Conit ja turvallisuus

On kesäinen päivä Turussa yliopiston kampuksella. Osa ihmisistä on pukeutunut eri sarjoista tuttuiksi hahmoiksi. Nopealla vilkaisulla havaitsen yhden Sephirothin, pari Kenshiniä, Shuichi Shindoun, Sailor Marionette J -trion… vaan muutama herrasmies onkin sonnustautunut Tähtilaivaston univormuihin. Samalla vilkaisulla huomaan myös muutaman Keskimaan haltian sekä erittäin näyttävän kuningatar Padme Amidalan. Erikoisena piirteenä kampuksella tuntuu olevan tilaa varsin merkittävästi, vaikkakin väkeä on aivan pahimmissa paikoissa ruuhkaksikin asti. Lisäksi kampuksen nurmikolla joukko ihmisiä on kokoontunut kuvaamaan aidon näköistä katanaa heiluttelevaa Sephirothia – mikä tapahtuma tämä tällainen siis on?

Kyseessä on 1.-3.8.2003 Turussa järjestetty Finncon-Animecon. Tämä on vielä sitä aikaa kun cosplayn suosio ei ollut vielä räjähtänyt aivan käsiin ja oikeastaan kyseessä oli ensimmäinen ison mittakaavan coni jossa cosplayta harrastettiin näkyvästi, jos siis ei lasketa Ropeconia, jolle mikään ei ole koskaan ollut mahdotonta. Vuonna 2003 oli Turussa jo kuitenkin tehty selvä järjestely yliopistokampuksella siten, että Animeconille oli järjestetty oma rakennuksensa. Sisällä oli iso aula jossa ihmisille järjestettiin ohjelmaa sekä lisäksi yksi keskikokoinen auditorio sekä muutama luokkahuone. Sunnuntai-iltapäivällä olen poistumassa kunniavieraan Jonathan Clementsin kyselytunnilta, sivuhuomiona tuohon maailman aikaan yleisöäkin tuntui hieman nykyistä enemmän kiinnostavan kunniavieraiden esitelmät.

Aulaan päästyäni käytävällä tapahtuu kuitenkin kummia: Kuulen äläyksen ja kolauksen, joku huutaa “Soittakaa ambulanssi” jonkun taas lähtiessä hakemaan vänkäriä paikalle. Uteliaana käännyt katsomaan taakseni, näen normaalin t-paidassa ja shortseissa kulkevan conivieraan nilkuttavan jalka aivan yltäpäältä veressä. Apu saapuu paikalle onneksi pian ja tilanne hieman rauhoittuu. Pian selviää että eräällä toisella yleisön edustajalla oli ollut cosplaypuku, jonka proppina oli pitänyt terävää katanajäljitelmää huotran kanssa. Hän oli ollut myös poistumassa ilmeisesti Clementsin kyselytunnilta kun äkkiä joku tuntematon convieras oli tarttunut hänen katanaansa sanoen: “Onpa hieno!” Hetkeä myöhemmin katana oli riuhtaistu huotrasta ja vahinko tämän ensin mainitun ohikulkijan jalkaan saatu aikaan.

Itselläni ei ole tietoa miten tämän tapauksen jälkimainingeissa on lopulta käynyt, mutta tapahtuma jätti itselleni varsin arvokkaan esimerkin siitä kuinka jonkun paikalle tuoma aivan viaton proppi voi toimia ikävimmällä mahdollisella tavalla. Sittemmin ollessani järjestämässä vuodesta 2005 asti Traconia ja myöhemmin myös Finncon-Animeconia ja toiminut näiden mainitsemieni tapahtumien turvallisuusvastaavana on tuo Turun tapaus vaikuttanut varsin ratkaisevasti noissa tapahtumissa ylläpitämääni linjaan: Aseet, asejäljitelmät, kepit ja mikä tahansa millä saa väkijoukossa vahinkoa aikaan joko takavarikoidaan tai siirretään narikkaan.

