järjestää. Niin aurinkoista ja kannustavaa fasadia kuin sitten yritetäänkin ylläpitää.

  Koska oli miten oli – se häpeilemättömän alentuva asenne jota tämän blogin kirjoittajat ovat toistaiseksi käyttäneet ei vamasti missään nimessä auta vähentämään sitä mielikuvaa, että ns. wanhoja partoja nyt kovasti ärsyttää se kun nuoriso ja muut ulkopuoliset ilmaisee vähän poikkeavia mielipiteitään. (Ja mikäli asia jäi epäselväksi – esimerkiksi toisille puhuminen heistä kolmannessa persoonassa puhuen ja asioista puhuminen kuin olettaen että lukija saa kuulla niistä häneltä ensi kertaa on alentuvaa suhtautumista. )

 7. Sandi Says:

  Nyt taitaa kyllä arvon herrasväki takertua asioihin ehkä hieman turhankin aggressiivisesti.

  Hrstille nyt sellainen pieni huomio, että pohjimmillaan kyse on Nixun saamasta mielikuvasta. Jos hän on saanut mielikuvan siitä että Desuconia markkinoidaan itseisarvoisen erilaisena ja se häntä huvittaa niin mikä tässä nyt on niin kauheata?

  Huvittuneisuus saattaa nimittäin johtua esim. siitä, että Nixu on takavuosian ollut itse Con-järjestäjä ja muistaa varmasti ajat jolloin itsekin haluttiin järjestää “erilaista”. Ja totta silloin joskus moni asia joka nyt on arkipäivää oli silloin uutta. Ei pidä väkisin tulkita että henkilö on tarkoituksella negatiivinen.

  Tsubasa:
  vanhempien harrastajien asenne ollut lähinnä järjestään skeptinen sitä kohtaan, onko erilaisia tapahtumia ylipäätään mahdollista järjestää. Niin aurinkoista ja kannustavaa fasadia kuin sitten yritetäänkin ylläpitää.

  Skeptisyys varmasti johtuu siitä että animescenen tapahtumat ovat samankaltaisuudessaan tehneet pientä inflaatiota conien monipuolisuudelle, joka varmasti ruokkii wanhoissa parroissa mielikuvaa niiden vähäisestä kiinnostavuudesta.

  Sen sijaan sitä kannustusta kyllä annetaan, koska ajatus Conista, jonka kohdeikäryhmä on +18 vuotta kiinnostaa kyllä varmasti monia (kuten itseäni), mutta se skeptisyys johtuu pessimisestä ajatuksesta niistä 6000 kissankorvasta jotka sinne mahdollisesti lopulta ilmestyy. Täytyy ymmärtää että ohjelma on Conista vain osa, sen vieraat vasta varsinaisesti antavat sille lopullisen ilmeen.

  Koska oli miten oli – se häpeilemättömän alentuva asenne jota tämän blogin kirjoittajat ovat toistaiseksi käyttäneet ei vamasti missään nimessä auta vähentämään sitä mielikuvaa, että ns. wanhoja partoja nyt kovasti ärsyttää se kun nuoriso ja muut ulkopuoliset ilmaisee vähän poikkeavia mielipiteitään.

  Nyt osut hieman harhaan. Ei todellakaan haittaa että eri tahot julkaisevat mielipiteitään, se on pohjimmiltaan hyvä asia – ja jokaisen perusoikeus! Se mikä tätä wp:tä nyt harmittaa on se ikävä tyyli ja lietsottu turha dramatiikka joka tuota keskustelua sävyttää.

  Tiedän kyllä Tsubasa pointtisi siitä, että skene tarvitsee hieman tulta alleen liikahtaakseen ja olen jopa jossain määrin samaa mieltä. MUTTA jos nyt ei poltettaisi ihan jokaista Suomen Animeskenen sademetsää, eli arvon herrat: “Point taken!” Voidaanko henkilökohtaisuuksista, toisten syyttelyistä, sanoihin takertumisista, viisi vuotta sitten sanotuista asioista, ynnä muista Hyvää Meininkiä rajoittavista käytösmalleista päästä eroon ja harrastaa yhdessä?