Nyt käytyäni coneja läpi juurikin turvallisuus- ja työvoimavastaavana olen alkanut kiinnittää huomioa tähän tiukkaan linjaan, jota noissa tapahtumissa on vaalittu. Itselläni on pitkä tausta live-roolipelaajana, jota harrastavana tiedän varsin hyvin että erilaiset propit ovat tärkeä osa toimivaa ja onnistunutta pukua. Tästä näkökulmasta minusta onkin ikävä joutua kieltämään cosplayharrastajien puvuista olennaisiakin osia. Toki näihinkin on erikoisjärjestelyitä tehty kuten esimerkiksi sallittu proppien pito kilpailuissa ja rajatulla kuvausalueella. Kuitenkin olen alkanut kyseenalaistaa tuota omaa linjaani: Onko nollatoleranssi potentiaaliselle lyömiseen kelpaavalle propille sittenkään niin hyvä idea?

Suomen laki kieltää julkisilla paikoilla teräaseiden pidon ja tästä ilman muuta aion pitää jatkossakin kiinni, mutta kun alamme takavarikoimaan velhoilta taikasauvoja niin kaikki ei aivan tunnu menevän sen kuuluisan Maalaisjärjen™ piiriin. On totta että nollatoleranssilla saavutetaan myös hyvin paljon alhaisempi riskitaso vahinkojen syntymiseen, mutta täytyisikin miettiä tarvitseeko tuota riskitasoa laskea määräänsä enempää? Esimerkiksi Ropeconilla on jo vuosia ollut hyvät ja selkeät turvallisuusohjeet ja tapahtumassa saavat maagit kulkea taikasauvojensa kanssa ja ihmiset kantaa esim. lateksimiekkoja vyöllä tai selässä kunhan ne on jotenkin sidottu pukuun kiinni. Ropeconin historiassa en muista pahemmin tapahtuneen onnettomuuksia tällaisten proppien sallimisesta johtuen. Toki aina välistä yli-innokkaita vieraita on nähty sikäläisten TroubleShoottereiden rauhoittelevan mutta tämä on toisaalta asia johon eivät varsinaiset kiellot taida edes purra.

Nyt pohdiskelua aiheuttaa toisaalta se että cosplayväen kohdalla keski-ikä on paljon muita coneja alhaisempi ja – kaikella kunnioituksella – nuorisolla on tendenssinä juosta ja leikkiä. Tässä ei sinänsä ole mitään väärää mutta jos porukassa on puukepein varustettuja vieraita alkaa haaveririski ikävästi taas kasvaa. Toisaalta tässä kohtaa tapahtuman henkilöstön on luontevinta puuttua asiaan, joka taas tarkoittaa että efektiivisesti nollatoleranssista luopuminen toisi järjestyksnevalvojille lisää painetta. Coneissa järjestyksenvalvojia kuitenkin on varsin runsaasti, joten tämä ei välttämättä toisi kohtuutonta vaivaa. Loppuviimein vieraat toki itse ovat tässä kohtaa avain asemassa, sillä hyvin käyttäytyvä yleisö ei kaitsijaa kaipaa.

Olen henkilökohtaisesti nyt ehdottanut Finncon-Animecon’08-tapahtuman conitealle että tänä vuonna nollatoleranssista luovuttaisiin. Käytännössä se tarkoitaisi, että isot selvästi kulkuväyliä tukkivat sekä selvästi vaaralliset propit jätettäisiin edelleen proppinarikkaan mutta kohtuullisten sauvojen yms. kanssa kulkeminen sallittaisiin. Tampereen Finncon-Animecon mahdollisesti näyttää onko tällainen turvallisuusjärjestely mahdollista tapahtuman yleisön kanssa vai onko nollatoleranssi näissä tapahtumissa todella aiheellinen. Kuulisin myös mielelläni mielipiteitä tästä aiheesta puoleen tai toiseen, koska asia ei ole kuitenkaan aivan niin yksinkertainen. On loppupeleissä paljon helpompi vetää nollatoleranssilinjaa kuin ottaa vastuu jo tapahtuneesta vahingosta. Nähtäväksi myös jää mihin lopputulokseen coniteassa asian suhteen tullaan.