  Kukaan wanhoista parroista ei ole sitä mieltä, että he ovat yksin oikeassa tai että muilla ei saisi olla mielipiteitä. Nixun kirjoituksen ydinpointti oli juurikin siinä että se ken tällaista luulee kokee sen omien korviensa välissä, eikä asialla ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

  Hauskana huomiona muuten vielä se, että näissä kommenteissa korostuu valitus siitä kuinka wp:t eivät hyväksyisi heihin kohdistuvaa kritiikkiä. Mutta johan on kauhea parku kun tämän blogin väki kritisoi jotakin tämän niin kutsutun “nuorison” projektia. Älkää kuulkaa ottako itseenne. Kritiikkiin voi suhtautua myös rakentavasti, sen tarkoituksena on kuitenkin tuoda esiin toinen näkökulma, jota taitava con-järjestäjä käyttää hyödykseen.

 8. Antti 'hrst' Alhonen Says:

  Mielenkiintoista on se, että pitkään jatkunutta samankaltaisuutta pidät syynä “vanhojen setien” vähäiseen kiinnostukseen. Eikö siis erilaiseksi mainostetun tapahtuman luulisi herättävän juurikin *innostusta* sellaisessa, joka on kypsynyt juttujen staattisuuteen? Eikä suinkaan katkeraa, huvittunutta mielikuvaa?

  Mitä tulee “sademetsien” polttamiseen, nyt ollaan nimenomaan tekemässä uutta. Sen sijaan tämä blogi tuntuu pyörivän sen ympärillä, että “kaikki olikin ihan ok!” – eikä uuden rakentamisen. Avauskirjoitus historian värittelyineen kertookin jo hyvin mistä on kyse….

 9. Tsubasa Says:

  (Minusta on vähän eri asia kritisoida konkreettisia asioita kuin jostain itse saamaansa mielikuvaa. Mutta miten vain.)

  Ah, mutta eihän niissä kissankorvissa ole mitään vikaa niin kauan kuin jokainen niistä on maksava asiakas – jokainen niistä osallistuu conin parantamiseen (ja riittävän suurien tilojen hankkimiseen) viimeistään sitä kautta. Pääsymaksuttomissa tapahtumissahan tilanne on täysin toinen.

  Puheohjelma on vain osa tapahtumaa, kyllä – mutta on tietysti ihan eri asia kuinka suuri (tai pieni) osa sitä sen annetaan olla. Desuconkin saattaisi eittämättä olla hyvin pian tekijöiden kiinnostuksenpuutteen kourissa, mikäli se seuraisi muiden conien esimerkkiä ja alkaisi palvella yleisönsä lukumääräisintä osaa. Mutta miksi ohjelmaa täytyisi edes järjestää kissankorville, jos ne kerran tulevat kutsumattakin – tapahtuman sosiaalisten aspektien vuoksi?

  Yhdessä harrastaminen olisi eittämättä mukavaa, mikäli menneisyyden toimintamallit kyetään heittämään hiiteen ja lähtemään vaihteen vuoksi liikkeelle siitä, että tässä seisovat nyt vain yksittäiset ihmiset joita yhdistävät samat kiinnostuksenkohteet – eivät “yhteistyöinstanssit” tai muut organisaatiot. Tervetuloa mukaan vain, MIKÄLI teitä enää jaksaa kiinnostaa.

 10. Sandi Says:

  Hrstille nyt kerrottakoot että yksi syy tämän blogin olemassa ololle on kertoa nimenomaan miten asiat ovat historiassa olleet. Sen tarkoitus ei ole sanoa, että koska asiat olivat ennen hyvin niin niiden on syytä pysyä samanlaisina, siitä ei todellakaan ole kyse!

  Tarkoitus on nimenomaan kertoa historiasta, jotta siitä voitaisiin oppia – ei siksi että siinä pysyittäisiin. En näet näe myöskään mitään syytä nollata vanhoja kokemuksia, vaan toivoisin että niistä pystyttäisiin oppimaan mikä on ollut hyvää ja mikä huonoa.

  Hrst innostusta kyllä, mutta kun näkee paljon samaa niin sitä muuttuu kyynisemmäksi, eikä sillä ole järjestävää tahoa mikään tarkoitus loukata. Itse toivon ja odotan että Desucon tuo Con-sceneen jotain uutta, koska sellaista olen kaivannut jo pitkään. On kuitenkin vähän absurdia jos syytät muita ihmisiä heidän tuntemuksistaan. Jos minusta tuntuu skeptiseltä sen suhteen että maailmassa voisi enää olla minulle 101% sopiva animeaiheinen coni niin ei sitä pidä ottaa mitenkään pahalla – siinä ei ole mitään negatiivista ketään, vähiten Desuconia tai sen järjestäjiä – kohtaan, korkeintaan itseäni.

  Tsubasa, sinulle tuli pieni sekaannus. Tarkoitin puheohjelman “pienellä osalla” sitä että vaikka Con olisikin täynnä puheohjelmaa, joka olisi minulle erittäin mieluista, niin se on silti vain osa koko niin sanottua con-kokemusta. Henkilöt ympärillä kuitenkin luovat fiiliksen, ei pelkkä ohjelma. Ja tämän aiheen suhteen olen ainakin itse skeptinen ja voisin väittää että aika moni muukin skeptisesti suhtautuva.

  Mitä tulee ohjelman järjestämiseen niin ongelma on siinä, ettei tässä Maassa ole puheohjelman pitäjiä ollut liiaksi. Nikander ja Kemppi ovat vakionimet joka Conissa, tarvittaisiin leegio uusia ohjelmanjärjestäjiä jotta yleinen taso ja monipuolisuus lisääntyisi. Toisaalta varsinaiset joka conin “kissankorville” järjestettävät ohjelmanumerot lienevät cosplay-kisa ja yaoi-paneeli, jotka eivät siis määrällään, mutta kylläkin suosiollaan, dominoi koko conia. Ongelma siis pohjimmiltaan on monipuolisen ohjelman järjestäjistä.

  Tähän toivon erityistä panostusta Desuconilta… toisaalta en nyt ymmärrä mikä on esimerkiksi Animeconin kohdalla se “kangistunut kaava”, jota nyt Tsubasa ja Hrst tässä molemmat kritisoivat? Ei järjestävä taho ole mitenkään aktiivisesti hylkinyt innokkaita ohjelmanjärjestäjiä vaan päin vastoin… niitä kun on tuntunut olevan maassamme vain rajatusti.

  Ja Tsubasalle vielä, että silloin kun aikoinaan päätettiin toimia yhdessä niin se oli silloisten yksittäisten ihmisten yhteinen toive. Jos nykyiset yksittäiset ihmiset eivät halua toimia yhteisönä vaan yksilöinä niin silloin näin tapahtuu. Jotkut kutsuvat tätä myös demokratiaksi. Toisaalta saatoin käsittää nyt väärin, voisitko Tsubasa konkretisoida haluamiasi muutoksia niin voisin ymmärtää näitä paremmin?

  Ja korostetaan nyt vielä ettei tämä blogi tai sen kirjoittajat edusta mitään Norsunluutornia, vaan kertovat asioista, jotta ne tulisivat muiden tietoon, ei siksi että kerrottaisiin miten asioiden on hyvä olla. Tämän blogin toinen tarkoitus on toimia kanavana näiden muutamien wanhojen aktiivien mielipiteiden ilmaisukanavana. Ja korostan sanaa mielipiteiden, se tarkoittaa ettei meidän kanssamme todellakaan tarvitse olla samaa mieltä.

 11. Sandi Says:

  Tsubasalle vielä, että ainakin allekirjoittanutta jaksaa todellakin yksilötasolla kiinnostaa. Järjestäminen ei enää niinkään. Tämän vuoksi olen aktiivisesti alkanut siirtämään vastuitani ja osaamistani, kuten työvoimahallintaa uusille ihmisille.

  Ja se on taas se yksi syy miksi kirjoitan tätä blogia.

 12. Tsubasa Says:

  Organisaatioissa ja organisoitumisessa sinällään ei tietenkään ole mitään pahaa. Sen sijaan ongelmia syntyy, jos organisaatiot ovat olemassa pelkän oman itsensä vuoksi ja ne nousevat tärkeämmiksi kuin osiensa summa. Jos sen osat tällöin kiinnostuksen ja innostuksen kaikotessa vähenevät jää organisaatiosta jäljelle vain tyhjä kuori, jota pari vähemmän innostunutta mutta velvollisuudentuntoista yksilöä kampeaa vuodesta toiseen eteenpäin ja joka ei loppujen lopuksi miellytä enää ketään – ja jos miellyttää, niin ei ainakaan nimenomaan itsensä ansioilla. Vanhassa vitsissä “Animeconista kävisi vaikka valtava tyhjä varastohallikin, jos siinä vain lukisi Animecon” piilee totuuden siemen.