– Sandi

Explore posts in the same categories: Animecon, Conit, Historia, Järjestäminen, Turvallisuus

13 Comments on “Conit ja turvallisuus”

 1. Kimmo Keskinen Says:

  Kuten sanoit, laajempi ongelma kaikenlaisissa riskeissä on ihmisten asenteissa. Huolimatta siitä löysätäänkö totuttuja käytäntöjä vai joutuuko niitä jopa kiristämään tarpeen vaatiessa, asenteisiin vaikuttava kampanjointi voisi keventää riskejä.

  En tapani mukaan ole täysin varma siitä mitä jorisen, mutta jonkinlainen entistä näkyvämpi opastus ja ohjeistus proppisauvojen ym. hyvästä käytännöstä ja vältettävistä vaaroista voisi sopia hyvin vapaamman välinekäytännön ohelle. Sikäli kuin toteuttajia löytyy.

 2. Darth Mauno Says:

  Varsinaista kommentoitavaa minulla ei (ainakaan tähän hätään) ole, mutta omien tietojeni mukaan tämä Turussa 2003 vahingon aiheuttaneen teräasejäljitelmän haltija ja paikalletuoja ei ollut cosplaypukuun asustautunut, vaan oli tuonut sen mukaansa muuten vain.

 3. Sandi Says:

  Noh, cosplaypuku ei tässä turman aiheuttaja kuitenkaan ollut, eikä kirjoituksen tarkoitus ollut profiloida tai yleistää cosplayaajia ryhmänä. Tuon aikaisista tapahtumista on sen verran aikaa ettei muisti ihan joka osila pelannut.

  Varmaa silti on että cosplay-yleisö on coneissa varmasti ahkerin proppien käyttäjä, siksi tämä heitä erityisesti koskee. Ja näitä teräaseita proppeina käyttäviä henkilöitä olen eri piireissä tavannut jo vuonna 1999.

 4. Tsubasa Says:

  Tässä vaiheessa herää tietysti kysymys oliko tapahtuman järjestyksenvalvonta täysin tehtäviensä tasalla, jos paikalle saattoi kuljeskella mukanaan (ilmeisen näyttävähkö) teräase ilman että asiaan puututtiin…

 5. Sandi Says:

  Kuten totesin ajat olivat hieman erilaiset tuolloin. Luotettiin ihmisten omaan järkeen eikä järjestyksenvalvojia katsottu tarvitsevan muutamaa enempää. Väkimäärät olivat myös vähäisemmät ja tapahtuman keski-ikä paljon korkeampi. Ei ennen tuota tapahtumaan kenellekään oikein voinut tulla mieleenkään että joku toisi laista huolimatta teräaseen yliopistoalueelle ja toinen sivaltaisi sillä reiän kolmannen jalkaan.

 6. Regrel Says:

  Jotain tilannetajua tähän kyllä kaivattaisi, viime vuonna kuljin ajatuksissani ovesta sisään kun repustani pilkotti kokoontaiteltu valosapeli (josta oli ehkä n. 15cm repun ulkopuolella). Suu vaahdossa satunnainen vänkäri työnsi ulos ja selitti että propit pitää jättää ulkopuolelle narikkaan. Hieman hämmentävä tilanne. Toiko se törröttävä muovikapula nyt todellista riskiä kun ei mitenkään olisi voinut yltää kenenkään silmään tai naamaan, ja vaikka olisi yltänytkin, tuskin olisi saanut vahinkoa aikaan..?

  Toisaalta jos coneissa oikeasti liikkuu väkeä, joka käy kiskomassa toisten katanoita kyselemättä niin ehkä.

  Tänä vuonna olisi mukana kanneltavana 180-senttinen viikate (ei tietenkään aito), saa nähdä käännytetäänkö minut alueelta “potentiaalisena turvallisuusriskinä”. Jos joku riehuva nuori vaikka sattuisi juoksemaan sitä päin elefanttimarssissa.

 7. Kaj Sotala Says:

  Samalla vilkaisulla huomaan myös muutaman Keskimaan haltijan…

  Haltian, ilman j:tä. 😉

 8. Sandi Says:

  Pakko myöntää että olet oikassa. Tolkienilla oli jiittömiä haltioita.

 9. Jukka Laurila Says:

  Kas, vanhoja kaivellaan. Kyseisen insidentin uhrina totean että kyllä se koipi tikkauksen jälkeen lopulta parani toimivaksi.