  Loppuunpalamisen ja kyllästymisen välttämäiseksi uusia ihmisiä on osattava houkutella mukaan – jos ei suoraan, niin edes imagoavuin. Tätä ei tunnuta kovin kauheasti nykyäänkään harrastettavan, ja sitten ollaankin jo valittamassa kuinka halukkaita ja vapaaehtoisia ei vain kuulu ja kuinka nuoriso on kermaperseistä…

 13. Sandi Says:

  Milläköhän näitä saisi houkuteltua sitten mukaan? Minun on todella vaikea puhua muista paikkakunnista kuin Tampereesta, jossa kaksi kaksi järjestä Hidoi ja HeNTAi ovat ikäänkuin omia lapsia… Silloin kun jätin näiden puljujen hallitushommat niin molemmissa puljuissa istui valtaosa väkeä, jotka olivat ehtineet olla aikansa rivijäseniä ja sitten lähteneet hallituskuvioihin mukaan.

  Hentain osalta ongelmia ei käsittääkseni hirveämmin ole, heillä on yli 200 jäsentä viimeiseltä kolmelta vuodelta, väki vaihtuu yms. Hidoi taas yleistamperelaisena puljuna on kokenut hiljaisempia kausia ajottain, selvissä sykleissä… Näkisin että tämä saarnattu ongelma “uusien ihmisten puute” on itsestään korjaantuva. Pian ne 6 000 kissankorvaa alkavat päästä siihen ikään jossa vaikuttaminen ja järjestötoiminta alkaa kiinnostamaan, osittain tätä kyllä näkyy jo tapahtuvankin.

  Sinänsä vähän kummeksun tätä väitettä myös että ihmiset tekisivät esim. Animeconia velvollisuuden tunnosta ja kokisivat sen kauheaksi työksi jonka jälkeen penseytyisivät ja alkaisivat ajatella että “ei enää koskaan” … ei nyt ihan pidä paikkaansa. Conin järjestäminen on kiva ja palkitseva harrastus, joka kyllä eittämättä stressaa ajoittain. Se miksi itse haluan luopua esim. työvoima-/turvallisuusvastuistani on se, että olen tehnyt niitä niin monta kertaa että on vain conin jatkuvuuden kannalta yleisesti hyvä saada nuorempaa verta kehiin.

  Eikä tämä tarkoita sitä että haluan ehdottomasti eroon vastuutehtävistäni, vaan otan nimenomaan näin toimimalla vastuuta conien tulevaisuudesta. Ajatellaanpa että päättäisin lähteä vuodeksi tai pariksi ulkomaille, tai kävisi jotain oikeasti ikävää. Yhtäkkiä osalla suomalaisia coneja olisi englannin kielen termein “corporate brain-loss problem” kun mukanani menisi arvokasta tietoa niistä kokemuksista, joita olen aiemmin tehtävissäni kerännyt. Nyt tätä kokemuksen tuomaa hiljaista tietoa haluan mm. tällä blogilla välittää eteenpäin.

  Mutta kaiken tämän käymämme keskustelun jälkeen alla vakaasti sitä mieltä, että mielipiteemme scenen ongelmista ovat varsin yhtenevät. Toivon syvästi että turha sormien osoittelu voitaisiin pian haudata ja ennakkoluulot siitä kuinka kukin ajattelee voitaisiin poistaa. Minusta kuka vain saa olla mitä mieltä vain niin kauan kun ei varsinaisesti loukkaa toisia. Tällä tavoin asioista voitaisiin keskustella paljon rakentavimmissa sävyissä.

 14. Jussi Nikander Says:

  Antti, en ole missään vaiheessa luullut että oikeasti haluatte erilaisuutta vain sen itsensä vuoksi. Olen vain huvittunut siitä, että uuden sukupolven tekemäksi coniksi mainostettu Desucon profiloituu nimenomaan erilaisuuteen siinä määrin, että jotkut conin järjestäjät kirjoittavat lainaamani kaltaisia heittoja. Niistä kun on ulkopuolisen (lue:minun) helppo vetää se (väärä) johtopäätös että conissa erilaisuus on kaiken A ja O.

  Eli kyllä, wanhalle parralle tulee assosiaatio “Khihihii, nuoriso tekee ernuconia. Khihihii.” Ja kyllä sellainen huvittaa, vaikka tietääkin assosiaation täysin vääräksi. Pahoittelen jos huumorintajuni loukkaa jonkun tunteita.

  Ja jos jotakuta jäi vielä kaivelemaan niin pyydän vielä kerran anteeksi Desuconin tekijöiltä turhaa coniin liittynyttä provokaatiota. Toivottavasti conin tekeminen sujuu juohevasti.

 15. Regrel Says:

  Tässä jatkuvassa paskanheitossa ei ole mielestäni ideana mikään sukupolvien kuilu, vaan yksinkertaisesti tavallisen conikävijän (tai vänkärin) närkästyminen johdon tapaan hoitaa asioita. En ole nähnyt vielä ketään väittämässä, että asenne olisi jotenkin iästä kiinni. Kyllä se Kalle ja Keijo ihan samalla tavalla tajuaa, miten vittumaista on ravata asenarikoissa ja jäädä elefanttimarssien alle.

  Siitä olen kyllä samaa mieltä, että mitään kriisiä ei varmasti ole. Pelkkiä erimielisyyksiä, jotka luultavasti hoituvat kun eri coneja on vihdoinkin järjestämässä erilaiset ihmiset, jotta jokaiselle löytyy jotakin. Ongelmia kuitenkin nyt sattuu olemaan, muutenhan kaikki olisivat tyytyväisiä.

 16. Tsubasa Says:

  Mitenkö ihmisiä saa houkuteltua mukaan? Katsotaanpa. Arvelisin että me olemme hoitaneet asian kohtuullisen hyvin, sillä meillä suurimmat ongelmat vaikuttaisivat olevan enemmänkin siinä miten kaikille halukkaille löydetään jostain jotain tekemistä. 🙂

  No, alkajaisiksi voisi lähteä siitä miten itse houkuttelemista tehdään. Joskus jossain taisinkin verrata Cosplay Finlandin kokouksista tiedottamista Kupolin kokouksista tiedottamiseen; toinen tapahtuu fooruminnurkassa, toinen yhteisön etusivulla uutisena. Ja vaikka CF:n kokouksista yhdistyksen etusivulla ilmoitettaisiinkin epäilisin kuinka paljon se vaikuttaisi; jotenkin tuntuu, että se ei tavoittaisi sielläkään kovin suurta määrää ihmisiä. Eikö Animeunioni.orgin etusivu ole olemassa juuri tällaisista asioista tiedottamiseen?

  Toinen tärkeä asia on imago; tässä vaiheessa tilanne saattaisi olla vielä pelastettavissa. Me olemme taistelemassa conkävijöiden asiakasmaista ajattelua vastaan yrittämällä kaikin tavoin osoittaa, että tätä conia ei järjestä jokin anonyymi ja tavalliselle kävijälle hepreaa oleva conitea vaan ihmiset; toiset kanssaharrastajat, joilla on nikit ja kasvot. Olemme tavoitettavissa muiden conkävijöiden käyttämissä sosiaalisissa verkostoissa ja pyrimme välttämään virallista asennetta niin nettisivujen teksteissä kuin kaikkialla muuallakin. Ja kun tapahtumaan osallistumismahdollisuuksista tiedotetaan etusivulla (vetävästi, ei niin että päällimmäiseksi jää ajatus narikassa istumisesta) vapaaehtoisia todellakin riittää niin paljon, että liiat tarjokkaat meinaavat jo alkaa draamaamaan kokiessaan olonsa syrjityiksi.

  Mutta kenties pikku projektimme KCS voi auttaa FACia tässäkin suhteessa vielä joku päivä. 😉

 17. Yrjö Kurki Says:

  Mikä helvetti teitä oikein vaivaa?!

  Japanilaista populaarikulttuuria on tarjolla Suomen markkinoilla erilaisessa muodossa harmiksi asti. Löytyy aikakauslehtiä, animea, mangaa, erilaisia tapahtumia ja yhteisöjä. Kuitenkin muutamat henkilöt jaksavat itkeä, valittaa ja puolustella, mutta kukaan ei oikein tunnu tietävän mitä ja miksi. Allekirjoittanut ei oikein ymmärrä mitä tällä valittamisella yritetään saavuttaa? Kenen etua tässä ajatetaan. Tavallista alan harrastajaa tämä itkeminen ja kiukkuilu ei kiinnosta pätkääkään, se keskittyy olennaiseen – animeen ja mangaan.