 10. Sandi Says:

  Se on sentäs hyvä ettei pahemmin käynyt, vaikka tuossa tapauksessa olikin riski käydä kuinka vain.

  Mainintana nyt tähänkin vielä, että pari viikkoa sitten olleessa FC-AC’08:ssa toteutimme tässä postauksessa mainitsemani “terveeseen järkeen” pohjautuvan linjan nollatoleranssin sijasta ja se toimi erittäin mallikkaasti.

  Suuri kiitos tästä myös yleisölle!

 11. Otakunvirka » Animeskenenne on tuhkamuna Says:

  […] sijaan että olisimme keskittyneet järjestyksenvalvontakäytännöissämme sellaisiin asioihin joista ei viime vuosina ole ollut lainkaan ongelmia päätimme keskittyä ongelmallisiksi […]

 12. Sandi Says:

  Olin jo saanut itselleni suostuteltua että tämä arrognantti nuori aikuinen tulee ajan myötä järkiinsä ja lopettaa lapsellisen trollauksen, mutta kun kerran 6kk myöhemmin tuon “Animeskene on tuhkamuna” -kirjoituksensa jälkeen tulee tänne pullistelemaan runoilijan lihaksillaan niin kerrottakoon hänelle seuraavaa:

  Suomen tasavallan järjestyslaki 10- pykälä 1., 2. ja 3. momentti:

  —-
  Seuraavien toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty:

  1) teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet;

  2) patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet;

  3) tikat, kuulat ja muut näihin rinnastettavat heittämiseen soveltuvat esineet;

  4) syövyttävät sekä toisen vakavaan vahingoittamiseen taikka lamauttamiseen soveltuvat aineet;

  5) ilma-aseet, jousitoimiset aseet, harppuunat, ritsat, puhallusputket ja muut näihin rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet;

  6) terveydelle vaaralliset laserosoittimet.

  Ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.

  Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, ei koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen.
  —-

  Viimeiseen momenttiin liittyen olen kysynyt Poliisilta kuinka meidän conien kaltaisissa tapahtumissa – selittäen tietenkin mikä coni on erityispiirteinen – kuuluisi suhtautua erilaisiin proppeihin, air-soft-aseisiin, asejäljitelmiin yms. Poliisin kanta oli jyrkkä. Kaikki em. lain piiriin sulkeutuvat esineet on takavarikoitava pois ja luovutettava Poliisille, joka huolehtii niiden asianmukaisesta tuhoamisesta.

  Coneissa turvallisuudesta vastuullisena olleena tiedän varsin hyvin että siellä käyskentelee ties minkälaista puukeppiä, katanajäljitelmää, soft-air-asetta yms. Ja nyttemmin virallisen JV-koulutuksen saaneena tiedän että järjestyksenvalvojalla on oikeus – ja velvollisuus – tarkastaa henkilö ja takavarikoida hänellä hallussa ollut em. laissa kuvailtu esine, vaikka se olisi niinkin yksinkertainen esine kuin ruuvimeisseli.

  Onnea vain Petteri Uusitalolle ja hänen messiaaniselle taipaleelleen “oikeisiin ongelmiin” keskittymisessä, toivon kovasti ettei Poliisin tarvitse laittaa tapahtumastanne valoja pois, jos kerran tuo asenteenne on ettei lakia tarvitse noudataa.

 13. Tsubasa Says:

  Kappas, Mangotarha on näemmä ottanut pingbackin automaattisesti kun poistin tuosta postauksesta muutaman kirjoitusvirheen pari päivää sitten.

  (Tiedäthän toki mikä on pingback? Jos et pidä niistä ne voi laittaa blogin asetuksista pois päältäkin. Ja tällaisissa ilmiselvissä vahinkotapauksissa joissa postauksen muokkaaminen on lähettänyt sellaisen jälkikäteen ne saa kyllä yleisen etiketin mukaan poistaa ihan ilman erillisiä raivokohtauksiakin.)

  Suosittelisin WordPressin käyttöohjeiden lukemisen lisäksi vihanhallintakursseja.