  Onko tässä käynyt niin, että japanilainen populaarikulttuuri ei täyttänyt kaikkia toiveita tai se on niin koluttu, että jäljelle on jäänyt vain itkeminen ja vittuilu? Ei se ole keneltäkään pois, että on olemassa Animeunioni ja lukemattomia erilaisia coneja. Ei se ole keneltäkään pois, että animesta ja mangasta voi keskustella suomeksi useilla eri keskustelualueilla. Eikä sekään ole keneltäkään pois, että animea ja mangaa julkaisee Suomeksi useampi eri yritys.

  Jopa todella taitavia kirjoittajia on sortunut itkemään ja puolustelemaan, kun voisi pohtia ja keskustella animesta ja mangasta. Erilaisia animea ja mangaa käsitteleviä blogeja tuntuu ilmestyvän jatkuvasti, mutta niiden tarkoitus tuntuu olevan itkeminen ja valittaminen. Eikä poru kohdistu edes sisältöön (japanilainen populaarikulttuuri), vaan täysin tyhjänpäiväiseen “valtataisteluun”, jossa ei lopulta ole voittajalle luvassa minkäänlaista valtaa. Kyse tuntuu olevan lopulta siinä kenen digikikkeli on pisin ja painavin.

 18. bpl Says:

  Outsiderin henkilökohtaisena kokemuksena toivoisin tiedottamiseen lisää sekä tiedon määrää että ajantasaisuutta. Kyllähän kaikilla coneilla on aina ollut sivu, jossa on hehkutettu auttamisen ihanuutta ja toisteltu samoja kliseitä siitä, miten pienikin apu tärkeä jne. Käytännön tilanne on ollut lajia “toivotut ohjelmanumerot X, Y ja Z jäävät pitämättä, ellei vetäjää löydy, ulkopuolisia järjestyksenvalvojia joudutaan palkkaamaan, ellei enempää ilmoittaudu, näillä näkymin lähinnä cosplay-ohjelma pystytään videoimaan, ellei enempää kuvaajia ja kameroita saada, ja cosplay-kuvauksessakin olisi hyvä olla vielä pari kuvaajaa ja järkkäriä” mutta tämän on saanut selville joko vasta jälkikäteen tai aivan eri tiedotuskanavia laajalti ja rivien välistä lukemalla. Tietoa tuskin pantataan, mutta se myöskään liiku, ja tämä on luullakseni yksi niistä syistä, jotka tekevät anime- ja manga-scenestä kovin sisäpiiriin ja rivijäseniin polarisoituneen oloista.

  Desucon on ottanut selvästi askeleen parempaan suuntaan (esimerkiksi päivittämällä blogia sen pelkän perustamisen lisäksi :), tosin taaskin esimerkiksi tieto innokkaiden avustajien runsaudenpulasta ei löydy itse sivustolta vaan parin muun blogin kommenteista.

 19. Tsubasa Says:

  Bpl; kyllä meillä on tarkoitus tiedottaa mahdollisista työvoimapulista sellaisten iskiessä. Tällä hetkellä vain vaikuttaa siltä että sille ei yksinkertaisesti ole tarvetta; ohjelmanumerot saadaan videoitua ja halukkaat cossaajat kuvattua ihan hyvin, eikä enempää ohjelmanumeroitakaan enää juuri mahtuisi. Vänkäreitä on tullut kahdessa viikossa 33, joten tällä menolla joudutaan lyömään hanat kiinni kuun loppuun menessä että saadaan maksavia kävijöitäkin… mutta ei se niin merkittävä asia ole että siitä tarvitsisi sivuilla ilmoittaa ennen kuin niin tehdään.

  Mutta siinä olet kyllä oikeassa, että muiden conien kohdalla osallistumismahdollisuuksista ja jopa -tarpeistakin on tiedotettu säännöllisesti aika huonosti. Se pätee paitsi ihan perustason vänkäri- ja työvoimaosallistumisesta tiedottamisessa myös itse järjestelyihin mukaantulemisen kannalta; esimerkiksi minä tiedän että on olemassa Animecon 2009:n postituslista vain koska tulin viime viikolla kuulleeksi sellaisen olemassolosta kaverilta. Joka puolestaan oli kuullut siitä jollain irkkikanavalla – yhdellä sellaisella. Tästä voitaisiin lähteä kyselemään kuinka moni ehkä halukaskin potentiaalinen nuorempi järjestäjä edes TIETÄÄ mikä on postituslista, saati että osaisi liittyä sellaiselle…

  Arvon madKORfanilla taas tuntuu nyt olevan vähän pointti hukassa, joten ei siitä sen enempää.

 20. bpl Says:

  Tsubasa: Kirjoitin tuon ensimmäisen kappaleen mielessäni “conit yleensä ja erityisesti Animecon”, poimien Anikin Tapahtumat-alueen ketjuista ja seuraamistani blogeista mieleeni jääneitä asioita. Tarkoitukseni ei ollut sanoa, että Desuconilla olisi mitään tällaisia ongelmia. Kaikki aiemminkin kuulemani viittasi juuri päinvastaiseen. Pahoittelen väärinkäsitystä.

  Postituslistoista vielä… Ilmoittauduttuani Finncon-Animecon 2008:een vapaaehtoiseksi — ensimmäinen kerta, kun mihinkään animeen tai mangaan liittyvään menen mukaan — aloin jo epäillä ilmoittautumisen perillemenoa, kun mitään ei moneen viikkoon kuulunut. Kokemukseni muusta yhdistystoiminnasta ovat nimittäin olleet sellaisia, että tuollaisesta ilmoittautumisesta pääsee (tai joutuu… tai kysytään kiinnostusta…) jonkinlaiselle “aktiivit”-listalle, joka sitten alkaa täyttää postilaatikkoa kiitettävää vauhtia.

  Coninkävijän mielikuvani on ollut, että Finncon-Animecon suunnitellaan ja koordinoidaan aina kodikkaassa pubissa tavaten. Bittijälkien puute selittäisi siis sen, miksi tieto ei tihku nettiin. Siitä, kuinka paljon tuo vastaa totuutta, minulla ei ole hajuakaan 🙂

 21. Sandi Says:

  Saapi antaa ihan urlia siihen postaukseen jossa vongun hätäaputöihin väkeä mihinkään Traconeista tai tämän ja vuoden 2006 Animeconiin.

  Näissä olen ollut työvoimavastuussa ja en haluaisi kuulla omasta ja ystävieni työstä sellaista palautetta joka on luonteeltaan täyttä potaskaa. En ole käsittääkseni joutunut kertaakaan vetoamaan yhdenkään ohjelmanumeron tai tapahtuman kohdalla työvoiman krooniseen puutteeseen. Päinvastoin sitä työvoimaa on yleensä enemmän tarjolla kuin olisi tulokkaita. Järjestyksenvalvojat ovat aina vähän kiven alla mutta kyllä nekin on ilman ultimaattumeita saatu järjestettyä.

  Ohjelmapuolella tämä ongelma on kyllä olemassa ettei ole saatu ohjelmaa aikaiseksi kun ei ole väkeä löytynyt järjestämään. Ja kyllä varmasti voisi tiedottaa foorumeilla ohjelmajärjestäjän tarpeesta tai webissä akiivisemmin.

  Mutta niinhän se taas on että kun yhden kaljan on juonut ja voi ajaa autoa niin vielä sen n+1:n kaljan jälkeen voi ajaa autoa. Induktio on hieno asia, yleistäkää lapset yleistäkää. Järjen käytöstä jo viis!

 22. Jussi Nikander Says:

  tsubasa: Vuoden 09 conin postituslista on tarkoitettu conitean sisäiseen viestintään. Se ei ole tiedotuskanava tai rekrytointikanava. Sitäpaitsi coniin on aikaa vielä vuosi eikä tämänkään vuoden Animeconista olla vielä selvitty. Kunhan 08 con on pois jaloista voi vuoden 09 conin puitteissa alkaa vähitellen tapahtua jotain näkyvääkin.

  Ehkä jopa muutakin kuin jättimäinen piirrustuskilpailu.

 23. bpl Says:

  Sandi: Kuten mainitsinkin, olen ulkopuolinen koko tähän asiaan ja olen kirjoittanut kokemustani ja mielikuvistani. Jos ne eivät vastaa totuutta, voi vika aivan hyvin olla kokonaan tai osaltaan myös minussa. Lisäksi olen tosiaan niputtanut mielessäni sali-ynnä-muut-vänkärit, järjestyksenvalvojat sekä ohjelmien vetäjät kategoriaan “rekrytoitavat”. Minulla ei ole tietoa siitä, miten vastuut on käytännössä jaettu, eikä tarkoituksenani ollut sanoa että näiden asioiden osalta olisi tehty huonoa työtä saati sitten vaarallisen huonoa. En myöskään usko että täässä maassa on vielä huonoa conia järjestetty tai tullaan lähiaikoina järjestämään.

  Haluan vain sanoa, että näistä asioista liikkuu netissä mielestäni liian vähän tietoa, liikaa hajallaan ja liialti kuulopuheita. On ikävää että ihmisiä joutuu loukkaamaan (vaikka edes tahattomasti, kuten nyt) saadakseen tietää miten asiat todella ovat.

 24. Sandi Says:

  Olet oikeassa, tietoa on liian vähän, ja olet myös oikeassa siinä että kun olet ilmoituksen laittanut niin pitäisi vastauksen kolahtaa järjellisessä ajassa. Työvoimaksi ilmoittauville lähes joka tapahtumassa jossa itse olen ollut vastuussa tai vaihtoehtoisesti työvoiman jäsenenä (tämmöinen on Ropecon) ilmot 1-3 kk ennen webbilomakkeella ja sit työvoimavastaavat ottavat yhteyttä n. kuukausi tai pari viikko ennen itse tapahtumaa.

  Tämä ei johdu siitä että haluttaisiin pimittää tietoa vaan siitä että sitä tietoa järjestäjilläkään työvoiman kokonaismäräätarpeesta ei yksinkertaisesti ole lukkoon lyötynä kuin vasta lähempänä tapahtumaa. Tämä taas johtuu siitä että tuo kokonaismäärätarve saattaa kellua 30 henkilönkin määrissä ja asiaan vaikuttavat toteutuvat ohjelmanumerot,sekä muut “poliittiset” ratkaisut. Se mitä tässä voidaan korjata on että asiasta myös kerrotaan ilmoittautumislomakkeissa yms.

  Mikäli haluaa päässä suomalaisissa coneissa järjestysvastuuseen niin se yleensä lähtee siitä että on yhtenä tai useampana vuonna ollut conissa perusnakissa ja sen jälkeen on tutustunut tapahtumaan ja sitä järjestäviin tahoihin. Tämä on ihan luonnollinen ja hyvä tie ns. conitealaiseksi, koska yksinkertaisesti jonkinlainen kokemus siitä, miltä con näyttää infotiskin takaa tai taukotilasta katsonutta, on eduksi järjestäjäksi ryhtyessä.

  Sitten vielä selvennän organisaatiorakennetta. Järjestävä elin, jota yleensä kutsutaan coniteaksi, tekee conin vaatiman esityön byrokratian, talouden ja muioen vastuuasioiden osalta. Coniteassa toimiva ohjelmavastaava(t) on vastuussa ohjelmanjärjestäjien haalimisessa niin että conista löytyy kattavasti ohjelmaa. Työvoimavastaava taas huolehtii perinteisiin nakkeihin kuten esimerkiksi narikkaan, lipunmyyntiin tai siivoukseen vapaaehtoistyövoimaa ja koordinoi tätä. Joskus myös työvoimasta eriytettään järjestyksenvalvonta omaksi haarakseen, jonka järjestämisestä vastaa turvallisuusvastaava.

  Mutta se on aivan oikea pointti että tiedotusta näissä tapahtumissa olisi syytä lisätä. Kuitenkin epäselvissä tilanteissa kysyminenkin on aina sallittu, jolloin vältytään turhilta hernepalkoilta allekirjoittaneen sieraimistossa.

 25. nixu Says:

  Syystä X veli venäläisen puolelta on alkanut tulla kiljoona spammikommenttia juuri tähän topicciin. Ensiapuna poistetaan siis kommenttien kirjoitusmahdollisuus. Ei sinänsä että ketään enää kommentointi tuntuisi kiinnostavankaan.